Τρεις ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Καροτοσαλάτα του Ντουνιά, αλλά ζεστή!
0

1.

Η καροτοσαλάτα του Ντουνιά, αλλά ζεστή

Δοκίμασα αυτή την καροτοσαλάτα για πρώτη φορά στη διάσημη πλέον ταβέρνα του Στέλιου Τριλλυράκη στα ορεινά Χανιά και εντυπωσιάστηκα από τη γεύση της, αν και τα υλικά είναι απλά και συνηθισμένα στην κρητική κουζίνα. Κάθε χειμώνα με μεγάλα βιολογικά καρότα και τη σερβίρω ζεστή με κρητικό ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα στο τέλος, διακοσμημένη με λίγα από τα πράσινα λεπτά κοτσανάκια των καρότων.

Υλικά
Καρότα (ένα ανά άτομο)
Σκόρδο (κατά βούληση)
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Κρητικό ανθότυρο

Εκτέλεση
Τρίβουμε τα καρότα και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι για 2-3 λεπτά μόνο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά «κατά βούληση», όπως μου είχε πει ο Στέλιος. Σκόρδο όσο μας αρέσει, αλάτι όσο θέλουμε (δοκιμάστε πρώτα το τυρί σας, να δείτε πόσο αλάτι έχει). Απομακρύνουμε από τη φωτιά και βάζουμε το μείγμα στη σαλατιέρα.

Ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ανθότυρο, περίπου μια κουταλιά ανά άτομο. Στην ίδια σαλάτα, στο σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κοτσανάκια από τα ωμά και ψιλοκομμένα καρότα ή να τα προσθέσουμε κι αυτά στο γρήγορο σοτάρισμα στην αρχή.

2.

Η δανέζικη ζεστή σαλάτα με το μοβ λάχανο

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Δανέζικη ζεστή σαλάτα με το μοβ λάχανο.

Αυτή η σαλάτα είναι ένα από τα τυπικά φαγητά των Χριστουγέννων στα δανέζικα σπίτια, αλλά τη σερβίρουν όλο τον χειμώνα. Σερβίρεται ζεστή, δίπλα στο χοιρινό ή την πάπια που παραδοσιακά μαγειρεύουν οι Δανοί την παραμονή των Χριστουγέννων, και με τα αρώματα και τις φρουτένιες της νότες είναι το τέλειο συνοδευτικό.

Υλικά
1 μέτριο κόκκινο λάχανο
Φέτες από 2-3 μανταρίνια, χωρίς κουκούτσια
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
70 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 χούφτα αποξηραμένα cranberries (προαιρετικό)
3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα από φράουλα, φρούτα του δάσους, μύρτιλο ή φραμπουάζ
100 ml νερό
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
Αλάτι και ελάχιστο πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε στη μέση το λάχανο. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και το σκληρό λευκό μέρος του κοτσανιού από το εσωτερικό του, το ξεπλένουμε και το ψιλοκόβουμε σε λεπτές λωρίδες, όπως για τη σαλάτα. Στραγγίζουμε.

Σε βαθιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε αμέσως το λάχανο. Ανακατεύουμε συνέχεια, σοτάροντάς το σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό, εκτός από τα μανταρίνια. Αφήνουμε να βράσει για μία ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το λάχανο να είναι μαλακό. Ελέγχουμε για αλάτι και αφαιρούμε τα γαρίφαλα.

Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή, προσθέτοντας ψιλοκομμένες τις φέτες από μανταρίνια και ανακατεύοντας ελαφρά.

3.

Σαλάτα με καρότα, ωμά παντζάρια και ξηρούς καρπούς

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Σαλάτα με καρότα, ωμά παντζάρια και ξηρούς καρπούς.

Τα παντζάρια είναι υπέροχα βραστά, ψητά αλλά και ωμά. Η γήινη γεύση τους ταιριάζει πολύ με τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, ιδίως το φουντούκι. Αν έχετε στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρες σταφίδες, που θα τις έχετε μουλιάσει λίγο σε χυμό πορτοκαλιού για να «ζωντανέψουν».

Υλικά & εκτέλεση
1 παντζάρι και 1 καρότο ανά άτομο τριμμένα στο χονδρό του τρίφτη ή σπιρτάκια στο μαντολίνο.
Μια μικρή χούφτα φουντούκια ελαφρά ροδισμένα στον φούρνο.

Για τη βινεγκρέτ: Βάζουμε σε μικρό βαζάκι 1/3 ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. πικάντικη μουστάρδα, 2 κ.σ. λευκό ξίδι από μήλο, ένα σκόρδο κομμένο στη μέση για το άρωμα (προαιρετικά, αλλά ταιριάζει πολύ στο παντζάρι) και τη φλούδα από μισό πορτοκάλι, που θα τα αφαιρέσουμε πριν από το σερβίρισμα. Κλείνουμε το βαζάκι και χτυπάμε καλά. Την αφήνουμε όσο πιο πολλή ώρα μπορούμε προτουύ τη χρησιμοποιήσουμε.

Αφαιρούμε το σκόρδο και τη φλούδα πορτοκαλιού. Ετοιμάζουμε πρώτα τη βινεγκρέτ.

Αναμειγνύουμε ξεχωριστά κάθε λαχανικό με τη βινεγκρέτ και μετά τα συνθέτουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος με τα τριμμένα καρότα στην περιφέρεια και στη μέση τα παντζάρια. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς, αφού έχουν κρυώσει.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνταγές με φιστίκι

Γεύση / Ευέλικτο, πλούσιο και τραγανό, το φιστίκι Αιγίνης πρωταγωνιστεί σε αυτές τις έξι αλμυρές και γλυκές συνταγές

Τα αδέλφια Δημήτρης και Θανάσης Σταμούδης προτείνουν ριγκατόνι με πέστο φιστικιού, cookies φιστίκι και άλλες πρωτότυπες ιδέες που αξιοποιούν τον αγαπημένο ξηρό καρπό.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Το κρασί με απλά λόγια / Τι κάνει το Prosecco το πιο δημοφιλές αφρώδες κρασί στον κόσμο;

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και ο Παναγιώτης Ορφανίδης μάς ταξιδεύουν στη βορειοανατολική Ιταλία με οδηγό τον σύμβουλο οινολόγο Stefano Ferrantes, ειδικό στην παραγωγή Prosecco, που εργάζεται στα μεγαλύτερα και γνωστότερα οινοποιεία της περιοχής.
THE LIFO TEAM
Βιωσιμότητα και συλλογικές φαντασιώσεις 

Γεύση / Μπορεί η υψηλή γαστρονομία να είναι πράγματι βιώσιμη;

Βραβευμένα εστιατόρια, που αποτελούν το όνειρο πολλών foodies, καυχιούνται για τις βιώσιμες πρακτικές τους, την ίδια στιγμή που κάποιες «λεπτομέρειες» για τη λειτουργία τους τείνουν να αποσιωπούνται από τη βιομηχανία της εστίασης.
ΒΑΣΙΛΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗΣ
Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Γεύση / Instant noodles: Tο πιο viral φαγητό στον κόσμο τώρα

Η συναρπαστική ιστορία του πιο εύκολου φαγητού ξεκινά από την αρχαία Κίνα και τη δυναστεία Τσινγκ. Σύμφωνα με έναν τριάστερο σεφ, υπάρχει τρόπος να κάνουμε τα συσκευασμένα noodles γκουρμέ. Δοκιμάσαμε όσα βρήκαμε στην Αθήνα και προτείνουμε τα καλύτερα.
ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΠΑ
Ο Dr. George Soleas εξηγεί πώς έγινε ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

Το κρασί με απλά λόγια / Πώς έγινα ο κορυφαίος αγοραστής κρασιών στον κόσμο

O Dr. George Soleas, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του LCBO, του μεγαλύτερου εισαγωγέα κρασιών και οινοπνευματωδών ποτών στον κόσμο, αφηγείται στην Υρώ Κολιακουδάκη (Dip WSET) και τον Παναγιώτη Ορφανίδη την κινηματογραφική ζωή του.
THE LIFO TEAM
Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Βιβλίο / Νίκος Ψιλάκης: Mια ζωή αφιερωμένη στην καταγραφή της κρητικής παράδοσης και κουζίνας

Ο Νίκος Ψιλάκης ερευνά και μελετά την κρητική παράδοση εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Τα βιβλία του είναι μνημειώδεις εκδόσεις για το φαγητό, τις λαϊκές τελετουργίες και τα μοναστήρια της Κρήτης που διασώζουν και προωθούν τον ελληνικό πολιτισμό.
M. HULOT
Proveleggios

Γεύση / Ο Αλέξανδρος Καρακάτσανης έχασε πολλά σε μια νύχτα, αλλά επιστρέφει δυναμικά στο Proveleggios

Ο νεαρός και ταλαντούχος σεφ που είδε το πρώτο του μαγαζί στην Αθήνα να καίγεται ολοσχερώς δεν το έβαλε κάτω στιγμή. Πρόσφατα ανέλαβε να αλλάξει την κουζίνα του δημοφιλούς εστιατορίου και θέλει να αφηγηθεί τις αναμνήσεις όλης της ομάδας που τον υποδέχτηκε μέσα από τα πιάτα του.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Το κρασί με απλά λόγια / Τοkaj: Η περιοχή των αυτοκρατορικών κρασιών της Ουγγαρίας

Τι είναι το Aszu, το Szamorodni, το Furmint και το Harslevelu; O Robert Kindl, γενικός διευθυντής του θρυλικού Oremus, εξηγεί στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET τον Παναγιώτη Ορφανίδη γιατί το Tokaj είναι μια από τις σημαντικότερες οινοπαραγωγικές περιοχές της Ευρώπης.
THE LIFO TEAM
Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Ιστορία μιας πόλης / Πού έμαθαν να πίνουν μπίρα οι Αθηναίοι;

Φιξ, Μετς, Κλωναρίδη. Τρία τοπωνύμια, τρεις περιοχές της Αθήνας που σχετίζονται με τη ζυθοποιία. Επιχειρήσεις που έμαθαν στην αθηναϊκή κοινωνία να πίνει μπίρα, να την απολαμβάνει κατ’ οίκον ή σε πάρκα. H Αγιάτη Μπενάρδου συζητά με τον Βασίλη Νάστο για τη ζυθοποιία Κλωναρίδη και την εξέλιξη της περιοχής των Πατησίων.
THE LIFO TEAM