5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Ανάμεσα στα δεκάδες κρασιά που δοκιμάσαμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε πέντε υπέροχες ετικέτες. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
0

Τη φθινοπωρινή περίοδο γίνονται πολλές οινικές εκδηλώσεις με γνώμονα τις γιορτές των Χριστουγέννων, οπότε η κατανάλωση αυξάνεται όχι μόνο ποσοτικά μα κυρίως ποιοτικά.


Ανάμεσα στα δεκάδες κρασιά που δοκιμάσαμε τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, ξεχωρίσαμε και σας προτείνουμε πέντε υπέροχες ετικέτες. Το Dido La Solucio Rosa και το Altos Las Hormigas Terroir είναι κρασιά που εύκολα μπορείτε να δοκιμάσετε. Τα άλλα τρία είναι για ειδική περίσταση λόγω τιμής, περιορισμένης κυκλοφορίας και χαρακτήρα.

 
Αν αγαπάτε το κρασί και σας αρέσει πραγματικά να δοκιμάζετε, τολμήστε τέτοιες μικρές υπερβολές. Πρόκειται για προτάσεις που ομορφαίνουν τη ζωή μας.

Buisson Renard Fume De Pouilly, Pouilly-sur-Loire, Γαλλία

Domaine Didier Dagueneau / Sauvignon Blanc / 2015

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το κρασί είναι γεμάτο μύθους, γι' αυτό και σαγηνεύει. Αρκετοί οινοποιοί προσπαθούν να πλάσουν τον μύθο τους και άλλων η ζωή είναι μύθος. Ο Didier Dageuneau ήταν μια βιβλική μορφή (φανταστείτε κάτι σαν τον λυράρη Ψαραντώνη) σε μια φημισμένη περιοχή της Γαλλίας γεμάτη πύργους και κάστρα. Ένας απόκοσμος οινοποιός που δεν εμφανιζόταν ποτέ σε εκθέσεις και διαγωνισμούς, τα κρασιά του όμως έγιναν περιζήτητα σε όλο τον κόσμο.

Το 2009 που «έφυγε» ανέλαβε ο γιος του και όλα δείχνουν ότι υπάρχουν ακόμα δεκαετίες συγκινήσεων μπροστά μας. Ετικέτα από ένα μοναδικό αμπέλι (Buisson Renard) με δυνατότητα παλαίωσης περισσότερο από 10ετία. Αν, πάλι, δεν έχετε υπομονή και θέλετε να το καταναλώσετε άμεσα, θα ανακαλύψετε ένα «νεογνό» Sauvignon Blanc που θα εξελίσσεται συνέχεια στο ποτήρι σας. Έργο τέχνης η ετικέτα και το περιεχόμενο της φιάλης.

Dido La Solucio Rosa Montsant, Ισπανία

Venus La Universal / Garnacha Gris - Garnacha Tinta - Garnacha Blanca - Cariñena - Macabeo - Syrah / 2016

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Ολοένα και πιο συχνά τα ροζέ κρασιά τραβούν τη προσοχή μας και αντικαθιστούν στο τραπέζι τα ερυθρά. Με βαθιά οικογενειακή παράδοση στην αμπελουργία και σεβασμό στο μικροκλίμα, το Venus la Universal είναι ένα από τα σπουδαιότερα οινοποιεία της περιοχής της Ταραγόνα (Καταλονία).


Η ροζέ πρότασή τους διαφέρει από τις συνηθισμένες φρέσκες εκδοχές, αφού έχει παλαιώσει 14 μήνες σε παλιά, δρύινα βαρέλια. Συμπυκνωμένα αρώματα λευκόσαρκων φρούτων, φλούδας πορτοκαλιού και γήινες νότες. Γεμάτο και λιπαρό στόμα με μακρά επίγευση γκρέιπφρουτ. Ένα διαφορετικό ροζέ, ιδανικό για τις κρύες βραδιές του χειμώνα.

Altos Las Hormigas Terroir Uco Valley Mendoza, Αργεντινή

Altos Las Hormigas / Malbec / 2015

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Στο άκουσμα της λέξης Αργεντινή, ο νους πηγαίνει στο ποδόσφαιρο, στο τανγκό, στο φημισμένο βοδινό κρέας και στο Malbec. Η γαλλική ποικιλία Malbec έχει πλέον πολιτογραφηθεί αργεντίνικη και είναι διάσημη στο πλανήτη για τα βαθύχρωμα, έντονα τανικά κρασιά που δίνει. Υψηλόβαθμα κρασιά που αναζητούν απεγνωσμένα κρέας για να ταιριάξουν.

Όμως, σε αντίθεση με τα προαναφερθέντα, παρουσιάστηκαν πρόσφατα στην ελληνική αγορά κρασιά του Altos Las Hormigas (Λόφος Των Μυρμηγκιών) που ξεχωρίζουν για τη φινέτσα και τη φρεσκάδα τους.

Ξεχωρίσαμε το Terroir Uco Valley από δέκα διαφορετικά αμπέλια που η οινολογική ομάδα διαπίστωσε ότι συγγενεύουν τα εδάφη τους. Το 25% των κρασιών αυτών παλαιώνει σε μεγάλα βαρέλια και το υπόλοιπο σε τσιμεντένιες δεξαμενές για 6 μήνες. Ένα κρασί συγκλονιστικής υφής και ζωντάνιας, που αξίζει να δοκιμάσετε με ή χωρίς φαγητό.

Ca Del Vent Franciacorta, Ιταλία

Ca del Vent / Cabernet Sauvignon / 2011

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Το 1994, ο Paolo Clerici και ο Massimo Fasoli ίδρυσαν το Ca del Vent με τη φιλοδοξία της δημιουργίας κρασιών που αφορούν και αναδεικνύουν το έδαφος.

Το Ca del Vent (Σπίτι του Ανέμου) βρίσκεται στο ανατολικό όριο της διάσημης οινικής ζώνης Franciacorta. Οι αμπελώνες καλλιεργούνται σε ασβεστολιθικό και πηλώδες έδαφος, σε μια περιοχή που φημίζεται για τους θυελλώδεις ανέμους.

Υπακούοντας τις ανάγκες του εδάφους, επιδιώκουν τη δημιουργία κρασιών που εκφράζουν ζωή με το αποτύπωμα του μικροκλίματος από το οποίο προέρχονται.

Εκπληκτικής συμπύκνωσης και πολυπλοκότητας αρώματα κόκκινων και μαύρων φρούτων, μοσχοκάρυδου, γλυκόρριζας, με νύξεις καπνού και σοκολάτας. Γεμάτη γεύση με αισθητή οξύτητα, στιβαρές τανίνες και πληθωρικό φρούτο. Απίστευτη γευστική ένταση σε ένα καλοδομημένο ερυθρό με απολαυστική μακρά επίγευση που εντυπωσιάζει και τους πιο επιφυλακτικούς οινόφιλους.

BENEDETTA Montalcino, Ιταλία

Stella di Campalto / Sangiovese / 2011

5 εισαγόμενα κρασιά, εξαιρετικά και ανώτερα Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO

Πριν από περίπου έναν χρόνο γνώρισα στην Αθήνα μια Ιταλίδα έμπορο κρασιών ήπιας οινοποίησης. Τη συνάντησα ξανά τυχαία στην έκθεση «La Dive Bouteille» στον Λίγηρα.

Ανταλλάσσαμε απόψεις στα όρθια για ό,τι ωραίο δοκιμάσαμε και μόλις ανέφερα τη λέξη «Sangiovese» μ' έπιασε από το χέρι και με οδήγησε επιτακτικά μπροστά από έναν πάγκο, όπου υπήρχαν μόνο τρεις ετικέτες, λέγοντας μου αυστηρά: «Αν θέλεις Sangiovese, τότε θα γνωρίσεις τη Stella».

Ομολογώ πως μετά το πρώτο σοκ της συμπεριφοράς ακολούθησε αυτό της γεύσης. Το Brunello Riserva έχει νεύρο και ανταμείβει γενναιόδωρα όσους αγαπούν αυτά τα κρασιά. Όμως οι δύο ετικέτες, που προέρχονται από μοναδικά αμπέλια κυκλοφόρησαν από μία μόνο εσοδεία (αυτή του 2011) και πήραν το όνομα κάθε κόρης ‒Beatrice και Benedetta‒, είναι εμπειρία.

Τις κόρες δεν τις γνώρισα, μα μεταξύ των δύο επέλεξα την Benedetta που προέρχεται από το αμπέλι με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη Vigna Leccio και έχει μοναδικό χαρακτήρα. Είναι άγνωστο εάν και πότε θα ξανακυκλοφορήσουν οι δύο αυτές ετικέτες.

Το σίγουρο είναι πως πρόκειται για σπουδαία ερυθρά, που εάν ανήκαν στο portfolio ενός διάσημου «σπιτιού», θα στοίχιζαν τουλάχιστον δύο φορές περισσότερο. Το ξαναδοκίμασα πριν από λίγες ημέρες και δάκρυσα.

Όλες οι παραπάνω ετικέτες είναι βιοδυναμικής καλλιέργειας και ήπιας οινοποίησης. Κρασιά εκπληκτικής καθαρότητας και φινέτσας που θα πείσουν και τον πιο επιφυλακτικό σε τέτοιες «εναλλακτικές» μεθόδους.

Άλλωστε, οι επιφυλακτικοί είναι συνήθως δέσμιοι των στερεοτύπων τους. Εμείς χαιρόμαστε να δοκιμάζουμε και να απολαμβάνουμε τις συγκινήσεις που μας προσφέρουν.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM