ΚΙΝΗΣΗ

Αριστουργηματικές, μικρές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες

Αριστουργηματικές, μικρές βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες Facebook Twitter
5

Περνάς από τη γωνία των οδών Μητροπόλεως και Πεντέλης και συναντάς την Αγία Δύναμη, δίπλα στο πρώην υπουργείο Παιδείας. Ξεχωρίζει από την καταπράσινη κληματαριά που κρέμεται στην είσοδο και φημολογείται ότι έχει χτιστεί το 16ο αιώνα πάνω από ένα αρχαίο ναό, αφιερωμένο στον Ηρακλή. Τους τοίχους κοσμούν σωζόμενες αγιογραφίες, μαυρισμένες από τα χρόνια. Πήρε το όνομά της από την Παναγία, στην οποία προσεύχονταν οι γυναίκες για να πάρουν δύναμη και να κάνουν γερά παιδιά. Κάτω από το Ιερό Βήμα έχει ανακαλυφθεί μια σκάλα που οδηγεί σε ένα υπόγειο χώρο βάθους 15 μέτρων σαν σπηλιά, που, κατά την παράδοση, χρησιμοποιούσαν στην Επανάσταση του 1821 για να κρύβουν πυρομαχικά και συνδέονταν με στοές που επεκτείνονταν έως την Καισαριανή.

Ένας από τους λιγότερο επισκέψιμους ναούς της Αθήνας τα τελευταία χρόνια είναι η Αγία Παντάνασσα, που παραμένει κλειστή εδώ και πολύ καιρό εξαιτίας των έργων στην πλατεία Μοναστηρακίου. Για τη χρονολογία κατασκευής της οι απόψεις διίστανται. Άλλοι την τοποθετούν στο 10° αιώνα, ενώ άλλοι στον 8ο και 9ο αιώνα με βάση την αρχιτεκτονική της. Ανήκει στον τύπο της καμαροσκεπαστής βασιλικής. Έχει υποστεί πολλές αλλοιώσεις και ανακατασκευές μέσα στα χρόνια. Το 17ο αιώνα ήταν γνωστό καθολικό γυναικείο μοναστήρι με το όνομα «Μέγαν Μοναστήριον», ενώ, μετά την Τουρκοκρατία, μετονομάστηκε σε «Μοναστηράκι».

Λίγο πιο πάνω, ανεβαίνοντας την οδό Ερμού, συναντάμε μια από τις πιο διάσημες βυζαντινές εκκλησίες της πόλης, την Καπνικαρέα, που φημολογείται ότι κτίστηκε γύρω στον 11ο αιώνα προς τιμήν της Θεοτόκου. Ονομάστηκε έτσι από τον καπνικό φόρο (ένα είδος φόρου των οικοδόμων στα βυζαντινά χρόνια) και παλιά ήταν γνωστή και ως «Καμουχαρέα» από τη λέξη καμούχα, που σημαίνει χρυσοΰφαντα υφάσματα, γιατί πιθανότατα τότε υπήρχαν εκεί γύρω εργαστήρια τέτοιων υφασμάτων. Μέσα της κρύβει από τα νεότερα χρόνια αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου και των μαθητών του.

Διάφορα
5

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Δίπλα στα πόδια των αθηναίων, στο Χαϊδάρι, βρίσκεται το αριστούργημα της Μονής Δαφνίου.Όχι μόνο δεν υπάρχει εισιτήριο, αλλά η κοπέλα που φύλαγε τον χώρο μας προσέφερε προσωπική ξενάγηση και μας ανέβασε στις σκαλωσιές για να δούμε από κοντά τα περίφημα ψηφιδωτά που αναστηλώνονται μετά πολλών κόπων και βασάνων.Τι κρίμα να έχουμε τέτοια διαμάντια δίπλα μας και να μην τα γνωρίζουμε καν εξαιτίας της αρχαιοπληξίας και του αντι-εκκλησιαστικού μένους που χαρακτηρίζουν τη "διανόηση" στη χώρα μας...
Έχεις εσύ κάποια άλλη εξήγηση για το γεγονός ότι οι περισσότεροι κάτοικοι της Αττικής αγνοούν παντελώς την ύπαρξη ενός μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς της Ουνέσκο ακριβώς δίπλα τους; Αν έχεις θα ήθελα να την ακούσω. Περιττό να πω ότι η προσωπική ξενάγηση δεν θα ήταν στο πρόγραμμα αν οι επισκέπτες δεν ήταν τόσο σπάνιοι...
Είναι πραγματικά υπέροχες....είχα την ευκαιρία σε μάθημα βυζαντινής αρχαιολογίας να ασχοληθώ με τις τοιχογραφίες και την αρχιτεκτονική τους καθώς και την ιστορία τους... θα ήθελα πολύ να τις επισκεπτώ από κοντά....