Αλήθειες και ψέματα για τη φοιτητική ζωή στην Αθήνα

Αλήθειες και ψέματα για τη φοιτητική ζωή στην Αθήνα Facebook Twitter
0

ΦΤΗΝΑ ΚΥΛΙΚΕΙA: Η εποχή που τα πανεπιστημιακά κυλικεία θύμιζαν σφαιριστήρια και η πρέφα διαδεχόταν τη δηλωτή, το τάβλι την ντάμα και η μπίρα Φιξ το φραπέ έχει περάσει. Ο ιδιωτικός τομέας αλώνει τη δημόσια δωρεάν παιδεία προσφέροντας Trivial Pursuit και φρέντο. Οι τιμές είναι φθηνές, αλλά δεν είναι και φθηνότερες. Δύο ευρώ στοιχίζει ο φρέντο, ένα ο ελληνικός, ένα τ' αναψυκτικά και ένα με ενάμισι τα τοστ. Για πετάξου στην Τράπεζα της Ελλάδος να πιείς ελληνικό με 0,10 ευρώ και θα καταλάβεις την αξία του 10λεπτου στη σημερινή κοινωνία.

ΕΣΤΙΕΣ:Για φαγητό! Υπάρχουν, μη λέμε και ό,τι θέλουμε. Δύο κρυμμένες στο κέντρο (Ιπποκράτους 15 η μια καιΑραχώβης η άλλη). Μία στου Ζωγράφου και λογικά όλο και κάπου αλλού θα σου προκύψει και καμία άλλη. Ενημέρωση γι αυτές; Θες κάποια χρόνια στη σχολή για να τις εντοπίσεις. Μετά, χρειάζεσαι κάποιες εβδομάδες να καταλάβεις πότε σερβίρουνε και αν είσαι και καλός φοιτητής θα έχεις πάρει το πτυχίο σου, οπότε καλά την έβγαλες με τον τσελεμεντέ και τα delivery. Αν όμως φανείς τυχερός, μάθε ότι αφού αποκτήσεις την κάρτα σίτισης ένα γεύμα δεν θα σου στοιχίζει παραπάνω από 6-7 ευρώ.

ΠΑΣO:Είναι υπαρκτό! Αλλάζει χρώμα, στοιχίζει ένα ευρώ κάθε χρόνο και σου εξασφαλίζει έκπτωση κυρίως στις μετακινήσεις (50 λεπτά από 80 στα μέσα μεταφοράς, από 25 μέχρι 50% στα πλοία και 25% στα ΚΤΕΛ και στα τρένα του ΟΣΕ). Τα σινεμά και γενικότερα στα θεάματα πρέπει να τα παρακολουθήσεις συγκεκριμένες μέρες για να γλιτώσεις το τρομερό ποσό των ένα με δυο ευρώ. Πρόλαβε να το πάρεις εγκαίρως γιατί πολλές φορές και για... παράξενους λόγους τελειώνουν. Είναι περισσότερο ηθικό παρά οικονομικό το ζήτημα να έχεις αυτό το καρτελάκι μέσα στο πορτοφόλι σου.

ΩΡΑ ΠΟΥ ΞΕΚΙΝΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ:Η πρώτη λέξη που ακούγεται στο μάθημα είναι το ακαδημαϊκό τέταρτο. Όλες οι παραδόσεις αρχίζουν ένα τέταρτο μετά και με το νόμο. Είναι στο χέρι του φοιτητή και του καθηγητή αν θα παραταθεί ή όχι...

ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ:Είναι και δεν είναι αυτός που λέει το πρόγραμμα. Έρχεται και δεν έρχεται στην ώρα του. Ξέρει και δεν ξέρει ποιο μάθημα διδάσκει. Έχει πάντα, όμως, ένα βοηθό που προσπαθεί να το παίξει βασιλικότερος του βασιλέως. Υπάρχουν βέβαια και οι φιλότιμοι που, εκτός των άλλων, διαβάζουν τις εργασίες σου, διορθώνουν προσωπικά τα γραπτά σου και έχουν να σου κάνουν και καμιά παρατήρηση για τη φοιτητική σου παρουσία.

ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΔΙΝΟΝΤΑΙ ΣΕ ΚΑΘΟΡΙΣΜΕΝΟ ΤΟΠΟ:Σε ορισμένες περιπτώσεις διανέμονται μετά την εξεταστική περίοδο. Έτσι για σουβενίρ! Είναι διαχρονικό το θέαμα με τα φοιτητόνια να περιφέρονται σαν τις άδικες κατάρες στους εκδοτοδρόμους των Εξαρχείων αναζητώντας με τόμους, φυλλάδια, και χάρτες στα χέρια πού είναι η οδός Νικηταρά και πού θα βρουν τον παράδρομο του παράδρομου που στεγάζεται ο τάδε εκδοτικός οίκος.

ΙΑΤΡΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ: Αλήθεια είναι πως την αναφέρει ο οδηγός σπουδών. Στα γρήγορα γίνονται και κάποιες ερωτήσεις στην εγγραφή. Μετά ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Ασφαλίζεται από το πανεπιστήμιο ή δεν ασφαλίζεται ο φοιτητής; Από ποιον; Σε ποιο ίδρυμα; Για ποιες περιπτώσεις; Για πόσο χρόνο; ΤοΤαμείο Αρωγής Φοιτητών (http://tafpa.uoa.gr/) θυμίζει φιλανθρωπικό ίδρυμα της κακιάς ώρας ή έναν αξιόπιστο κρατικό φορέα που αφορά κάθε φοιτητή; Μύθοι και θρύλοι. Τι θα ήταν η ζωή μας χωρίς αυτά;

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: Κάτι γίνεται! Φτηνότερο φοιτητικό ίντερνετπροσφέρουν από μόνες τους οι εταιρείες τηλεπικοινωνίας. Το να βρεις υπολογιστές σε ορισμένες σχολές είναι ένα καλό ανέκδοτο. Από site των τμημάτων κάτι πάει και έρχεται. Προγράμματα εξαμήνου και εξεταστικών, καμιά ανακοίνωση και άντε, στην καλύτερη, μπορείς να βρεις καμία ύλη. Αυτά και πολλά σας είναι!

ΧΡΗΣΙΜΗ ΚΑΙ ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ:Είναι λίγες οι φορές που θα έχεις ψυλλιαστεί κάποιο ίχνος ευγένειας στους υπαλλήλους της γραμματείας. Κρατικοδίαιτοι που δουλειά τους είναι να εξυπηρετούν το πανεπιστημιακό προσωπικό στο οποίο περιλαμβάνεται και ο φοιτητής, για όσους δεν το ξέρουν. Αγέλαστοι, ακούνητοι, διαρκώς για κάποιο λόγο απασχολημένοι και πολλές φορές δεν τους ενδιαφέρει καν να σηκώσουν το τηλέφωνο. Πόσω μάλλον να ενδιαφερθούν για το φοιτητή που ξεροσταλιάζει απέναντί τους.

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΑΚΕΣ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΕΣ: Μπορεί να μην είναι τόσο ενημερωμένες, μπορεί και να μην έχουν τις καλύτερες εγκαταστάσεις, μπορεί να χωράνε ακόμα χίλια «μπορεί», αλλά υπάρχει και ένα «αλλά». Ο φοιτητής οφείλει να τις χρησιμοποιεί και να τις ψάχνει. Είναι ανοικτές από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7:30 το απόγευμα. Ο προπτυχιακός φοιτητής δεν μπορεί να δανειστεί, παρά μόνο να διαβάσει το βιβλίο εντός του χώρου της βιβλιοθήκης. Σε μερικές μπορείς να συναντήσεις και φωτοτυπικό (0,04 με 0,05 ευρώ η σελίδα). Αντίθετα, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί μπορούν να δανειστούν για το διάστημα που επιθυμούν οποιοδήποτε βιβλίο θέλουν. Υπάρχουν σχεδόν σε κάθε σχολή και μόνο μια βόλτα σε αυτές είναι ό,τι καλύτερο σε γνώση μπορεί να αποκομίσει κανείς σε όλη την πανεπιστημιακή του καριέρα. Σνομπάρετε τις αίθουσες, αλλά όχι τις βιβλιοθήκες.

ΟΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΕΙΝΑΙ:... Αρκετές σε κάθε σχολή, με κυριότερες όμως τις ΔΑΠ ΝΔ Φ.Κ. (ΝΔ), ΠΑΣΠ (ΠΑΣΟΚ), ΠΚΣ (ΚΚΕ), ΕΑΑΚ (ΝΑΡ και Εξωκοινοβουλευτική Αριστερά) και ΔΙΚΤΥΟ (ΣΥΡΙΖΑ). Στις δύο μεγάλες το παιχνίδι παίζεται στην έναρξη της χρονιάς, με το ποια θα καταφέρει να «βοηθήσει» να εγγραφούν με τον καλύτερο τρόπο στη σχολή οι πρωτοετείς και το πώς θα τους διασκεδάσει με διάφορεςπολιτιστικές εκδηλώσεις όπως πάρτι, αθλοπαιδιές, τουρνουά τάβλι, παροχή σημειώσεων, συνοικέσια και εκδρομές σε Αράχωβα (χειμώνα) και Μύκονο (άνοιξη). Πάνω απ' όλα, με τη μικρή απαίτηση της ψήφου στις φοιτητικές εκλογές εξυπηρετούν αυτό που ονομάζεται «κοινωνικοποίηση» στο χώρο του πανεπιστημίου. Οι αριστερές, από την άλλη, μπορεί να χάνουν στο επίπεδο της διασκέδασης, κερδίζουν όμως στο επίπεδο της ρητορείας, του αγώνα και της διάθεσης για επανάσταση. Με τον Μαρξ στο ένα χέρι και τη... ρετσίνα στο άλλο παλεύουν μέσα εδώ και χρόνια για μια καλύτερη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Τα ίδια Παντελάκι μου, τα ίδια Παντελή μου...

ΟΙ ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ ΕΧΟΥΝ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ: Τα παιδιά που ασχολούνται με τα πολιτικά στις σχολές είναι πολύ καλά και αγαπάνε τη... δουλειά τους. Μερικά, όμως, είναι χρόνια εκεί πέρα και χάνουν λίγο τις εξελίξεις. Όσο και να σας πιλατεύουν για την αξιοπιστία των σημειώσεων, κάντε τους αδιάφορους. Είναι για τον κάλαθο των αχρήστων. Εκτός ύλης και εκτός μαθήματος. Εμπιστευθείτε καλύτερα τον «κολλητό» για τις δύσκολες ώρες -αυτόν που δεν χάνει ώρα μαθήματος και η συλλογή του με τα μαρκαδοράκια stabilo πάει για ρεκόρ Γκίνες- παρά τον «μεγάλο» από το κόμμα που ξέρει καλύτερα να τ' αρπάζει από εσένα και από τα ταξιδιωτικά πρακτορεία για τις περίφημες εκδρομές παρά σε ποια αίθουσα διδάσκεται το μάθημα επιλογής που έχεις διαλέξει.

ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ:Η αποτυχία του φοιτητικού κινήματος. Απόφυγέ τις όπως ο διάολος το λιβάνι. Προκαλούν περισσότερο πονοκέφαλο παράκοινωνικό οργασμό. Όλοι φωνάζουν, όλοι νικάνε και στο τέλος τίποτα δεν γίνεται. Μόνος λόγος να παρευρεθείς είναι το φλερτ, αφού σου έχει γυαλίσει ο τυπάς ή η τύπα που θα βγάλει λόγο σχετικά με την παγκοσμιοποίηση και την επίδρασή της στην τυρόπιτα του κυλικείου.

ΜΠΟΥΓΙΟ, ΤΡΕΛΑ ΚΑΙ ΦΟΙΤΗΤΙΚΗ ΚΟΡΔΕΛΑ:Στη φτωχή μας πρωτεύουσα δεν συναντάται. Όσο και να χαίρεται ο ξάδερφος από τα Γιάννενα για την παρέα εκατό ατόμων που έχει, μη σκας. Η καλύτερη επιλογή είναι λίγοι και καλοί. Στην επαρχία η έναρξη είναι πανηγυρική, αλλά καταλήγει σε διάσπαση και σε ξαναμανά αναζήτηση παρέας στην έρμη την Αθήνα. Εδώ, όσοι γνωρίσεις θα είναι και αυτοί που θα μείνουν σταθεροί και πιθανότατα μια μέρα θα βαφτίσουν τα παιδιά σου.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ