Εκεί που έχεις μπουχτίσει από το overdose των εκπομπών για μαγειρική, τα (συνήθως κακά) περιοδικά και τα ακόμα χειρότερα βιβλία για φαγητό και σε έχει πιάσει ναυτία από τα άπειρα μυρωδικά με το ζόρι σε κάθε συνταγή και μέσα στο χαμό από νέες εκδόσεις [το φαγητό είναι χρυσορυχείο σε κάθε άκρη του κόσμου, είναι αμέτρητα τα περιοδικά που έχουν εμφανιστεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο], πετυχαίνεις και κάποια που αξίζουν να ασχοληθείς μαζί τους.
Νομίζω ότι ένα από τα καλύτερα περιοδικά για φαγητό (που μπορείς να φτιάξεις εύκολα και τρώγεται) είναι το αμερικάνικο Gather, το οποίο γράφουν και στήνουν τέσσερα κορίτσια και σε κάθε τεύχος γίνεται όλο και καλύτερο. Στο τέταρτο (το τεύχος φθινόπωρο-χειμώνας 2013) έχουν αφιέρωμα στο Cocooning με φαγητά για να αράζεις στο σπίτι και να χαζεύεις τη βροχή και το χιόνι.
Εκεί υπάρχει κι αυτή η συνταγή για ένα αναποδογυρισμένο κέικ σαν τάρτα με αχλάδια και ξηρά φρούτα που είναι εύκολο και νόστιμο.
Μισό φλιτζάνι ουίσκι
μισό φλιτζάνι κράνμπερι, μισό φλιτζάνι σταφίδες μαύρες, 4 σύκα χοντροκομμένα [όλα αποξηραμένα]
3 αχλάδια καθαρισμένα, κομμένα στη μέση
1 ξυλάκι κανέλα
200 γρ. βούτυρο (τα 50 γρ. για τον πάτο του ταψιού και 150 για τη ζύμη)
1 ½ φλιτζάνι αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
μισό κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
¼ κουταλάκι αλάτι
1 φλιτζάνι ζάχαρη λευκή
2 μεγάλα αυγό
1 βανίλια
μισό φλιτζάνι γάλα πλήρες
Λίγη καστανή ζάχαρη
Βάζουμε σε κατσαρολάκι το ουίσκι με το ξυλάκι κανέλας, τις σταφίδες, τα κράνμπερι και τα σύκα και σιγοβράζουμε σε χαμηλή φωτιά για 5 λεπτά. Τα αφήνουμε να μείνουν μια νύχτα (και μια ώρα φτάνει). Στραγγίζουμε και κρατάμε το ζουμί.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς. Αλείφουμε με τα 50 γραμμάρια βούτυρου μια φόρμα κέικ μέχρι να απλωθεί όλο. Ραντίζουμε με καστανή ζάχαρη τον πάτο και τοποθετούμε τα αχλάδια, με την κομμένη πλευρά να ακουμπάει στον πάτο, και γύρω τους τα υπόλοιπα φρούτα.
Ανακατεύουμε το μπέικιν και το αλάτι με το αλεύρι.
Χτυπάμε το βούτυρο με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψει, ρίχνουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπάμε καλά, προσθέτουμε το στραγγισμένο ουίσκι, τη βανίλια και ρίχνουμε λίγο λίγο το αλεύρι εναλλάξ με το γάλα. Ρίχνουμε απαλά το μίγμα πάνω από τα φρούτα και ψήνουμε για 45 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσει καλά το κέικ.
Το αφήνουμε να μείνει έξω απ’ τον φούρνο για 10 λεπτά πριν αναποδογυρίσουμε.
Τρώγεται όταν κρυώσει καλά.
Και μερικές αναμνηστικές φωτο από την τρίτη εμφάνιση του oOoOO στην Αθήνα, στο Six D.o.g.s. Του Μάνου Χρυσοβέργη.
To Gather το βρίσκεις στο OMMU, Δημοκρίτου 21.
σχόλια