«Θυμάσαι το Guru Bar, το είχες προλάβει;», είναι μια ερώτηση που μου έχουν κάνει. Είναι ένα μέρος που –απ’ όσα γνωρίζω εξ ακοής– θα ήθελα πολύ να έχω δει, αλλά πράγματι δεν το πρόλαβα. Αν και για όσους παρακολουθούν την πορεία του δεν χρειάζεται συστάσεις, ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης είχε δημιουργήσει ένα από τα πρώτα bar-restaurant (με ταϊλανδέζικη κουζίνα) στην Πλατεία Θεάτρου, φιλοξενώντας ένα χαρμάνι ανθρώπων από τα μέσα του ‘90 μέχρι το 2009: τους καλλιτέχνες και τα παιδιά του κέντρου, τους στυλάτους και τους χύμα, όσους αγαπούσαν τους τζαζ ήχους που έβγαιναν από το κλαμπ του και αυτούς που παρακολουθούσαν τις Δευτέρες τη γέννηση των Βurger Project.
Το Sister είναι με μια πρώτη ματιά πολύ πιο μίνιμαλ απ’ όσο μας έχει συνηθίσει ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, όμως ταυτόχρονα βγάζει κάτι το ζεστό.
Με έναν τρόπο, αλλά χωρίς να επιχειρήσει να κάνει copy-paste, ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης πήρε στοιχεία της κληρονομιάς του θρυλικού Guru Bar και τα μετέφερε στην Κηφισιά, σε ένα πιο εστιατορικό concept, στο Buba με το καλό φαγητό, τις μουσικές αναζητήσεις και τα προσεγμένα ποτά – όλα αυτά συγκεντρωμένα σε ένα εντυπωσιακό νεοκλασικό.
Ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης δεν επαναπαύεται, αλλά δεν είναι και από εκείνους που παρουσιάζουν πάντα κάτι εντελώς διαφορετικό – έχεις τις βάσεις του. Δέκα χρόνια μετά το άνοιγμα του Buba, σε ένα σπίτι του Νέου Ψυχικού διαμόρφωσε αυλές που δεν υπήρχαν και όποια ατέλεια προέκυπτε από την ανακατασκευή του αποφάσισε να την αφήσει εμφανή.
Και κάπως έτσι έχει αυτήν τη στιγμή έναν από τους πιο ωραίους βιομηχανικούς χώρους της Αθήνας, «ένα συντηρημένο γκρεμίδι», όπως το αποκαλεί ο ίδιος με χιούμορ.
Σε αντίθεση με το Buba, το Sister είναι με μια πρώτη ματιά πολύ πιο μίνιμαλ απ’ όσο μας έχει συνηθίσει ο Κωνσταντίνος Ζουγανέλης, όμως ταυτόχρονα βγάζει κάτι το ζεστό. Αν παρατηρήσετε τους τοίχους του θα διακρίνετε τον τρόπο με τον οποίο χτίζονταν τα σπίτια τη δεκαετία του ‘50, τις υποστυλώσεις από τούβλα με δοκάρια, ενώ το ταβάνι του είναι τέχνη από μόνο του.
Η κουζίνα είναι σχεδόν ορθάνοιχτη, το μπαρ επίσης, αφού είναι φτιαγμένο σαν νησίδα σπιτιού. Ανεβαίνοντας τις σκάλες θα μπείτε σε ένα διαφορετικό σκηνικό. Το λογότυπο του Sister είναι εμπνευσμένο από το μοτίβο που σχηματίζουν τα κλωστρά που θα συναντήσετε εκεί – πρόκειται για διακοσμητικά στοιχεία που φτιάχνονταν κατά παραγγελία, είναι μοναδικά σε κάθε σπίτι, αφήνουν το φως να εισέλθει στον χώρο ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν σκιάσεις.
Με original τέχνη και κομμάτια του αρχικού του πατώματος να έχουν τοποθετηθεί στους τοίχους, με μπαρ κατασκευασμένο από έναν vintage μπουφέ, ο πρώτος όροφος του Sister προσφέρεται επίσης για φαγητό και ποτό, κι έχει ένα ωραίο μπαλκόνι· είναι σαν ένα άλλο εστιατόριο μέσα στο εστιατόριο.
Η Τζάκι του Buba ηγείται της κουζίνας του Sister και παντρεύει στοιχεία από την κουζίνα της πατρίδας της με άλλα Asian στοιχεία (και όχι μόνο) όπως είναι η ρομπάτα, η ιαπωνική ψησταριά πάνω στην οποία ψήνονται satay (ψημένο κρέας σε ξυλάκια) και jumbo γαρίδες που έχουν περάσει από ταϊλανδέζικες μαρινάδες.
Tο Asian beef tartar είναι ένα από τα must eat, όπως και η spicy πράσινη σαλάτα. Έχει dumplings αλλά και προσεγμένα spring rolls (όσα και να έχουμε φάει δεν τα βαριόμαστε ποτέ), έχει χορταστικά family style πιάτα, όπως είναι η μαριναρισμένη τραγανή πάπια του, που φτάνει στο τραπέζι με φρέσκα λαχανικά και hoisin sauce για να τη βάλετε μόνοι σας μέσα σε λεπτά pancakes ατμού, και μερικά από τα comfort πιάτα μας όσον αφορά την ταϊλανδέζικη κουζίνα σε αυτή την πόλη, όπως το κλασικό phad thai. Όσο για τα ποτά του, το Sister σερβίρει cocktail κλασικά και ολόσωστα.
Περικλέους 11, Νέο Ψυχικό, 210 6756845