Να πόσο ύπνο χρειαζόμαστε καθημερινά ανά ηλικία

Να πόσο ύπνο χρειαζόμαστε καθημερινά ανά ηλικία Facebook Twitter
13

Το Εθνικό Ίδρυμα της Αμερικής για τον Ύπνο εξέδωσε νέες κατευθύνσεις για την ανάγκη του ύπνου, σύμφωνα με κάθε ηλικία.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο "Υγεία και ύπνος" (περιοδικό του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου), δείχνουν ότι τα νεογέννητα θα πρέπει να κοιμούνται από 14 έως 17 ώρες κάθε μέρα, ενώ οι ενήλικες 18-64 ετών θα πρέπει να στοχεύουν μεταξύ 7 και 9 ωρών ύπνου.

Τα νέα ευρήματα τροποποιούν τις προηγούμενες κατευθυντήριες γραμμές σύμφωνα με το μέλος της επιτροπής, Δρ Lydia DonCarlos.

"Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε για τη λειτουργία του ύπνου," είπε η Δρ DonCarlos. "Γνωρίζουμε ότι ο ύπνος είναι σημαντικός για την αποκατάσταση και την εμπέδωση της μνήμης. Αλλά δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της λειτουργίας του ύπνου, παρά το γεγονός ότι περνάμε στο κρεβάτι το ένα τρίτο της ζωής μας".

Τα ευρήματα επίσης, για πρώτη φορά, περιλαμβάνουν κατηγορίες για τα άτομα ηλικίας 18-25 ετών και τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Αυτές είναι οι συστάσεις από την ομάδα εμπειρογνωμόνων του Εθνικού Ιδρύματος Ύπνου για το πόσο ύπνο χρειαζόμαστε:

• Νεογνά (0-3 μήνες): 14-17 ώρες κάθε μέρα

• Βρέφη (4-11 μηνών): 12-15 ώρες

• Μικρά παιδιά (1-2 ετών): 11-14 ώρες

• Παιδιά προσχολικής ηλικίας (3-5): 10-13 ώρες

• Παιδιά σχολικής ηλικίας (6-13): 9-11 ώρες

• Έφηβοι (14-17): 8-10 ώρες

• Νεότεροι ενήλικες (18-25): 7-9 ώρες

• Ενήλικες (26 - 64): 7-9 ώρες

• Ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας (65+): 7-8 ώρες

13

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

11 σχόλια
Ο ύπνος σύμφωνα με σύγχρονες έρευνες δε βοηθάει στην αποκατασταση και εμπέδωση της μνήμης, αλλά στην παρεμπόδιση της παρεμβολής νέων πληροφοριών. Δεδομένου ότι η παρεμβολή μαζί με την παθητική φθορά με το πέρας του χρόνου ενισχύουν τη λήθη. Επομένως, όταν κοιμόμαστε δεν εμπεδώνουμε, απλά παύουμε να είμαστε εκτεθειμένοι σε νέες πληροφορίες που επιβαρύνουν το μνημονικό μας σύστημα.
Ελα, αυτο ειναι ενα γενικο τσουβαλιασμα, που δεν ειναι καν κατατοπιστικο με τις αποκλισεις που δινει-χωρις να λαμβανει υποψιν του ουτε τις εξατομικευμενες αναγκες του καθενος ουτε το ιδιοτυπο της καθε προσωπικοτητας. Επισης ο ιδιος ανθρωπος μπορει να χρειαστει λιγοτερο ή περισσοτερο υπνο αναλογα με το τι εκανε κατα τη διαρκεια της μερας. Οταν ειμαι κουρασμενη δεν μου φτανουν οι 7 ωρες που μου αρκουν συνηθως, ή οταν εχω παει στις ελιες πχ ή οταν ειμαι ολη μερα με τα παιδια ή ακομη οταν κανω διερμηνειες νιωθω να μουδιαζει ο εγκεφαλος και μπορω να κοιμηθω 12ωρο χωρις ονειρα(αν μου το επιτρεψουν οι συνθηκες-συνηθως οχι!). Οταν παλι καποιος εχει στρες, αγωνια, ή ακομη θελει να πεταξει το αλλο πρωι κοιμαται ελαχιστα και ειναι μια χαρα ξυπνιος μετα απο 5-6ωρες (ελαφρου) υπνου. Αχρηστη ερευνα αν με ρωτατε, - ποσο να χρεωθηκαν και να χρεωνονται οι φορολογουμενοι γι αυτες τις ασαφεις ερευνες και γενικοτερα για τα συμπερασματα τετοιου τυπου στο κεντρο υπνου ??
Άστα να πάνε, ευτυχώς έχεις σε μεγάλο βαθμό δίκιο, αλλιώς θα πρέπει να αρχίσω να κοιμάμαι 15ωρα από δω και πέρα, μην και πάθει η μνήμη μου την ζημιά που θα έπρεπε -θεωρητικά- να έχει ήδη πάθει!
ο αντίλογος για τις πρώτες 11 γραμμές συνοψίζεται στον χαρακτηρισμό "μέσος όρος" κατά τη γνώμη μου.επίσης το ότι κάποιος μπορεί να αισθάνεται ξύπνιος μετά από 5 ώρες ύπνου δεν σχετίζεται με το αντικείμενο της έρευνας, το οποίο είναι "πόσες ώρες ύπνου χρειάζεται κατά μέσο όσο ένα (μέσο) άτομο για να είναι υγιές". υπό κανονικές συνθήκες. όχι εξαιρετικές.θεωρώ αυτονόητο όταν κάνεις μια έρευνα να προσπαθείς να γενικεύσεις παρά να εξατομικεύσεις τα δεδομένα και τα συμπεράσματα. προφανώς, οι καταγραφές συνηθειών συγκεκριμένων ατόμων σε συγκεκριμένες μέρες και ώρες με συγκεκριμένες συνθήκες, δεν εξυπηρετεί οποιαδήποτε έρευνα θέλει να βγάλει συμπεράσματα για ένα μεγάλο φάσμα πληθυσμού. εξυπηρετεί μόνο τις ανάγκες τήρησης ενός προσωπικού ημερολογίου.