Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα (Great Blue Hole) του Μπελίζ φαίνεται από ψηλά σαν ένα τέλειο στρογγυλό χάσμα ανάμεσα στα κοράλια και τα αβαθή ύδατα του υφάλου Lighthouse, μιας ατόλης που απέχει περίπου 70 χιλιόμετρα από την ακτή της Κεντρικής Αμερικής. Πρόκειται για μια μυστηριώδη άβυσσο που παρεμβάλλεται στο θαλασσινό τοπίο, εκτείνεται σε διάμετρο σχεδόν 300 μέτρων και "καταπίνει" τα σκάφη που τη διασχίζουν. Είναι αδύνατο να διακρίνεις τον πάτο που βρίσκεται σε βάθος περίπου 120 μέτρων - το μόνο που βλέπεις είναι απόλυτα βαθύ μπλε.
Αυτός ο εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός βρίσκεται ανάμεσα στα κοραλλιογενή νησιά του Μπελίζ. Η συγκεκριμένη ατόλη της Καραϊβικής εκτείνεται σε μήκος μεγαλύτερο από 45 χιλιόμετρα και διαθέτει έξι νησιά με φοίνικες, παραλίες με λευκή άμμο, ιγκουάνα και θαλασσοπούλια. Η Μεγάλη Μπλε Τρύπα διακρίνεται ακόμα και σε φωτογραφίες δορυφόρων. Στα σκοτεινά της βάθη οι δύτες έχουν συναντήσει κοράλια, καρχαρίες και ενδείξεις για την αρχαία προέλευση του σχηματισμού.
Πριν από τη δεκαετία του 70, η καταβόθρα δεν διέθετε όνομα και ήταν άγνωστη στο ευρύ κοινό. Στις καταδύσεις τους, εξερευνητές όπως ο Ζακ Κουστώ βρήκαν παράδοξους σχηματισμούς όπως γιγάντιους σταλακτήτες που μπορούν να σχηματιστούν μόνο εκτός νερού, καθώς και ένα μικρό σπήλαιο. Τα ευρήματα αυτά, ο σχηματισμός των οποίων χρονολογείται 150.000 χρόνια πριν, δείχνουν ότι η Μεγάλη Μπλε Τρύπα ήταν χερσαίο ασβεστοληθικό σπήλαιο, παρόμοιο σε μορφή με αυτά που υπάρχουν στην παραπλήσια χερσόνησο του Γιουκατάν. Με την πάροδο των αιώνων, η στάθμη της θάλασσας ανέβηκε και περίπου 12.000 χρόνια πριν "κατάπιε" το σπήλαιο δημιουργώντας αυτό το υποβρύχιο θαύμα.
Από το 1996 η Μεγάλη Μπλε Τρύπα είναι προστατευόμενο Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιας της UNESCO. Τουριστικά σκάφη αναχωρούν καθημερινά από το Μπελίζ, ενώ υπάρχει η δυνατότητα για καγιάκ, snorkelling και, φυσικά, καταδύσεις με οξυγόνο, ή ακόμα και για βόλτα από ψηλά με μίνι αεροσκάφος ή ελικόπτερο για όσους προτιμούν τον αέρα από ό, τι το νερό.
σχόλια