Δείτε τι μπορείτε να κάνετε όταν κουραστείτε από την πόλη και χρειαστείτε οξυγόνο ηρεμίας ή αέρα δράσης: Κορινθία, Βοιωτία, Φωκίδα, Αττική κρύβουν θησαυρούς. Οι προτάσεις είναι χρονομετρημένες, δεν ξεπερνούν το όριο των δυόμισι ωρών απόστασης από Αθήνα, ενώ οι διαδρομές που προτείνουμε είναι κυρίως ασφάλτινες με ικανοποιητικό δείκτη οδικής ασφάλειας.
Νομός Κορινθίας
ΑΚΡΟΚΟΡΙΝΘΟΣ- 87χλμ. από Αθήνα
Όσο κόσμο κι αν έχω ρωτήσει εάν γνωρίζει τον Ακροκόρινθο, η απάντηση είναι μονότονα απογοητευτική: τι είν' αυτό;
Ο Ακροκόρινθος σπάει όλα τα εγχώρια ρεκόρ «καστρολογίας» καθώς είναι το μεγαλύτερο, παλαιότερο και καλύτερα διατηρημένο κάστρο της Πελοποννήσου.
Όσοι έχετε κινηθεί στην εθνική Αθηνών-Κορίνθου, πλησιάζοντας Κόρινθο θα έχετε δει στα αριστερά σας να υψώνεται ένα συμπαγές βραχοβουνό ύψους 575 μέτρων, με κυκλωμένη την κορυφή του από ανοιχτόχρωμα επιβλητικά τείχη. Αυτός είναι ο Ακροκόρινθος που αποτελούσε πάντα την οχυρωμένη ακρόπολη της Κορίνθου, από την οποία απέχει μόλις 3,5 χλμ.
Η θέα από την κορυφή είναι πανοραμική και πιάνει από τον Κορινθιακό ως το Σαρωνικό και από τον Ελικώνα και τον Παρνασσό ως τα αργολικά βουνά!
Από δω πάνω φουντάρισε με τ' άλογό του ο βυζαντινός δεσπότης Λέων Σγουρός για να μην παραδοθεί στους Φράγκους το 1204... Ευτυχώς σήμερα έχουν εκλείψει οι λόγοι για τέτοια απονενοημένα διαβήματα και καθώς ο ασφαλτοστρωμένος φιδίσιος δρόμος σάς βγάζει με ασφάλεια στην είσοδο του κάστρου, κάντε και μια στάση για καφέ στο μοναδικό καφενεδάκι-εστιατόριο-αναψυκτήριο που λειτουργεί σε καλό σημείο με απεριόριστη θέα.
Η ΑΚΑΝΘΟΣ, ΤΟ ΟΡΝΙΘΟΓΑΛΟ & ΟΙ ΟΡΧΙΔΕΕΣ
Εκτός από τη θέα που προσφέρει ο Ακροκόρινθος, υπάρχει κι ένας ακόμη λόγος να ανεβείτε στον πανύψηλο βράχο που θυμίζει το Γιβραλτάρ. Το βουνό είναι ένας πλούσιος βοτανικός κήπος με πάμπολλα ενδημικά αγριολούλουδα της ελληνικής γης και ανήκει στο ευρωπαϊκό δίκτυο οικοτόπων «NATURA 2000» - με απλά λόγια η περιοχή είναι γεμάτη μικρολούλουδα, βότανα και άγρια φυτά ιδιαίτερης ομορφιάς αλλά και αρχιτεκτονικής αξίας!
Περπατήστε προσεκτικά, κρατήστε τα μάτια ανοιχτά και ετοιμαστείτε να αντικρίσετε την άκανθο, το φυτό από το οποίο ο γλύπτης Καλλίμαχος εμπνεύστηκε το κορινθιακό κιονόκρανο. Θα δείτε σίγουρα το περίφημο ορνιθόγαλο, με το οποίο στόλιζαν τα νυφικά στεφάνια στην αρχαία Ελλάδα, ορχιδέες και αγριοβολβούς σε ζωηρά χρώματα, μια νόστιμη λιχουδιά του αρχαίου κόσμου.
ΛΙΜΝΗ ΔΟΞΑ -179 χλμ. ΝΔ Αθήνας
Ποντικονήσι δεν έχει μόνο η Κέρκυρα αλλά και η ορεινή Κορινθία και μάλιστα σε υψόμετρο 1.100 μ. Γύρω γύρω δασωμένα βουνά, στη μέση μια μινιόν λίμνη και καταμεσής της το εκκλησάκι του Αγίου Φανουρίου που συνδέεται με την όχθη με μια στενή λωρίδα γης μήκους 100 μέτρων. Πρόκειται για ένα πανέμορφο μέρος, έναν ειδυλλιακό τόπο από τους πολλούς που έχει η Ελλάδα και σε κάνουν να απορείς πώς γίνεται να υπάρχουν τέτοια απίστευτα μέρη κι εσύ να μην τα ξέρεις...
Η λίμνη Δόξα είναι μία τεχνητή λίμνη, βρίσκεται στο χωριό Φενεός της Κορινθίας και απέχει 179 χλμ. από την Αθήνα. Η κατασκευή της ολοκληρώθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1990 και στηρίχτηκε στο χείμαρρο Δόξα που περνούσε από την περιοχή. Παλιότερα εκεί ήταν η Μονή Αγίου Γεωργίου, αλλά λόγω των πλημμυρών μεταφέρθηκε σε μικρή απόσταση από την αρχική της θέση, σε διπλανό ύψωμα.
Η λίμνη βρίσκεται χωμένη ανάμεσα στο όρος Ζήρεια (ή Κυλλήνη, 2.374 μ., το δεύτερο ψηλότερο βουνό της Πελοποννήσου κι ένα απ' τα ελάχιστα της χώρας με τόσες κορυφές άνω των 2.000 μ.) και τη νότια πλευρά του Χελμού (ή Αροάνια όρη, 2.341 μ.). Τόσο οι κορυφές των βουνών όσο και η κοιλάδα της Ζήρειας έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο «NATURA 2000» και προστατεύονται από ειδική συνθήκη. Όχι άδικα. Αετοί, ερωδιοί, χαλκόκοτες, πολλά αποδημητικά αλλά και αλεπούδες και πολλά άλλα άγρια θηλαστικά ζουν εδώ. Ακόμη και μια αγέλη άγριων αλόγων κάνει την εμφάνισή της στα πιο ψηλά. Το μάτι πρασινίζει για τα καλά: έλατα, βελανιδιές, πεύκα, φτελιές, σφένδαμοι, κέδροι, πλατάνια, ίταμοι, αγραπιδιές, καστανιές, κυπαρίσσια, αγριοκορομηλιές, αγριοκερασιές, καρυδιές, ο κατάλογος της φύσης εδώ είναι ατελείωτος!
Νομός Φωκίδας
ΑΜΦΙΣΣΑ - 186 χλμ. από Αθήνα
Η Άμφισσα, γνωστή στους παλιούς και ως «Σάλωνα», είναι μια όμορφη κωμόπολη 7.000 ανθρώπων με αξιόλογα μνημεία. Πρωτεύουσα του Νομού Φωκίδας, δεν έχει υποστεί δραματικές αλλοιώσεις στον οικιστικό της χαρακτήρα, καθώς ο σύγχρονος οικισμός διατηρεί την παραδοσιακή του όψη, ενώ ο απέραντος ελαιώνας και το κάστρο στην κορυφή της πόλης δίνουν ιδιαίτερο χρώμα.
ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΠΑΩ ΑΜΦΙΣΣΑ;
Για να περπατήσω στη συνοικία Χάρμαινα, τη γειτονιά με τα βυρσοδεψεία και τα ιδιόρρυθμα κτίρια που βρίσκονται εκεί και χρονολογούνται από τον καιρό της Τουρκοκρατίας. Τα Ταμπάκικα (από τους ταμπάκηδες δηλαδή τους βυρσοδέψες) είναι κτίρια σκεπασμένα με θρύλους για στοιχειά και νεράιδες. Από τα πενήντα κάποτε εργαστήρια με πλήθος εργαζομένων σήμερα απομένουν ελάχιστα να ασχολούνται με την κατεργασία του δέρματος που προορίζεται κυρίως για πολυτελείς βιβλιοδεσίες.
ΔΑΣΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΑΨΙΤΣΑΣ - 200 χλμ. από Αθήνα
Το δασικό χωριό βρίσκεται σε ένα πανέμορφο τοπίο της ΝΑ πλευράς του βουνού της Γκιώνας, σε υψόμετρο 1.000 μ., στη θέση Καψίτσα του χωριού Προσήλιο. Απέχει από την Άμφισσα 15 χλμ. και φθάνει κανείς εκεί με άνετο δρόμο, ο οποίος στα 8 χλμ. είναι ασφαλτοστρωμένος (εθνική οδός Άμφισσας-Λιδορικίου) και ο υπόλοιπος σκυροστρωμένος.
Φτιαγμένο από ξύλινα σπίτια μέσα σε δάσος από έλατα και δρύες, πνιγμένο στα σκουρόχρωμα δάση της κεφαλληνιακής ελάτης, το δασικό χωριό μπορεί να αποτελέσει ιδανικό ορμητήριο για πάμπολλες δραστηριότητες στη φύση, από τοξοβολία (με εξοπλισμό που διατίθεται εδώ), ορεινή πεζοπορία και mountain bike μέχρι βόλτες με τη μηχανή ή το αυτοκίνητο. Εξοπλισμένο με άνετο γήπεδο, όργανα, παιδική χαρά, έχει επίσης ένα καλαίσθητο εστιατόριο με ειδίκευση στην τοπική κουζίνα και ένα μεγάλο σαλόνι με τζάκι που καίει 24ώρες την ημέρα.
Τα 20 κατάλληλα εξοπλισμένα οικήματα κατασκευάστηκαν αρκετά μακριά το ένα από το άλλο για να διασφαλίζεται η ηρεμία των ενοίκων αλλά και όσο κοντά χρειάζεται ώστε να μη χάνεται η αίσθηση του ενιαίου οικισμού.
Νομός Βοιωτίας
ΛΙΒΑΔΕΙΑ - 116 χλμ. από Αθήνα
Η Λιβαδιά απέχει από την Αθήνα 116 χλμ. Και, αν πιστεύατε πως δεν θα υπήρχε κάποιος ιδιαίτερος λόγος να την επισκεφθείτε, πέραν κοψιδιών και συγγενών, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείτε. Στο βόρειο τμήμα της πόλης βρίσκονται οι πηγές της Κρύας, όπως λέγονται οι πηγές του ποταμού της Έρκυνας που διασχίζει την πόλη, και πρόκειται για ένα τοπίο μεγάλης ομορφιάς. Άφθονα νερά, πλούσια βλάστηση, πέτρινες γέφυρες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, μερικά παλιά κτίρια, πεζούλες και κανάλια σε κάνουν να ξεχνάς το πού βρίσκεσαι. Άλλωστε, κατά τον Παυσανία, εδώ είναι οι πηγές της Λήθης και της Μνημοσύνης.
Η περιοχή αποτελεί την έξοδο φαραγγιού, στον πυθμένα του οποίου υπάρχει χείμαρρος, μία μικρή τεχνητή λίμνη και ένα πέτρινο θέατρο υψηλής αισθητικής αξίας και ακουστικής που φιλοξενεί πολιτιστικές εκδηλώσεις της πόλης. Από εκεί ορθώνονται 700 σκαλοπάτια που βγάζουν στην Εκκλησία της Ιερουσαλήμ χτισμένη πάνω στους βράχους. Υπάρχει και αναρριχητικό πάρκο με 15 εξοπλισμένες διαδρομές, διανοιγμένες κατά μήκος λιθόστρωτου δρόμου μήκους 500 μ.
Νομός Αττικής
ΒΙΛΙΑ - 54 χλμ. από Αθήνα
Τα Βίλια είναι ένα ορεινό χωριό της δυτικής Αττικής κτισμένο μέσα στα πεύκα στις πλαγιές του θρυλικού βουνού Κιθαιρώνα. Γενέτειρα της Έλλης Λαμπέτη (1926-1983), το χωριό βρίσκεται σε προνομιακή περιοχή της Αττικής. Ήσυχο, γαλήνιο και γραφικό, προσφέρεται για ηρεμία και ξεκούραση αλλά και για καλό φαγητό στα εξαιρετικά ταβερνάκια της περιοχής. Το άλλο καλό με τα Βίλια είναι πως μπορεί να αποτελέσουν βάση για εκδρομές στον Κιθαιρώνα που είναι κατάφυτος από πεύκα και έλατα. Οι κάτοικοι των Βιλίων ασχολούνται με τη συστηματική εκμετάλλευση της ρητίνης. Πολλές πλαγιές του βουνού είναι αδιάβατες από τη βλάστηση για τους πεζοπόρους, όχι όμως και για τις αλεπούδες, τα κουνάβια, τους λαγούς, τα γεράκια, τις τσίχλες και τα διάφορα νυχτόβια που αφθονούν στην περιοχή.
Στη θέση Πέταλο του βουνού, σε ύψος 1090 μ. και σε απόσταση 9 χλμ. από τα Βίλια, έχει δημιουργηθεί το καταφύγιο του ΕΟΣ Ελευσίνας με την ονομασία «Βαγγέλης Τσάκος» και διαθέτει 25 κλίνες. Λίγο πριν από την κορυφή και σε υψόμετρο 1400 μ. υπάρχει ένα μικρότερο καταφύγιο του ΕΟΣ Ελευσίνας, παλιό στρατιωτικό κτίσμα που ανακαινίστηκε και μπορεί να φιλοξενήσει 9-10 άτομα.
σχόλια