»Η καταπληκτική απάντηση του Τάσου Μαντέλη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όταν τον ρώτησαν πώς κατάλαβε ότι μιλάει με τη Ζίμενς στο τηλέφωνο -εφόσον ο άνθρωπος στην άλλη άκρη της γραμμής μιλούσε αγγλικά- είναι η επιτομή της μεταπολίτευσης: «εκ του αποτελέσματος», απάντησε ο Τάσος και άφησε σύξυλο τον ερωτώντα βουλευτή.
»Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, σύμφωνα με την ατάκα αυτή που θα μείνει θρυλική, μπορούμε να δούμε το μεταπολιτευτικό σκηνικό και τους πρωταγωνιστές του. Και ας πάρουμε τους πρόσφατους: τον Σημίτη και τον Καραμανλή. Η περίπτωση Σημίτη είναι μνημειώδης. Όταν τον ρώταγαν τι θα γίνει με τα σκάνδαλα των συμβούλων του, απαντούσε πάντα με τον ίδιο τρόπο: «όποιος έχει στοιχεία ας τα πάει στον εισαγγελέα»!
»Η κυνική αυτή απάντηση από έναν πρωθυπουργό του οποίου τα ¾ των προσωπικών του συμβούλων του, Τσουκάτος, Πανταγιάς και Μαντέλης, απομακρύνθηκαν λόγω πολιτικών ή οικονομικών σκανδάλων -κατόπιν εορτής, φυσικά- αποδεικνύει το ποιόν του περίφημου εκσυγχρονισμού: ένας πολιτικός κυνισμός, που στηριζόταν στην οικονομική δύναμη των γερμανικών κονδυλίων, που καθιστούσαν το κυβερνών κόμμα πανίσχυρο.
»Δηλαδή, είχαμε κανονική πολιτική διαφθορά, υπό την αιγίδα του πρωθυπουργού. Το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, κατάφερε να ανανεωθεί σχετικά, καθώς έκτοτε αντικατέστησε σχεδόν όλους τους μπράβους του δήθεν εκσυγχρονισμού, οι οποίοι μάλιστα, ακόμη και σήμερα, είναι σε θέση να δίνουν οικονομικές συμβουλές και να προτείνουν ακόμη πιο αυστηρά δημοσιονομικά μέτρα!
»Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, ο Σημίτης αποδείχθηκε όμηρος των πολιτικών και ποινικών σκανδάλων των φίλων του. Αυτό είναι το τελευταίο και κρισιμότερο εκβάν της θητείας του. Πριν αποχωρήσει, μάλιστα, πρόλαβε να παραδώσει όλες τις οικονομίες των μικρομεσαίων Ελλήνων στους ληστές του χρηματιστηρίου και να καταχρεώσει τη χώρα, δανειζόμενος και εκτελώντας τα ολυμπιακά έργα των 60 δισ., τα οποία γονάτισαν οριστικά την οικονομία μας.
»Πάμε στον Καραμανλή. Αυτός συνέχισε την πολιτική των δανεισμών, προσέθεσε και τη δική του νότα στην ιστορία των οικονομικών σκανδάλων -ομόλογα, Βατοπέδι- και αφού δανείστηκε για να επανεκλεγεί πηγαίνοντας τις ετήσιες υποχρεώσεις σε τόκους από τα 7 στα 20 δισ., έφυγε σαν κύριος. Γιατί δανείστηκε; Για να τα μοιράσει όπου μπορούσε, ως προεκλογικό μπόνους στις εκλογές του 2007. Και τα κατάφερε φυσικά.
»Εκ του αποτελέσματος, λοιπόν, και αυτός, κρινόμενος, απέτυχε.
»Όπως εκ του αποτελέσματος απέτυχε συνολικά η μεταπολιτευτική πολιτική μας ηγεσία, η οποία στη νεότερη ελληνική ιστορία θα κριθεί ως η πλέον διεφθαρμένη. Μέχρι και πρυτάνεις πήγαν στη φυλακή, με την ατιμωτική πράξη της δωροδοκίας, για τζακούζι και φεράρι! Η Ελλάδα, μετά το 1974, έχασε όλες τις μεγάλες ευκαιρίες που είχε να αλλάξει τη μοίρα της. Τις έχασε από μια πολιτική ηγεσία που το μόνο που την ενδιέφερε ήταν η αναπαραγωγή της, ενόψει των κονδυλίων που έρχονταν κατά κύματα από την Ε.Ε. και ζητούσαν αποδέκτες. Οι έξυπνοι τα 'κονόμησαν κανονικά. Και η Ελλάδα ξαναβούλιαξε.
»Εκ του αποτελέσματος λοιπόν, συνολικά η μεταπολίτευση ως πολιτικό μοντέλο απέτυχε πλήρως. Με το καλό να μας αφήσουν ήσυχους, λοιπόν, όλοι αυτοί της περίφημης «μεταπολιτευτικής γενιάς». Είναι πολλά τα λεφτά, για να ξεχάσουμε τις αμαρτίες τους.
σχόλια