Τρεις ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Καροτοσαλάτα του Ντουνιά, αλλά ζεστή!
0

1.

Η καροτοσαλάτα του Ντουνιά, αλλά ζεστή

Δοκίμασα αυτή την καροτοσαλάτα για πρώτη φορά στη διάσημη πλέον ταβέρνα του Στέλιου Τριλλυράκη στα ορεινά Χανιά και εντυπωσιάστηκα από τη γεύση της, αν και τα υλικά είναι απλά και συνηθισμένα στην κρητική κουζίνα. Κάθε χειμώνα με μεγάλα βιολογικά καρότα και τη σερβίρω ζεστή με κρητικό ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα στο τέλος, διακοσμημένη με λίγα από τα πράσινα λεπτά κοτσανάκια των καρότων.

Υλικά
Καρότα (ένα ανά άτομο)
Σκόρδο (κατά βούληση)
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Κρητικό ανθότυρο

Εκτέλεση
Τρίβουμε τα καρότα και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι για 2-3 λεπτά μόνο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά «κατά βούληση», όπως μου είχε πει ο Στέλιος. Σκόρδο όσο μας αρέσει, αλάτι όσο θέλουμε (δοκιμάστε πρώτα το τυρί σας, να δείτε πόσο αλάτι έχει). Απομακρύνουμε από τη φωτιά και βάζουμε το μείγμα στη σαλατιέρα.

Ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ανθότυρο, περίπου μια κουταλιά ανά άτομο. Στην ίδια σαλάτα, στο σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κοτσανάκια από τα ωμά και ψιλοκομμένα καρότα ή να τα προσθέσουμε κι αυτά στο γρήγορο σοτάρισμα στην αρχή.

2.

Η δανέζικη ζεστή σαλάτα με το μοβ λάχανο

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Δανέζικη ζεστή σαλάτα με το μοβ λάχανο.

Αυτή η σαλάτα είναι ένα από τα τυπικά φαγητά των Χριστουγέννων στα δανέζικα σπίτια, αλλά τη σερβίρουν όλο τον χειμώνα. Σερβίρεται ζεστή, δίπλα στο χοιρινό ή την πάπια που παραδοσιακά μαγειρεύουν οι Δανοί την παραμονή των Χριστουγέννων, και με τα αρώματα και τις φρουτένιες της νότες είναι το τέλειο συνοδευτικό.

Υλικά
1 μέτριο κόκκινο λάχανο
Φέτες από 2-3 μανταρίνια, χωρίς κουκούτσια
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
70 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 χούφτα αποξηραμένα cranberries (προαιρετικό)
3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα από φράουλα, φρούτα του δάσους, μύρτιλο ή φραμπουάζ
100 ml νερό
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
Αλάτι και ελάχιστο πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε στη μέση το λάχανο. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και το σκληρό λευκό μέρος του κοτσανιού από το εσωτερικό του, το ξεπλένουμε και το ψιλοκόβουμε σε λεπτές λωρίδες, όπως για τη σαλάτα. Στραγγίζουμε.

Σε βαθιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε αμέσως το λάχανο. Ανακατεύουμε συνέχεια, σοτάροντάς το σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό, εκτός από τα μανταρίνια. Αφήνουμε να βράσει για μία ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το λάχανο να είναι μαλακό. Ελέγχουμε για αλάτι και αφαιρούμε τα γαρίφαλα.

Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή, προσθέτοντας ψιλοκομμένες τις φέτες από μανταρίνια και ανακατεύοντας ελαφρά.

3.

Σαλάτα με καρότα, ωμά παντζάρια και ξηρούς καρπούς

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Σαλάτα με καρότα, ωμά παντζάρια και ξηρούς καρπούς.

Τα παντζάρια είναι υπέροχα βραστά, ψητά αλλά και ωμά. Η γήινη γεύση τους ταιριάζει πολύ με τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, ιδίως το φουντούκι. Αν έχετε στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρες σταφίδες, που θα τις έχετε μουλιάσει λίγο σε χυμό πορτοκαλιού για να «ζωντανέψουν».

Υλικά & εκτέλεση
1 παντζάρι και 1 καρότο ανά άτομο τριμμένα στο χονδρό του τρίφτη ή σπιρτάκια στο μαντολίνο.
Μια μικρή χούφτα φουντούκια ελαφρά ροδισμένα στον φούρνο.

Για τη βινεγκρέτ: Βάζουμε σε μικρό βαζάκι 1/3 ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. πικάντικη μουστάρδα, 2 κ.σ. λευκό ξίδι από μήλο, ένα σκόρδο κομμένο στη μέση για το άρωμα (προαιρετικά, αλλά ταιριάζει πολύ στο παντζάρι) και τη φλούδα από μισό πορτοκάλι, που θα τα αφαιρέσουμε πριν από το σερβίρισμα. Κλείνουμε το βαζάκι και χτυπάμε καλά. Την αφήνουμε όσο πιο πολλή ώρα μπορούμε προτουύ τη χρησιμοποιήσουμε.

Αφαιρούμε το σκόρδο και τη φλούδα πορτοκαλιού. Ετοιμάζουμε πρώτα τη βινεγκρέτ.

Αναμειγνύουμε ξεχωριστά κάθε λαχανικό με τη βινεγκρέτ και μετά τα συνθέτουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος με τα τριμμένα καρότα στην περιφέρεια και στη μέση τα παντζάρια. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς, αφού έχουν κρυώσει.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Γεύση / Καπάνι Μάρκετ: Ένα οινορεστοράν που παντρεύει Βορρά, Βαλκάνια και Ανατολή

Ο σεφ Δημήτρης Μπαλάκας σιγομαγειρεύει σχεδόν τα πάντα στον ξυλόφουρνο, «ψήθηκε» με τις παραδοσιακές γεύσεις στον φούρνο του παππού και της γιαγιάς του, και μοιράστηκε μαζί μας τρεις αυθεντικές συνταγές από τη Φλώρινα.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Γκίκας Ξενάκης

Γκίκας Ξενάκης / «Έχω κάνει λάθη – δούλεψα πολύ με τον εαυτό μου για να τους σέβομαι όλους στην κουζίνα»

Μεγαλώνοντας στη Θήβα, αγάπησε το φρέσκο ψάρι, τα άγρια χόρτα και τις ταπεινές συνταγές. Αν και είχε αρχικά πολύ κακή εικόνα για τους μάγειρες, εξελίχθηκε σε σεφ για τον οποίο –όπως είπε ο Επίκουρος– μπορούσε να καταλάβει κανείς ένα πιάτο του με κλειστά τα μάτια. Ο «τιμονιέρης» της κουζίνας του Aleria, Γκίκας Ξενάκης, είναι ο Αθηναίος της εβδομάδας.
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Γεύση / Πούλοι και κουκνούκοι, τα ζυμαρένια ειδώλια της Ανάστασης

Ευφάνταστα τσουρέκια και καλιτσούνια της Λαμπρής, που βγαίνουν σε ποικίλα σχήματα και εκδοχές στα νησιά του Αιγαίου, θυμίζουν ζυμαρένια μικρογλυπτά και αναδίδουν την αρχοντική ευωδιά των ημερών.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Πώς ο Ιωσήφ Ζησιάδης δημιούργησε το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς ένας πρώην υπουργός της Ελβετίας έγινε ο μοναδικός οινοποιός της Πάτμου

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης φιλοξενούν τον Ιωσήφ Ζησιάδη, έναν άνθρωπο με πολυδιάστατη πορεία που κάποια στιγμή αποφάσισε να δημιουργήσει το μοναδικό οινοποιείο της Πάτμου.
THE LIFO TEAM
Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

Γεύση / Από arrancini μέχρι καλαμάκι συκώτι στο χέρι: Αυτό είναι το νέο αθηναϊκό street food

H Αθήνα έχει πολλά στριτφουντάδικα. Όμως κάποια νέα, εκτός από το ότι ανεβάζουν το επίπεδο, έχουν καταφέρει να γίνουν instant συνήθεια για το προσεγμένο φαγητό τους, αλλά όχι μόνο γι' αυτό.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Σουπιοπίλαφο

Γεύση / Σουπιοπίλαφο: Η μυστηριώδης γεύση του Αιγαίου

Από τον μινωικό πολιτισμό και τα κύπελλα του μέχρι τα σύγχρονα τσουκάλια, το μελάνι της σουπιάς συνεχίζει να αφήνει το αποτύπωμά του, ενώ το σουπιοπίλαφο αναδεικνύει τη μοναδικότητά του, τόσο στην εμφάνιση όσο και στο γευστικό του αποτέλεσμα.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT