Τρεις ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Καροτοσαλάτα του Ντουνιά, αλλά ζεστή!
0

1.

Η καροτοσαλάτα του Ντουνιά, αλλά ζεστή

Δοκίμασα αυτή την καροτοσαλάτα για πρώτη φορά στη διάσημη πλέον ταβέρνα του Στέλιου Τριλλυράκη στα ορεινά Χανιά και εντυπωσιάστηκα από τη γεύση της, αν και τα υλικά είναι απλά και συνηθισμένα στην κρητική κουζίνα. Κάθε χειμώνα με μεγάλα βιολογικά καρότα και τη σερβίρω ζεστή με κρητικό ανθότυρο ή ανάλατη μυζήθρα στο τέλος, διακοσμημένη με λίγα από τα πράσινα λεπτά κοτσανάκια των καρότων.

Υλικά
Καρότα (ένα ανά άτομο)
Σκόρδο (κατά βούληση)
Αλάτι
Ελαιόλαδο
Κρητικό ανθότυρο

Εκτέλεση
Τρίβουμε τα καρότα και τα σοτάρουμε με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι για 2-3 λεπτά μόνο σε πολύ δυνατή φωτιά, μέχρι να γυαλίσουν.

Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά «κατά βούληση», όπως μου είχε πει ο Στέλιος. Σκόρδο όσο μας αρέσει, αλάτι όσο θέλουμε (δοκιμάστε πρώτα το τυρί σας, να δείτε πόσο αλάτι έχει). Απομακρύνουμε από τη φωτιά και βάζουμε το μείγμα στη σαλατιέρα.

Ραντίζουμε με ωμό ελαιόλαδο και προσθέτουμε το ανθότυρο, περίπου μια κουταλιά ανά άτομο. Στην ίδια σαλάτα, στο σερβίρισμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα κοτσανάκια από τα ωμά και ψιλοκομμένα καρότα ή να τα προσθέσουμε κι αυτά στο γρήγορο σοτάρισμα στην αρχή.

2.

Η δανέζικη ζεστή σαλάτα με το μοβ λάχανο

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Δανέζικη ζεστή σαλάτα με το μοβ λάχανο.

Αυτή η σαλάτα είναι ένα από τα τυπικά φαγητά των Χριστουγέννων στα δανέζικα σπίτια, αλλά τη σερβίρουν όλο τον χειμώνα. Σερβίρεται ζεστή, δίπλα στο χοιρινό ή την πάπια που παραδοσιακά μαγειρεύουν οι Δανοί την παραμονή των Χριστουγέννων, και με τα αρώματα και τις φρουτένιες της νότες είναι το τέλειο συνοδευτικό.

Υλικά
1 μέτριο κόκκινο λάχανο
Φέτες από 2-3 μανταρίνια, χωρίς κουκούτσια
Φλούδα από ένα πορτοκάλι
70 γρ. φρέσκο βούτυρο
1 χούφτα αποξηραμένα cranberries (προαιρετικό)
3 κουταλιές της σούπας μαρμελάδα από φράουλα, φρούτα του δάσους, μύρτιλο ή φραμπουάζ
100 ml νερό
2-3 καρφάκια γαρίφαλο
Αλάτι και ελάχιστο πιπέρι

Εκτέλεση
Κόβουμε στη μέση το λάχανο. Αφαιρούμε τα εξωτερικά φύλλα και το σκληρό λευκό μέρος του κοτσανιού από το εσωτερικό του, το ξεπλένουμε και το ψιλοκόβουμε σε λεπτές λωρίδες, όπως για τη σαλάτα. Στραγγίζουμε.

Σε βαθιά κατσαρόλα και μέτρια φωτιά λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε αμέσως το λάχανο. Ανακατεύουμε συνέχεια, σοτάροντάς το σε μέτρια φωτιά για δέκα λεπτά.

Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και το νερό, εκτός από τα μανταρίνια. Αφήνουμε να βράσει για μία ώρα σε χαμηλή φωτιά, μέχρι το λάχανο να είναι μαλακό. Ελέγχουμε για αλάτι και αφαιρούμε τα γαρίφαλα.

Σερβίρουμε τη σαλάτα ζεστή, προσθέτοντας ψιλοκομμένες τις φέτες από μανταρίνια και ανακατεύοντας ελαφρά.

3.

Σαλάτα με καρότα, ωμά παντζάρια και ξηρούς καρπούς

Τρείς ασυνήθιστες σαλάτες με τα χειμωνιάτικα λαχανικά Facebook Twitter
Σαλάτα με καρότα, ωμά παντζάρια και ξηρούς καρπούς.

Τα παντζάρια είναι υπέροχα βραστά, ψητά αλλά και ωμά. Η γήινη γεύση τους ταιριάζει πολύ με τους καβουρντισμένους ξηρούς καρπούς, ιδίως το φουντούκι. Αν έχετε στο σπίτι, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μαύρες σταφίδες, που θα τις έχετε μουλιάσει λίγο σε χυμό πορτοκαλιού για να «ζωντανέψουν».

Υλικά & εκτέλεση
1 παντζάρι και 1 καρότο ανά άτομο τριμμένα στο χονδρό του τρίφτη ή σπιρτάκια στο μαντολίνο.
Μια μικρή χούφτα φουντούκια ελαφρά ροδισμένα στον φούρνο.

Για τη βινεγκρέτ: Βάζουμε σε μικρό βαζάκι 1/3 ελαιόλαδο, 1 κ.γλ. πικάντικη μουστάρδα, 2 κ.σ. λευκό ξίδι από μήλο, ένα σκόρδο κομμένο στη μέση για το άρωμα (προαιρετικά, αλλά ταιριάζει πολύ στο παντζάρι) και τη φλούδα από μισό πορτοκάλι, που θα τα αφαιρέσουμε πριν από το σερβίρισμα. Κλείνουμε το βαζάκι και χτυπάμε καλά. Την αφήνουμε όσο πιο πολλή ώρα μπορούμε προτουύ τη χρησιμοποιήσουμε.

Αφαιρούμε το σκόρδο και τη φλούδα πορτοκαλιού. Ετοιμάζουμε πρώτα τη βινεγκρέτ.

Αναμειγνύουμε ξεχωριστά κάθε λαχανικό με τη βινεγκρέτ και μετά τα συνθέτουμε στην πιατέλα σερβιρίσματος με τα τριμμένα καρότα στην περιφέρεια και στη μέση τα παντζάρια. Πασπαλίζουμε με τους ξηρούς καρπούς, αφού έχουν κρυώσει.

Γεύση
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Nothing Days / Νάπολη: Γιορτάζοντας τη χαρά της ζωής στη σκιά του Βεζούβιου

Ένα «ανοιξιάτικο» τριήμερο σε μία πόλη που ξέρει από φυσικές καταστροφές αλλά ξέρει και να υμνεί τη ζωή, και μία μεγάλη βόλτα στην Πομπηία και στο Ερκολάνο. Από το αρχαίο «fast food» στις σύγχρονες γεύσεις της ναπολιτάνικης κουζίνας.
M. HULOT
Από Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Γεύση / Από το Άγιο Όρος στην Κρήτη: Πώς μαγειρεύει η Ελλάδα τον μπακαλιάρο

Σε μακαρονάδα ή παστός με ρεβίθια, ή λεμονάτος με ολόκληρα κρεμμύδια: Από το ένα πέλαγος στο άλλο, το τελετουργικό μας πιάτο παίρνει διαφορετικές μορφές, αποτελώντας ένα εκλεκτό έδεσμα της ελληνικής cucina povera.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τραβόλτα: Σ’ αυτή την ψαροταβέρνα η παράδοση και η καινοτομία που αναδεικνύουν τη φρεσκάδα της θάλασσας πάνε χέρι-χέρι

Γεύση / Πώς να φτιάξετε στο σπίτι τα κορυφαία πιάτα του Τραβόλτα

Πριν από 13 χρόνια, σε μια ψαροταβέρνα πολύ μακριά από τη θάλασσα, οι αδελφοί Λιάκοι μαζί με τον Ανέστη Λαζάι συνδυάσαν την παράδοση με την καινοτομία και δημιούργησαν γεύσεις-σταθμούς, όπως το καλαμάρι κοντοσούβλι και η τσιπούρα χουνκιάρ, κερδίζοντας φανατικούς θαυμαστές.
ΝΙΚΗ ΜΗΤΑΡΕΑ
Λήμνος: Ταξίδι στους αμπελώνες και τις γεύσεις του νησιού

Το κρασί με απλά λόγια / Λήμνος: Ένα από τα αρχαιότερα μέρη στον κόσμο που έφτιαχνε κρασί

Η Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET ταξιδεύει στη Λήμνο για να οινοτουρισμό και μοιράζεται με τον Παναγιώτη Ορφανίδη τις εμπειρίες της από τις γεύσεις που δοκίμασε και φυσικά ό,τι έμαθε για τα κρασιά, τις ποικιλίες, την αμπελουργία και τα οινοποιεία του νησιού.
THE LIFO TEAM
Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές, κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου φαγητού

Γεύση / Χταπόδι με ασκολύμπρους, αβρονιές και κρίθαμα: Τα πολλά πρόσωπα ενός αρχέγονου γεύματος

Δεν είναι απλώς ένα έδεσμα. Είναι μια τελετουργία που χάνεται στα βάθη του χρόνου, μια ιεροτελεστία που ξεκινά από την άγρια καταδίωξη στα βράχια και καταλήγει στο μεθυστικό άρωμα της θάλασσας, που αναδύεται στο πιάτο.
ΝΙΚΟΣ Γ. ΜΑΣΤΡΟΠΑΥΛΟΣ
Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Οι Αθηναίοι / Τάσος Μαντής: Από τα υδραυλικά στα αστέρια Michelin

Ένα απρόσμενο Σαββατοκύριακο σε ένα κότερο στάθηκε αρκετό για να αλλάξει τη ζωή του. Από την πρώτη του εμπειρία ως μάγειρας στον στρατό μέχρι τις κουζίνες των κορυφαίων εστιατορίων του κόσμου, κάθε σταθμός διαμόρφωσε τη φιλοσοφία του βραβευμένου σεφ. Σήμερα, μέσα από το αστεράτο Soil, αποδεικνύει πως η μαγειρική δεν είναι απλώς τέχνη, αλλά τρόπος ζωής.
M. HULOT
Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Γεύση / Αξώτης: Για καλοψημένο παϊδάκι και θεϊκές πατάτες στο Πολύγωνο

Μια ταβέρνα που έχτισαν το '56 οι οικοδόμοι της περιοχής και κράτησαν ζωντανή ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, συνεχίζει μέχρι σήμερα να αποτελεί ένα comfort zone, με λίγα, κλασικά και καλά πράγματα, για τις μέρες που δεν θέλουμε να είμαστε μέρος της «φάσης».
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ
ΕΠΕΞ Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Γεύση / Έκανε την Ελληνίδα μαμά του αστέρι του TikTok κι όταν εκείνη πέθανε, συνέχισε να μαγειρεύει τις συνταγές της

Ο Ελληνοαμερικανός stand-up κωμικός Γκας Κωνσταντέλλης έφτιαξε έναν «βωμό» στα social media για τη μητέρα του και τις συνταγές της, οι οποίες συγκεντρώνονται τώρα σ’ ένα βιβλίο.
THE LIFO TEAM
Τι είναι αυτό που κάνει τα αυτόριζα αμπέλια τόσο μοναδικά;

Το κρασί με απλά λόγια / Αυτόριζα αμπέλια: Ο μεγάλος θησαυρός της αμπελουργίας

Είναι τα πιο «ειλικρινή» αμπέλια στον κόσμο, εξ’ ου και οι Γάλλοι τα αποκαλούν «franc de pied». O εξαιρετικός σύμβουλος-οινολόγος Σπύρος Ζουμπούλης μιλά στην Υρώ Κολιακουδάκη Dip WSET και στον Παναγιώτη Ορφανίδη για το κρασί που προσφέρει όλη την αλήθεια για το terroir που το γέννησε.
THE LIFO TEAM
Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Γεύση / Meigma: Το νέο μεζεδοπωλείο της Αθήνας δεν θυμίζει κανένα άλλο

Μετά το Ρίνι που αγαπήθηκε πολύ, η Μαρίνα Χρονά σερβίρει στον Κεραμεικό μικρά πιάτα που της αρέσουν, είτε πρόκειται για φάβα φουρνιστή και ντολμαδάκια κασιώτικα είτε για ravioloni και shepherd’s pie.
ΖΩΗ ΠΑΡΑΣΙΔΗ