Εντοπίστηκε γονίδιο που εμποδίζει τον καρκίνο του παγκρέατος

Εντοπίστηκε γονίδιο που εμποδίζει τον καρκίνο του παγκρέατος Facebook Twitter
0

Μία μεγάλη διεθνής επιστημονική ομάδα, από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστραλία, ανακάλυψε ένα γονίδιο που επιβραδύνει την εξάπλωση του καρκίνου του παγκρέατος, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για μία μελλοντική πιο εστιασμένη θεραπεία.

Αρχικά, οι ερευνητές βρήκαν ότι το εν λόγω γονίδιο USP9X βοηθά στην καταπολέμηση των όγκων στο πάγκρεας των ποντικιών και, στη συνέχεια, ανακάλυψαν ότι μπορεί να δράσει ανάλογα και στους ανθρώπους.

Οι ερευνητές με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Τούβεσον του Ερευνητικού Ινστιτούτου του Κέμπριτζ, διαπίστωσαν ότι όταν το συγκεκριμένο γονίδιο απενεργοποιείται, τότε τα κύτταρα του παγκρεατικού καρκίνου προστατεύονται απέναντι στις φυσικές άμυνες του οργανισμού, γίνονται πιο επιθετικά και εξαπλώνονται ταχύτερα.

Ο καρκίνος του παγκρέατος είναι μία από τις πιο θανατηφόρες μορφές της νόσου. Αν και σταδιακά βελτιώνεται το προσδόκιμο ζωής των ασθενών, λιγότεροι από ένας στους πέντε ασθενείς ζουν για ένα χρόνο ή περισσότερο μετά τη διάγνωση της ασθένειας. Περίπου το 96% των ασθενών πεθαίνουν μέσα σε μία πενταετία μετά τη διάγνωση (ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά επιβίωσης μεταξύ των διαφόρων ειδών καρκίνου). Η έγκαιρη διάγνωση της νόσου στο πάγκρεας είναι δύσκολη, γι' αυτό όταν ανακαλύπτεται, η νόσος έχει συνήθως πια εξαπλωθεί.

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι το εν λόγω γονίδιο δυσλειτουργεί στο 15% περίπου των περιπτώσεων καρκίνου του παγκρέατος, οπότε μία πιθανή νέου τύπου θεραπεία που στοχεύει σε αυτό το γονίδιο, θα μπορούσε να βοηθήσει περίπου το 15% των ασθενών.

Γονίδια όπως το USP9X συνιστούν μία κατηγορία που ονομάζονται καταστολείς των όγκων, επειδή λειτουργούν ως «φρένα» για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Όταν τα συγκεκριμένα γονίδια απενεργοποιούνται, τότε ο όγκος πολλαπλασιάζεται ανεξέλεγκτα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι ασθενείς που έχουν απενεργοποιημένο αυτό το γονίδιο, είναι εκείνοι που εμφανίζουν πολλές μεταστάσεις και πεθαίνουν πολύ γρήγορα μετά την αφαίρεση του όγκου στο πάγκρεας. Το γονίδιο USP9X ήταν ήδη γνωστό, όμως τώρα μόνο οι επιστήμονες κατάλαβαν ότι λειτουργεί και ως καταστολέας των όγκων.

Η έρευνα έχει δημοσιευτεί στο περιοδικό "Nature", σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο ειδήσεων.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ