Μια εντυπωσιακή μονοκατοικία στη Φιλοθέη
Μοντέρνες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, μορφές και σύγχρονα υλικά συνθέτουν μια από τις πιο0 εντυπωσιακές κατοικίες στην Αθήνα.
AETER ARCHITECTS
Harry C. Bougadellis & Associate Architects S.A.
4 Evripidou Str., Athens, 17674, Greece
Tel. +30 210 9407 980
Fax. +30 210 9407 981
www.aeter.gr
H ΑΕΤΕΡ είναι σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα Γραφεία Αρχιτεκτονικών Μελετών στην Ελλάδα. Αποτελεί επέκταση του προσωπικού γραφείου του Αρχιτέκτονα Χάρρυ Κ. Μπουγαδέλλη, το οποίο ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1984.
Στόχος του γραφείου είναι η προσφορά υπηρεσιών αρχιτεκτονικού σχεδιασμού υψηλού επιπέδου. Κατά την πολυετή απασχόλησή του σε έργα αυξανόμενης σημασίας, το γραφείο έχει αναλάβει μελέτες αρχιτεκτονικού και πολεοδομικού σχεδιασμού, μεγάλης κλίμακας μελέτες διαμόρφωσης εσωτερικού χώρου καθώς και μελέτες αρχιτεκτονικής τοπίου.
Η ΑΕΤΕΡ παράλληλα με την εδραίωσή της στην ελληνική αγορά διευρύνει την εμβέλειά της προς το εξωτερικό, με την ανάληψη μελετών υψηλών απαιτήσεων για έργα διεθνούς σημασίας.
Η εντυπωσιακή αυτή κατοικία βρίσκεται στην Φιλοθέη και προκαλεί ενδιαφέρον τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά.
Η ανάπτυξη της κατοικίας χαρακτηρίζεται από μοντέρνες αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, μορφές και υλικά που στο σύνολό τους την διαφοροποιούν με ογκοπλαστική απλότητα και με την «έντιμη» χρήση των υλικών που συνθέτουν το κέλυφος.
Το δομημένο περιβάλλον της Φιλοθέης δεν παρουσιάζει ομοιογένεια και συνεπώς αυτό που επιδιώχθηκε είναι η ριζική διαφοροποίηση της κατοικίας ως προς τις υπόλοιπες, αλλά ταυτόχρονα ο εναρμονισμός της ως προς την κλίμακα.
Η μορφή του κτιρίου φυσικά, έως έναν βαθμό, έχει υπαγορευτεί από το σχήμα του οικοπέδου, από την επιθυμία για πλήρη εκμετάλλευση των όρων δόμησης, αλλά και από τον προσανατολισμό, αλλά συνειδητά παραμένει απλή, δίνοντας την εικόνα ενός «κουτιού». Οι παραπομπές του «κουτιού» στα παιδικά «σπίτια» από χαρτόκουτα, αλλά και στις πρωτογενείς, αρχιτεκτονικές οικιστικές μονάδες που κανείς ακόμα συναντά σε διάφορους πολιτισμούς, είναι ηθελημένες και αποτέλεσαν και εργαλείο αρχιτεκτονικού χειρισμού κατά την σύνθεση.
Με την ίδια απλότητα και ακολουθώντας το ίδιο νήμα σκέψης, το εσωτερικό προκύπτει με μεγάλους ενιαίους χώρους, που όμως διασφαλίζουν την αυτονομία των κινήσεων και την οργάνωση των χώρων, σύμφωνα με την λειτουργία τους.
Ένα μεγάλο άνοιγμα στον παραλληλεπίπεδο όγκο της κατοικίας, ανοίγει τους κύριους χώρους της προς μία πισίνα, η οποία εφαπτόμενη του κτιρίου, μετατρέπεται σε τμήμα αυτού περισσότερο, παρά σε τμήμα του περιβάλλοντος χώρου.
Θα μπορούσε κανείς να πει ότι η διάρθρωση των χώρων γύρω από την πισίνα αυτή υπήρξε αποτέλεσμα του βασικού σχεδιασμού του κτιρίου, ο οποίος είναι σύμφωνος με τις αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού.
Τα δωμάτια, οι χώροι και τα επίπεδα του κτιρίου χωρίζονται με αρχιτεκτονικές διατάξεις που διασφαλίζουν την ιδιωτικότητα, αλλά ενθαρρύνουν την κίνηση. Χαρακτηριστικό είναι ότι στους υπέργειους ορόφους του κτιρίου υπάρχουν μόνο τρεις πόρτες.
Το εσωτερικό του κτιρίου παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Οι κοινόχρηστοι χώροι έχουν αντιμετωπιστεί έως εάν να αποτελούν επέκταση του εξωτερικού χώρου, με επενδύσεις των εξωτερικών τοίχων να γυρίζουν και στο εσωτερικό του κτιρίου στο ισόγειο και το πατάρι. Οι μεγάλες συρόμενες τζαμαρίες σε άμεση επαφή με το νερό της πισίνας, τα μαρμάρινα δάπεδα του εξωτερικού περιβάλλοντα χώρου που συνεχίζονται γυαλισμένα και στο εσωτερικό του κτιρίου εξασφαλίζοουν έτσι και οπτική συνέχεια του μέσα με το έξω, ενώ τα όρια μεταξύ τους, όταν τα κουφώματα είναι ανοικτά, είναι ασαφή, δίδοντάς σου την εντύπωση ότι βρίσκεσαι, όχι στο εσωτερικό της κατοικίας, αλλά σε ένα μεγάλο ημιυπαίθριο χώρο. Τα έπιπλα είναι τα απολύτως απαραίτητα, όλα λευκά και λιτά ενώ ακόμη και η κουζίνα συντείνει σ' αυτή την εντύπωση.
σχόλια