Γρήγορο ινδικό στο σπίτι

Γρήγορο ινδικό στο σπίτι! Facebook Twitter
Με λίγες πατάτες, ένα καρότο και κουνουπίδι θα φτιάξετε ένα γρήγορο vegan comfort φαγητό όλο άρωμα και εξωτική γεύση.
0

ΑΝ ΕΧΕΤΕ ΒΑΛΕΙ στόχο κι εσείς, όπως εκατομμύρια άνθρωποι στον πλανήτη, το 2023 να πετάτε λιγότερο μαγειρεμένο φαγητό, αυτή η συνταγή είναι ιδανική για να αξιοποιήσετε βρασμένες πατάτες που έμειναν από πατατοσαλάτα, βρασμένο κουνουπίδι από σαλάτα και τα ξεχασμένα καρότα στο ψυγείο.

Το ολόλευκο κουνουπίδι είναι ελκυστικό όταν το αγοράζουμε, αλλά δύσκολα καταναλώνεται ολόκληρο σε ένα μικρό νοικοκυριό, έτσι, όταν το βράζουμε για σαλάτα, πολλές φορές καταλήγει στα σκουπίδια.

Για να μη συμβεί αυτό, χωρίστε το στα δύο και φυλάξτε το στο ψυγείο ή βράστε το ολόκληρο και αφαιρέστε με κουτάλα το μισό μετά τα πρώτα πέντε λεπτά της βράσης, για να φτιάξετε ένα νόστιμο ινδικό κάρι την επομένη. Με λίγες πατάτες κι ένα καρότο θα φτιάξετε ένα γρήγορο vegan comfort φαγητό όλο άρωμα και εξωτική γεύση.

Αν δεν έχετε τα συγκεκριμένα μπαχαρικά της συνταγής, μπορείτε να αγοράσετε έτοιμο μείγμα κάρι, ακολουθώντας την ίδια διαδικασία.

Τα μπαχαρικά σοτάρονται μόνα τους στην αρχή, για να μας δώσουν πιο έντονο το άρωμά τους, και μετά με το τζίντζερ, τα σκόρδα, το κρεμμύδι και τον πελτέ φτιάχνουν την αρωματική βάση για να σιγομαγειρευτούν μέσα της τα λαχανικά με ελάχιστο νερό ή, ακόμα καλύτερα, με ζωμό από λαχανικά (ή κοτόπουλο, αν δεν μαγειρεύουμε vegan).

Τα προβρασμένα λαχανικά εξοικονομούν χρόνο προετοιμασίας, αλλά, αν θέλετε, μπορείτε να τα βάλετε ωμά και να προσθέσετε περισσότερο νερό ή να τα αφήσετε περισσότερη ώρα να σιγοβράσουν.

Με ένα νόστιμο ρύζι μπασμάτι φτιάχνετε ένα πλήρες γεύμα και αν προσθέσετε πιτάκια νάαν ή πάπανταμ (που θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα ασιατικά μαγαζιά), θα έχετε γρήγορα ένα τέλειο ινδικό, νοστιμότερο και οικονομικότερο από οποιοδήποτε ντιλίβερι! Και το σημαντικότερο; Λιγότερο πεταμένο φαγητό!

Γρήγορο ινδικό στο σπίτι! Facebook Twitter
Με ένα νόστιμο ρύζι μπασμάτι φτιάχνετε ένα πλήρες γεύμα και αν προσθέσετε πιτάκια νάαν ή πάπανταμ (που θα τα βρείτε στα σούπερ μάρκετ και στα ασιατικά μαγαζιά), θα έχετε γρήγορα ένα τέλειο ινδικό, νοστιμότερο και οικονομικότερο από οποιοδήποτε ντιλίβερι!

Ινδικό κάρι με κουνουπίδι, πατάτες και καρότα

Υλικά (για 4 άτομα)
2 κούπες ρύζι μπασμάτι ή γιασεμί
¼ λεμόνι
1 φύλλο δάφνης
2 κ.σ. παπαρουνόσπορος (προαιρετικά)
50 γρ. φρέσκο βούτυρο καλά λιωμένο και λίγο ροδισμένο (
προαιρετικά, αν δεν ακολουθούμε βήγκαν διατροφή)
1 μικρό κουνουπίδι χωρισμένο σε μπουκετάκια και ελαφρά βρασμένο, 5 λεπτά σε αλατισμένο νερό (κρατάμε τα κοτσάνια για ζωμό λαχανικών ή σουφλέ)
2 μεγάλες πατάτες κομμένες στα οκτώ και ελαφρά βρασμένες (5-10 λεπτά σε αλατισμένο νερό)
1 μεγάλο καρότο σε λεπτές ροδέλες, ελαφρά βρασμένο
1 μικρή κονσέρβα πελτέ ντομάτας
3-4 σκόρδα ψιλοκομμένα
1 κομμάτι (4 εκατοστά) τζίντζερ τριμμένο ή 2 κ.γλ. τζίντζερ σε σκόνη
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 κ.γλ. σκόνη κόλιανδρου
2 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
2 κ.γλ. κουρκουμάς
1 κ.γλ. γλυκάνισος
1 αστεροειδής γλυκάνισος
1 πιπερίτσα τσίλι ή 2 κ.γλ. νιφάδες καυτερό μπούκοβο
Ελαιόλαδο (περίπου ¼ φλιτζανιού)
Αλάτι και πιπέρι
½ φλιτζάνι γάλα καρύδας ή 2 κ.σ. ολόπαχο γιαούρτι (προαιρετικά)
Χυμός από ένα λάιμ ή ένα λεμόνι
1/4 φλιτζάνι βραστό νερό ή ζωμός λαχανικών ή κοτόπουλου

Εκτέλεση
Σε βαθιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε για ένα λεπτό όλα τα μπαχαρικά ή το έτοιμο μείγμα κάρι. Προσθέτουμε τον πελτέ και ανακατεύουμε μέχρι να ξεχωρίσει ο πελτές από το ελαιόλαδο, ανεβάζοντας, αν χρειαστεί, λίγο τη θερμοκρασία.

Βάζουμε και το σκόρδο, το τζίντζερ και το κρεμμύδι και ανακατεύουμε καλά σε μέτρια φωτιά για πέντε λεπτά.

Προσθέτουμε τα μισο-βρασμένα λαχανικά και τα ανακατεύουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να τα καλύψει καλά το μείγμα.

Αφήνουμε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, κουταλιά-κουταλιά το νερό ή τον ζωμό. Αυτό το φαγητό δεν είναι νερουλό, έχει ελάχιστη σάλτσα σε αυτό το στάδιο. Θα αραιώσει λίγο με το γάλα καρύδας ή το γιαούρτι μετά.

Στο τέλος προσθέτουμε τον χυμό από το λεμόνι ή το λάιμ, το γιαούρτι ή το γάλα καρύδας και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 5-10 λεπτά ακόμα.

Σερβίρουμε σε μπολάκια με το ρύζι και τα νάαν.

Πώς προετοιμάζουμε το ρύζι μπασμάτι για να μείνει σπυρωτό:
Σε βαθιά κατσαρόλα βράζουμε 1 λίτρο νερό. Αλατίζουμε, προσθέτουμε τη δάφνη και ολόκληρο το λεμόνι (χωρίς να το στύψουμε) και μετά από 1-2 λεπτά το ρύζι. Ανακατεύουμε και βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 8-10 λεπτά το πολύ, σε σκεπασμένη κατσαρόλα, μέχρι το ρύζι να κρατάει ελάχιστα. Στα πέντε λεπτά έχουμε προσθέσει τον παπαρουνόσπορο, αν χρησιμοποιούμε. Σουρώνουμε το ρύζι, αφαιρούμε το λεμόνι και τη δάφνη και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα, σκεπάζοντάς την. Προσοχή μόνο, ο ατμός θα μαλακώσει λίγο ακόμα το ρύζι, δοκιμάστε, πριν σκεπάσετε την κατσαρόλα, αν το ρύζι είναι έτοιμο. Το αφρατεύουμε με ένα πιρούνι και πριν το σερβίρουμε (στα μπολ με το κάρι και μία κουταλιά γιαούρτι) το περιλούζουμε με το ελαφρά καμένο βούτυρο, χωρίς να ανακατεύουμε.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η τιμή του κρασιού και οι παράγοντες που την επηρεάζουν

Γεύση / Γιατί έχει ακριβύνει τόσο το κρασί;

Πόσο μπορεί να αντέξει στις αυξήσεις το πορτοφόλι του Έλληνα καταναλωτή; Αν πρόκειται για είδη πρώτης ανάγκης, δυστυχώς είμαστε δέσμιοι του «νόμου της αγοράς»· το κρασί όμως είναι προϊόν απόλαυσης, όχι πρώτης ανάγκης.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΜΑΝΗΣ
Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ