Avengers Week: Φόρος τιμής στα κλασσικά εξώφυλλα

Facebook Twitter
0


Μπορεί 50 χρόνια μετά να κοιτάμε πίσω στα comics των 60s και να παραξενευόμαστε με μερικές από τις ιδέες και τις πλοκές των ιστοριών, όμως κάποια άλλα στοιχεία εκείνης της εποχής παραμένουν ακόμα και σήμερα αξεπέραστα, όπως ο σχεδιασμός των κλασσικών χαρακτήρων, οι προσωπικότητες τους, το storytelling των σελίδων και, πολύ σημαντικό, η  σύνθεση των εξωφυλλων.

Η κλασσική σειρά comics των Avengers μας έχει χαρίσει αμέτρητες all-time classic στιγμές και έχει εισάγει στο λεξιλόγιο των υπερηρωικών comics πολλές από τις σήμερα καθιερωμένες συμβάσεις τους: οι σόλο ήρωες που ενώνουν τις δυνάμεις τους απέναντι σε ένα κοινό εχθρό, η επιστροφή ενός θρυλικού ήρωα, η άφιξη μιας μυστηριώδους φιγούρας, η οντισιόν για καινούρια μέλη και οι αλλαγές του ρόστερ της ομάδας... 

Όλες αυτές οι μεγάλες στιγμές αποτυπώνονται και παραμένουν στην συλλογική συνείδηση των αναγνωστών μέσα από τα εικονικά κλασσικά εξώφυλλα των ιστοριών. Λίγες σειρές στα comics έχουν να επιδείξουν τόσα πολλά κλασσικά και άμεσα αναγνωρίσιμα εξώφυλλα όσο το Avengers. Πάντα βέβαια βοηθάει να έχεις έναν Jack Kirby ή ένα John Romita στο ιστορικό των δημιουργών σου.

Μερικά από αυτά τα εξώφυλλα ακόμα και σήμερα αποτελούν πηγή έμπνευσης για καλλιτέχνες που χρησιμοποιούν τις κλασσικές συνθέσεις τους ή επιλέγουν να δώσουν φόρο τιμής στους κλασσικούς δημιουργούς επανασχεδιάζοντας τα με την δική τους αισθητική.

Το blog "Covered" έχει σαν αποστολή του να συλλέγει τέτοιες ακριβώς δουλειές, και έδωσε και το έναυσμα για αυτό το άρθρο που επιχειρεί να συλλέξει τέτοια κλασσικά εξώφυλλα και τις σύγχρονες αναπαραγωγές τους.

Πρώτο πρώτο, το εξώφυλλο που τα ξεκίνησε όλα, το AVENGERS #1 του 1963, από τους Jack Kirby and Dick Ayers.


(μια αναπαραγωγή του βλέπετε και στην κεφαλίδα του άρθρου, επαναχρωματισμένο από τον Jean Francois Beaulieu, για τις ανάγκες της αναδημοσίευσης του τεύχους με μοντέρνας τεχνοτροπίας χρώματα στο φετινό THE COMING OF THE AVENGERS #1)

Luigi Bicco για το Covered blog 

John Romita Jr, θρυλικός καλλιτέχνης της Marvel στα Uncanny X-Men και Amazing Spider-man, και ο δημιουργός του Kick-Ass, επανασχεδίασε το εξώφυλλο για την υπερμεγέθη hardcover συλλογή AVENGERS OMNIBUS

Chris Giarrusso, ο δημιουργός των χαριτωμένων Mini-Marvels που δουλεύει συχνά σε αναπαραγωγές εξωφύλλων

Kevin Nowlan, μεγάλος σκιτσογράφος και inker που έγινε θρύλος για τον τρόπο που κατάφερνε πάντα με τα μελάνια του να κάνει την τελική σελίδα να μοιάζει σαν να την είχε σχεδιάσει μόνος του από την αρχή (γνωστό και ως "Nowlanizing"). Εδώ βέβαια την σχεδίασε όλη μόνος του από την αρχή και μπορείτε να δείτε τα σχέδια με το μαρκαδοράκι και τα δοκιμαστικά σκίτσα του μέχρι τα πρώτα και τα τελικά μολύβια)

Mark Engblom για το Covered blog

Το αμέσως επόμενο κλασσικό εξώφυλλο, και ίσως το πιο διάσημο της σειράς, είναι το AVENGERS #4, με την πρώτη εμφάνιση του Captain America στην Αργυρή Εποχή των comics (αρχές των 60s).

Οι Avengers ανακαλύπτουν το  σώμα του θρυλικού ήρωα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διατηρημένο μέσα σε πάγο στο βυθό της θάλασσας, και όταν τον επαναφέρουν του ζητούν να γίνει μέλος της ομάδας τους. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.


Το κλασσικό εξώφυλλο του 1964 από τον Jack Kirby και τον George Roussos.

Michael Greczek, αναπαραγωγή των μολυβιών και των μελανιών του Kirby

ο ζωγράφος Alex Ross, η πιο κλασσική και δημοφιλής αναπαραγωγή

John Cassaday, από τους πιο δημοφιλείς σύγχρονους σχεδιαστές (Astonishing X-Men, Planetary) και καλλιτέχνες εξωφύλλων

Chris Giarrusso (και χρωματισμένο σε χαμηλότερη ανάλυση)

Thomas Boatwright για το Covered Blog

Joe Jusko, δημοφιλής ζωγράφος στον χώρο των comics με ανατριχιαστική εμμονή στον (περίπου) ρεαλισμό



John Byrne, ζωντανός θρύλος με κλασσικά runs στους X-Men, τους Fantastic Four, Superman, Alpha Flight, Hulk, She-Hulk, Avengers, Iron Man, Captain America, Namor... θα μιλάμε μέρες αν συνεχίσω. Πάνω τα original μολύβια, και στο λινκ το ίδιο μελάνωμένο και χρωματισμένο από τον Greg Cordier

 

Arthur Adams, θρύλος των comics που ενέπνευσε με το ιδιαίτερο στυλ του μια ολόκληρη γενιά σχεδιαστών, με την σπάνια ιδιότητα η δουλειά του να παραμένει σήμερα εξίσου δημοφίλης όπως στις πρώτες δόξες του. Εδώ η ομάδα εμφανίζεται... γοριλλοποιημένη, ακολουθώντας τον άτυπο κανόνα των comics, κατά τον οποίο οποιοδήποτε εξώφυλλο με γορίλλες ή μαϊμούδες αυξάνει εως διπλασιάζει τις πωλήσεις του τεύχους!


Το AVENGERS #57 είναι η πρώτη εμφάνιση του μυστηριώδους Vision, ενός ανδροϊδούς που γρήγορα έγινε ο πιο δημοφιλής χαρακτήρας που δημιουργήθηκε ειδικά για την ομάδα των Avengers.



Αρχικό εξώφυλλο από τον John Buscema με τα χαρακτηριστικά ominous κόκκινα hues.

Bruce Timm, ο δημιουργός του Batman the Animated Series και μάγος των τηλεοπτικών animated σειρών


Mike Lilly

Fred Hembeck, θρυλικός καρικατουρίστας

Τέταρτο κλασσικό εξώφυλλο είναι αυτό του πολύ μεταγενέστερου AVENGERS #221 του 1982 από τους Ed Hannigan and Joe Rubinstein.

Εδώ ο αναγνώστης καλείται να μαντέψει ποιοι από τους εικονιζόμενους (ή μη, στην περίπτωση της Invisible Girl) θα είναι τα επόμενα μέλη της ομάδας, σε ένα από τα δημοφιλή membership drives της ομάδας.

(Fun Fact: Μόνο ο Hawkeye με την She-Hulk επιλέγησαν τελικά να μπουν στην ομάδα . Αρκετά ειρωνικά όμως, οι τότε "joke" υποψήφιοι του εξώφυλλου, όπως Spider-Woman, Dr Strange, Daredevil, Power Man, Spider-man και Wolverine, αποτελούν πλέον σήμερα τον κορμό της ομάδας των Avengers)

Όλα τα παρακάτω είναι δανεισμένα με εκτίμηση από το Covered Blog το οποίο έκανε συγκεκριμένη ανάθεση επανασχεδιασμού του εξώυλλου αυτού σε διάφορους καλλιτέχνες.

Anthony Vukojevic 

Jon Adams 

Steve Weissman 

Andrew Waugh

Ben Temples (με κάποια γνώριμα κινηματογραφικά πρόσωπα)

To concept των "membership drive" εξωφύλλων βέβαια ξεκίνησε πολύ παλιότερα στο θρυλικό (έχω βαρεθεί να χρησιμοποιώ το επίθετο, αλλά ΝΑΙ, πως να το κάνουμε) AVENGERS #16 από τον Jack Kirby. Το βλέπουμε κάτω μαζί με την καρτουνοποίηση με πρωταγωνιστές τα Mini Marvels του Chris Giarrusso.


Στο τεύχος αυτό πραγματοποιειται η πρώτη, και ακόμα ως σήμερα πιο σοκαριστική αλλαγή σύστασης της ομάδας. Φεύγουν ΟΛΑ τα αρχικά μέλη και αντικαθίστονται από τον "Captain America και το kooky quartet" του: τους πρώην κακοποιούς Scarlet Witch, Quicksilver (δίδυμα παιδιά του Magneto) και Hawkeye.

Άλλα κλασσικά εξώφυλλα που έχουν αναπαραχθεί από σύγχρονους καλλιτέχνες:

AVENGERS #58, original εξώφυλλο από τον John Buscema


Αναπαραγωγή από τον Joe Jusko για το COMIC BOOK PRICE GUIDE

AVENGERS #215, αρχικό εξώφυλλο από τον Alan Weiss

Tribute από τον Hob για το Covered Blog


Τα ίδια όλα αυτά τα εξώφυλλα κάναν την εμφάνιση τους κατά καιρούς και όταν η Marvel οργάνωνε κάποιο ειδικό event, όπως τα Marvel Zombies (όπου οι ήρωες βρίσκονταν παγιδευμένοι σε ένα παράλληλο κόσμο όπου όλοι οι υπερήρωες έχουν μετατραπεί σε νεκροζώντανους) και το Secret Invasion (όπου οι εξωγήινοι Skrulls - αρχική έμπνευση για τους Chitauri της ταινίας - έχουν πάρει την θέση των ηρώων).

Υπεύθυνοι για τα περισσότερα από τα εξώφυλλα αυτά είναι ο Arthur Suyda, o Marko Djurdjevic και ο Aleksi Briclot.


Aleksi Briclot

Marko Djurdjevic

Marko djurdjevic

Aleksi Briclot

Marko Djurdjevic

Arthur Suydam

Arthur Suydam

μαζί (μπόνους) μερικές Ζόμπι αναπαραγωγές διάσημων εξωφύλλων των μεγάλων Avengers που είδαμε τις προηγούμενες μέρες, από τον μάστερ του είδους Arthur Suydam:

Tales of Suspense #39

Iron Man #128

Captain America Comics #1

The Incredible Hulk #1

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ