Tο ξενοδοχείο Ανδρόνικος κέρδισε στις κατηγορίες Καλύτερο Ξενοδοχείο διακοπών (συνολικός σχεδιασμός, καλύτερο δωμάτιο/μπάνιο ξενοδοχείου) και μοιράστηκε εξημισείας το ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής για τη συνολική βαθμολογία στα 100% HOTEL DESIGN AWARDS. Πίσω από το θεαματικό make over του μυκονιάτικου ξενοδοχείου βρίσκεται η δημιουργική ομάδα της KLab.
Για τον επανασχεδιασμό των δωματίων του Ξενοδοχείου Ανδρόνικος, έγινε μια προσπάθεια μεταερμηνείας της παραδοσιακής Μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής, ακολουθώντας τις βασικές της αρχές, της γλυπτικότητας, της αφαιρετικότητας, της ροϊκότητας και της έκπληξης.
Τα δωμάτια επανασχεδιάστηκαν σαν ένα σύγχρονο Μυκονιάτικο δωμάτιο και όχι σαν ένα τυπικό δωμάτιο ξενοδοχείου που θα μπορούσε να είναι οπουδήποτε στον κόσμο. Το εσωτερικό του είναι κατασκευασμένο από επικλινείς καμπύλους τοίχους που δημιουργούν μια τρισδιάστατη αίσθηση, ενώ τα χτιστά έπιπλα φαίνεται σαν να έχουν σμιλευτεί από τους ίδιους τοίχους.
Έγινε προσπάθεια ώστε να είναι δυνατή η κατασκευή από τοπικούς χτίστες και μάστορες χρησιμοποιώντας κοινές πρακτικές, αλλά σε διαφορετικό επίπεδο. Το έργο έπρεπε να έχει μικρό κόστος, αλλά παράλληλα να φαίνεται πολύ ακριβό και ιδιαίτερο. Συνηθισμένα υλικά της τοπικής αρχιτεκτονικής όπως τα καλάμια, η τσιμεντοκονία, τα βότσαλα, αλλά και πιο σύγχρονα υλικά όπως το σκυρόδεμα, το γυαλί και η γυψοσανίδα σε νέους, χρησιμοποιήθηκαν σε πρωτότυπους συνδυασμούς.
Για τα Blue Suites, εμπνεόμενοι κυρίως από το Ελληνικό τοπίο και τις διαφορετικές αποχρώσεις του μπλε, αλλά και από καλλιτέχνες όπως ο Picasso και ο Matisse ζωγραφίσαμε τους χώρους με διάθεση να ανακαλύψουμε κάποιες νέες αναφορικές συσχετίσεις σε χωρικό επίπεδο, αλλά και να δημιουργήσουμε μια νέα εμπειρική κατάσταση στους χρήστες των δωματίων.
Ο φωτισμός των δωματίου είναι κυρίως κρυφός, με διαφορετικά σενάρια φωτισμού που βοηθούν τους πελάτες να δημιουργήσουν την ατμόσφαιρα που επιθυμούν. Το φως τονίζει την έντονη γλυπτικότητα του χώρου και δημιουργεί μια αίσθηση ηρεμίας και οικειότητας ερχόμενο μέσα από τα καλάμια, πίσω από τα έπιπλα και μέσα από τις πολλαπλές ανακλάσεις του πολυπρισματικού καθρέπτη.
Ο σχεδιασμός βασίστηκε στο να δημιουργήσει ένα χώρο καθαρό, λιτό, αλλά ταυτόχρονα ερωτικό, ήρεμο αλλά γεμάτο ιδιάζουσες εντάσεις, σύγχρονο αλλά και παραδοσιακό. Στόχος, αυτή η σύνθεση των αντιθέσεων και παραδοξων, να προσφέρει στον χρήστη μια απαράμιλλη αξέχαστη εμπειρία.
Στο sky bar ακολουθήσαμε την ίδια λογική των built in επίπλων που χαρακτηρίζονται από μία δυναμική ροϊκότητα στο σχεδιασμό τους. Το δάπεδο γίνεται τοίχος και ο τοίχος έπιπλο. Οι KLab σχεδιάσαμε ακόμα και τα τραπέζια ώστε να ενσωματώνονται στην κεντρική ιδέα.
Tαυτότητα Γραφείου
H klab architecture (kinetic lab of architecture) δημιουργήθηκε από τον Κωνσταντίνο Λαμπρινόπουλο το 2007 σαν συνέχεια των Klmf που είχε δημιουργήσει από το 2001. Μια ομάδα εξαιρετικά ταλαντούχων αρχιτεκτόνων, από διαφορετικές χώρες προέλευσης, που τάσσεται υπέρ της αναζήτησης του ποιοτικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού μέσα από πρωτοποριακές ιδέες.
Η συμμετοχή ανθρώπων με διαφορετικές εμπειρίες συνιστά μια πλούσια δεξαμενή εξειδικευμένης και γενικής γνώσης που εξελίσσεται συνεχώς παρακολουθώντας τις διεθνείς εξελίξεις στο σχεδιασμό. Η ανάμειξη στοιχείων όπως είναι το διαχρονικό και το εφήμερο, το κλασικό και το μοντέρνο, η μεγάλη και η μικρή κλίμακα, το τεχνητό και το φυσικό, συνιστά τη μεγαλύτερη έμπνευση αλλά και πρόκληση για την klab architecture.
Το όραμα των klab είναι να δημιουργούν αρχιτεκτονική σαν καλλιτέχνες και να είναι σε θέση να την υλοποιήσουν σαν επιστήμονες. Η ελευθερία στην έμπνευση και η ευρηματικότητα στην υλοποίηση είναι οι αρχές ενός αέναου πειραματισμού που διευρύνει συνεχώς την πείρα του γραφείου.
Η καθημερινή έρευνα είναι βασική προϋπόθεση για υψηλή ποιότητα στον πρωτοποριακό και λειτουργικό σχεδιασμό, και για την εύρεση ιδιαίτερων λύσεων.
Η διεθνής αναγνώριση σφραγίστηκε τον Αύγουστο του 2008 με την επιλογή τους από το Wallpaper στα πιο ανερχόμενα αρχιτεκτονικά γραφεία του κόσμου.
Ήδη από το 2004 έχουν επιλεγεί ως το ελληνικό αρχιτεκτονικό γραφείο της ΕΑΑ, της Ευρωπαικής Συμμαχίας Αρχιτεκτονικών γραφείων ενώ το 2010 οι KLab παρουσιάστηκαν με το έργο τους στο βιβλίο STARCHITECTS ανάμεσα σε 60 αρχιτέκτονες οραμτιστές του 21ου αιώνα. Από το 2010 με γραφείο στο Λονδίνο οι KLAB architecture έχουν μετατραπεί σε ένα σύγχρονο καινοτόμο διεθνές αρχιτεκτονικό γραφείο.
Το 2012 ήρθε άλλη μία μεγάλη επιβράβευση για το έργο της KLab. Το PLACEBO pharmacy κατέκτησε το βραβείο καλύτερου εμπορικού κτιρίου στα 10Α διεθνή βραβεία αρχιτεκτονικής που διοργανώνει το περιοδικό Domus της Ρωσίας και ο εκδοτικός όμιλος SALONPRESS. Το 2011 το ίδιο έργο ήταν shortlisted για το Piranesi award.
To 2012 η KLab συμμετείχε στην Biennale της Βενετίας με το έργο Urban Cubes και τον περασμένο Νοέμβριο η πολυκατοικία Urban Stripes στο Κουκάκι κερδίζει υποψηφιότητα για τα Mies Van Der Rohe awards 2015.
Ο Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος γεννήθηκε το 1970 στην Αθήνα. Το 1994 αποφοίτησε από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στο Λος Αντζελες, στο SCI - Arc απ΄ όπου απέκτησε το Master of architecture το 1996. Από το 1998 έως το τέλος του 2000 εργάστηκε ιδιωτικά και το 2001 ίδρυσε το αρχιτεκτονικό γραφείο klmf με συνεργάτη το Μίλτο Φαρμάκη. Το 2007 έληξε η συνεργασία και το γραφείο μετονομάστηκε σε klab architecture. Το 2007 συμμετείχε στην 5η biennale Ελλήνων Αρχιτεκτόνων, ενώ έχει δώσει διαλέξεις και έχει συμμετάσχει σε workshop στα Πανεπιστήμια της Timisoara, του Βουκουρεστίου, του Tel Aviv και της Πάτρας.
Το 2006 ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του Athens 9.
Η δουλειά του έχει δημοσιευτεί σε σημαντικά περιοδικά και εκδόσεις, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο.
Άλλα Έργα
σχόλια