Ακόμα και οι μεγαλύτεροι τύραννοι -το ίδιο το κακό προσωποιημένο- έδειχναν ένα άλλο, ανθρώπινο και αγαπησιάρικο πρόσωπο στις γυναίκες και φιλενάδες τους. Αυτό αποκαλύπτει το βιβλίο του John Kirkland “Love Letters of Great Men”, το οποίο ασχολείται κυρίως με τους άνδρες που έμειναν στην ιστορία κάνοντας το «σωστό» -και όχι σφάζοντας χιλιάδες άλλους.
Η λυρική έκφραση και τα ρομαντικά τσιτάτα στην αλληλογραφία τους (μιλάμε για καιρούς προ email, facebook, twitter, 4square, path κτλ.) ξαφνιάζει, αν σκεφτούμε ότι δικτάτορες, δυνάστες και λοιποί άλλοι ανάλογου βεληνεκούς έχουν αιματοκυλίσει ανά περιόδους την Ευρώπη, δείχνοντας, αν μη τη άλλο, ένα απάνθρωπο χαρακτήρα.
Ο Ιωσήφ Στάλιν έγραψε σε ένα γράμμα στη γυναίκα του Nadya, αποκαλώντας τη με το χαϊδευτικό της, όταν αυτή είχε επισκεφτεί τη Γερμανία για ιατρικούς λόγους: «Μου λείπεις τόσο πολύ Tatochka…Είμαι τόσο μόνος, όσο μια κουκουβάγια».
Ο πατέρας του φασισμού, Μπενίτο Μουσολίνι έγραψε στην αγαπημένη του Ida Dalser: «Μικρή μου Ida, μόλις έφτασα μετά από 12 ατελείωτες ώρες ταξιδιού σε ένα τρένο, το οποίο με άφησε τελείως καλυμμένο με καπνιά. Πλύθηκα όσο το δυνατόν καλύτερα και η πρώτη μου σκέψη, ακόμα και πριν πάω για φαγητό, είσαι εσύ».
Ο Ναπολέων Βοναπάρτης έγραφε στη γυναίκα του Josephine συνεχώς, παρακαλώντας τη να τον επισκεφτεί και να του γράφει. «Θα έρθεις εδώ, δίπλα μου, στην αγκαλιά μου, στο στήθος μου, στο στόμα μου; Γίνε άνεμος και έλα, έλα! Ένα φιλί στην καρδιά σου, και ένα ακόμη πολύ χαμηλότερα κάτω, πολύ χαμηλότερα!»
Ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ αποτελεί -και εδώ- μια ξεχωριστή περίπτωση καθώς τον διαβάζουμε να αναφέρεται στη γυναίκα του (για 40 ώρες) Έβα Μπράουν, όπως θα μιλούσε για έναν υπάλληλό του. Την περιγράφει σε γράμματα του ως «ήρεμη, έξυπνη και αντικειμενική». Επέλεξαν να συνεχίσουν μαζί και στο θάνατο και αυτοκτόνησαν λίγο πριν την άφιξη των Συμμάχων στο Βερολίνο.
(Valentine's resolution: αν ακόμα και άνδρες τέτοιου είδους, κατάφεραν να συνδεθούν, να αγαπήσουν μια γυναίκα και να της το δείξουν με όμορφα λόγια, εσύ δεν πρέπει να κάνεις κάτι παραπάνω;)
σχόλια