ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

Να πόσο ύπνο χρειαζόμαστε καθημερινά ανά ηλικία

Να πόσο ύπνο χρειαζόμαστε καθημερινά ανά ηλικία Facebook Twitter
13

Το Εθνικό Ίδρυμα της Αμερικής για τον Ύπνο εξέδωσε νέες κατευθύνσεις για την ανάγκη του ύπνου, σύμφωνα με κάθε ηλικία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο "Υγεία και ύπνος" (περιοδικό του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου), δείχνουν ότι τα νεογέννητα θα πρέπει να κοιμούνται από 14 έως 17 ώρες κάθε μέρα, ενώ οι ενήλικες 18-64 ετών θα πρέπει να στοχεύουν μεταξύ 7 και 9 ωρών ύπνου.

Τα νέα ευρήματα τροποποιούν τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής, Δρ Lydia DonCarlos.

"Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τη λειτουργία του ύπνου," είπε η Δρ DonCarlos. "Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση και την εμπέδωση της μνήμης. Αλλά δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του ύπνου, παρά το γεγονός ότι περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας".

Τα ευρήματα επίσης, για πρώτη φορά, περιλαμβάνουν κατηγορίες για τα άτομα ηλικίας 18-25 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Αυτές είναι οι συστάσεις από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου για το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε:

• Νεογνά (0-3 μήνες): 14-17 ώρες κάθε μέρα

• Βρέφη (4-11 μηνών): 12-15 ώρες

• Μικρά παιδιά (1-2 ετών): 11-14 ώρες

• Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5): 10-13 ώρες

• Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-13): 9-11 ώρες

• Έφηβοι (14-17): 8-10 ώρες

• Νεότεροι ενήλικες (18-25): 7-9 ώρες

• Ενήλικες (26 - 64): 7-9 ώρες

• Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (65+): 7-8 ώρες

13

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗ ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ

σχόλια

11 σχόλια
Ο ύπνος σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες δε βοηθάει στην αποκατασταση και εμπέδωση της μνήμης, αλλά στην παρεμπόδιση της παρεμβολής νέων πληροφοριών. Δεδομένου ότι η παρεμβολή μαζί με την παθητική φθορά με το πέρας του χρόνου ενισχύουν τη λήθη. Επομένως, όταν κοιμόμαστε δεν εμπεδώνουμε, απλά παύουμε να είμαστε εκτεθειμένοι σε νέες πληροφορίες που επιβαρύνουν το μνημονικό μας σύστημα.
Ελα, αυτο ειναι ενα γενικο τσουβαλιασμα, που δεν ειναι καν κατατοπιστικο με τις αποκλισεις που δινει-χωρις να λαμβανει υποψιν του ουτε τις εξατομικευμενες αναγκες του καθενος ουτε το ιδιοτυπο της καθε προσωπικοτητας. Επισης ο ιδιος ανθρωπος μπορει να χρειαστει λιγοτερο ή περισσοτερο υπνο αναλογα με το τι εκανε κατα τη διαρκεια της μερας. Οταν ειμαι κουρασμενη δεν μου φτανουν οι 7 ωρες που μου αρκουν συνηθως, ή οταν εχω παει στις ελιες πχ ή οταν ειμαι ολη μερα με τα παιδια ή ακομη οταν κανω διερμηνειες νιωθω να μουδιαζει ο εγκεφαλος και μπορω να κοιμηθω 12ωρο χωρις ονειρα(αν μου το επιτρεψουν οι συνθηκες-συνηθως οχι!). Οταν παλι καποιος εχει στρες, αγωνια, ή ακομη θελει να πεταξει το αλλο πρωι κοιμαται ελαχιστα και ειναι μια χαρα ξυπνιος μετα απο 5-6ωρες (ελαφρου) υπνου. Αχρηστη ερευνα αν με ρωτατε, - ποσο να χρεωθηκαν και να χρεωνονται οι φορολογουμενοι γι αυτες τις ασαφεις ερευνες και γενικοτερα για τα συμπερασματα τετοιου τυπου στο κεντρο υπνου ??
Άστα να πάνε, ευτυχώς έχεις σε μεγάλο βαθμό δίκιο, αλλιώς θα πρέπει να αρχίσω να κοιμάμαι 15ωρα από δω και πέρα, μην και πάθει η μνήμη μου την ζημιά που θα έπρεπε -θεωρητικά- να έχει ήδη πάθει!
ο αντίλογος για τις πρώτες 11 γραμμές συνοψίζεται στον χαρακτηρισμό "μέσος όρος" κατά τη γνώμη μου.επίσης το ότι κάποιος μπορεί να αισθάνεται ξύπνιος μετά από 5 ώρες ύπνου δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της έρευνας, το οποίο είναι "πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται κατά μέσο όσο ένα (μέσο) άτομο για να είναι υγιές". υπό κανονικές συνθήκες. όχι εξαιρετικές.θεωρώ αυτονόητο όταν κάνεις μια έρευνα να προσπαθείς να γενικεύσεις παρά να εξατομικεύσεις τα δεδομένα και τα συμπεράσματα. προφανώς, οι καταγραφές συνηθειών συγκεκριμένων ατόμων σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες με συγκεκριμένες συνθήκες, δεν εξυπηρετεί οποιαδήποτε έρευνα θέλει να βγάλει συμπεράσματα για ένα μεγάλο φάσμα πληθυσμού. εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες τήρησης ενός προσωπικού ημερολογίου.