ΚΙΝΗΣΗ

Επιστήμη

Επιστήμη Facebook Twitter
Μαρία Κατσικίνη, Μαριλένα Καμπά, Δέσποινα Σανούδου
0
Δέσποινα Σανούδου, Μαρία Κατσικίνη, Μαριλένα Καμπά

Βραβευμένες από τη L'Oreal-Unesco

Τρεις νέες Ελληνίδες αναγνωρίστηκαν φέτος για το επιστημονικό τους έργο και έλαβαν το βραβείο «LOREAL-UNESCO 2007-Γυναίκες στην επιστήμη» που αντιστοιχεί με το «γυναικείο Νόμπελ». Η Δρ Δέσποινα Σανούδου, ερευνήτρια στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, ερευνά την κληρονομικότητα και τη μοριακή βάση των καρδιαγγειακών παθήσεων, καθώς και των παθήσεων του μυϊκού συστήματος. «Ερωτεύτηκα τη βιολογία στα 14 μου χρόνια. Ήθελα να μάθω περισσότερα για πράγματα που δεν μπορούσα να δω διά γυμνού οφθαλμού: τα μόρια, το DNA» δήλωσε μετά τη βράβευσή της. «Το μεγαλύτερο ζητούμενο της έρευνάς μου είναι να βρούμε πού ακριβώς πρέπει να στοχεύουν οι θεραπείες ώστε να είναι περισσότερο αποδοτικές» τονίζει η κυρία Σανούδου.

ΗΔρ Μαρία Κατσικίνη είναι λέκτορας στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Μελετά τη δομή των υλικών σε ατομική κλίμακα και τις μεταβολές σε σχέση με τις συνθήκες ανάπτυξης και κατεργασίας. «Βομβαρδίζει» δηλαδή τα υλικά με ακτίνες Χ για να μελετήσει τη δομή τους, τον τρόπο που είναι τακτοποιημένα τα άτομα στο χώρο. Από μικρή έδειχνε ενδιαφέρον για κάθε τι επιστημονικό, ανοίγοντας ρολόγια και ραδιόφωνα για να μελετήσει την κατασκευή τους. «Αν δουλέψει το πείραμα, η επιτυχία σε μεθάει» δηλώνει σε συνέντευξή της η κυρία Κατσικίνη, που είναι παντρεμένη και μητέρα ενός παιδιού.

Η τρίτη είναι η Δρ Μαριλένα Καμπά. Διδάκτωρ της Εργαστηριακής Ενδοκρινολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, μελετά τη βιολογία του καρκίνου σε κυτταρικό επίπεδο και ειδικότερα τους μηχανισμούς δράσης των ορμονών σε ορμονοευαίσθητα νεοπλάσματα, όπως οι καρκίνοι του μαστού και του προστάτη. Το ερευνητικό της έργο καλύπτει επίσης τις αντιοξειδωτικές ουσίες των φυτικών τροφών και την αλληλεπίδρασή τους με τις ορμόνες. Είναι πτυχιούχος βιοϊατρικών επιστημών του Πανεπιστημίου Sunderland της Μεγάλης Βρετανίας. Δηλώνει ότι η περιέργεια, η φαντασία, η επιμονή και η υπομονή είναι τα γυναικεία χαρακτηριστικά που είναι απαραίτητα στην έρευνα, και επισημαίνει το πρόβλημα της έλλειψης πόρων για την επιστήμη. Στόχος της «να προσθέσουμε ένα λιθαράκι που θα βελτιώσει τη ζωή των ασθενών».

Τα βραβεία δόθηκαν μέσω της L'OREAL HELLAS σε συνεργασία με την ελληνική εθνική επιτροπή για την UNESCO, με πρόεδρο την κ. Κ. Τζιτζικώστα.

Ηλίας Ορδόλης

Γ. Διευθυντής ΑΦΗΣ

Ο Ηλίας Ορδόλης είναι από το 2004 γενικός διευθυντής της εταιρείας ΑΦΗΣ, που οργανώνει και συντονίζει πανελλαδικά την ανακύκλωση μπαταριών. Η εταιρεία του έχει καταφέρει να ανεβάσει τη χώρα μας στη δεύτερη θέση στην Ευρώπη στην ανακύκλωση μπαταριών. Ο ίδιος έστησε και οργάνωσε το Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης των φορητών μπαταριών στην Ελλάδα. Σήμερα κάδοι της ΑΦΗΣ (www.afis.gr) βρίσκονται σε πάνω από 23.000 σημεία σε όλη τη χώρα, και μόνο το 2007 έχουν συλλεχθεί σχεδόν 11,5 εκατομμύρια μπαταρίες, το 17% του συνόλου των μπαταριών που διακινήθηκαν στην ελληνική αγορά μέσα στο έτος. «Όταν δεν ανακυκλώνουμε μπαταρίες, αυτές πέφτουν σε χωματερές και μολύνουν τον άνθρωπο μέσω της τροφικής αλυσίδας» δηλώνει ο Ηλίας Ορδόλης, που βάζει ως στόχο την ανακύκλωση του 25% του συνόλου των μπαταριών ως το 2009, ποσοστό που επιβάλλεται και από κοινοτική οδηγία. Έχει πτυχίο οικονομικών στο μάρκετινγκ από το πανεπιστήμιο McGill του Καναδά και μεταπτυχιακό στη διοίκηση επιχειρήσεων MBA από το ίδιο Πανεπιστήμιο.

Χρήστος Ζερεφός

Διευθυντής Αστεροσκοπίου Αθηνών

Με θέσεις κύρους στον ΟΗΕ και σε διεθνείς επιστημονικές επιτροπές για το κλίμα και την ατμόσφαιρα, ο διευθυντής του Αστεροσκοπείου Αθηνών Χρήστος Ζερεφός ανακοίνωσε το 2007 ένα καινοτόμο παγκοσμίως πρόγραμμα για τη μελέτη των κλιματικών αλλαγών μέσα από το φόντο ζωγραφικών πινάκων διάσημων ζωγράφων από την Αναγέννηση ως σήμερα. Επίσης το 2007 συνέβαλε στην ίδρυση του Μουσείου Αστρογεωφυσικής στο Μέγαρο Σίνα. Το έργο του έχει αναγνωρισθεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα με περισσότερες από 3.500 ετεροαναφορές. Ο Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο της Αιγύπτου το 1943 και σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου έκανε προπτυχιακές και μεταπτυχιακές σπουδές στη Φυσική και στη Μετεωρολογία ενώ απέκτησε και τον τίτλο του διδάκτορα των Φυσικών Επιστημών το 1973.

Αθανάσιος Κωνσταντόπουλος

Διευθυντής Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών

ΟΑθανάσιος Κωνσταντόπουλος είναι συντονιστής της και διευθυντής του Ινστιτούτου Τεχνικής Χημικών Διεργασιών του Ε.Κ.Ε.Τ.Α. Τιμήθηκε το 2007 από τον υπουργό Ανάπτυξης για την εργασία της ομάδας Hydrosol «Προηγμένοι μονολιθικοί αντιδραστήρες για την ηλιακή παραγωγή υδρογόνου μέσω διάσπασης υδρατμών».Το 2006 είχε τιμηθεί για την ίδια εργασία με το Ευρωπαϊκό Βραβείο Καρτέσιος. Απέδειξε πως είναι εφικτή η παραγωγή υδρογόνου από αποκλειστικά ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όπως ο ήλιος και το νερό, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στην προσπάθεια για απεξάρτηση από το πετρέλαιο και τις άλλες ρυπογόνες καύσιμες ύλες. «Το να καταφέρεις να φτάσεις σε ένα "καλό ερευνητικό επίπεδο" στην Ελλάδα είναι κατά πολύ δυσκολότερο από το να φτάσεις στο ίδιο "καλό ερευνητικό επίπεδο" στο εξωτερικό. Γι' αυτό και οι "καλές" ελληνικές ερευνητικές ομάδες χαίρουν μεγάλης εκτίμησης στο εξωτερικό» δηλώνει ο κύριος Κωνσταντόπουλος.

Ευάγγελος Μπούμπουκας

Διευθυντής Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης

Ο διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης (www.ekt.gr) και μέλος του Δ.Σ. του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Ευάγγελος Μπούμπουκας δημιούργησε στις αρχές του χρόνου ένα νέο ηλεκτρονικό αναγνωστήριο, «παντρεύοντας» με τον καλύτερο τρόπο τις παραδοσιακές μορφές πληροφόρησης με τις ηλεκτρονικές. Με τη χρήση μιας «έξυπνης» κάρτας μέλους, η οποία δίνεται δωρεάν, οι «ηλεκτρονικοί» αναγνώστες μπορούν να περιηγούνται στους πίνακες περιεχομένων, να ανακτούν πλήρη κείμενα και εικόνες από άρθρα, να αναζητούν στις ηλεκτρονικές πηγές και να εντοπίζουν πληροφορίες που τους ενδιαφέρουν, να τις αποθηκεύουν, αλλά και να τις εκτυπώνουν με χαμηλό κόστος. Στο hard disk της βιβλιοθήκης υπάρχουν 22.000 τίτλοι επιστημονικών περιοδικών, 3.500 ηλεκτρονικά βιβλία, 100 ηλεκτρονικά λεξικά και εγκυκλοπαίδειες. Με την υποστήριξη εξειδικευμένου προσωπικού, το κοινό έχει πλέον τη δυνατότητα να περιηγηθεί στην παγκόσμια γνώση. Στον ίδιο χώρο λειτουργεί επίσης ασύρματο ευρυζωνικό δίκτυο δημόσιας πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Κατερίνα Χαρβάτη

Ανθρωπολόγος

Η 37χρονη Κατερίνα Χαρβάτη είναι ανθρωπολόγος, ερευνήτρια στον τομέα της παλαιοντολογίας του διεθνούς φήμης γερμανικού Ινστιτούτου Εξελικτικής Ανθρωπολογίας Μαξ Πλανκ και επίκουρη καθηγήτρια του University of New York. Το 2007 η δημοσίευσή της μαζί με διεθνή ομάδα επιστημόνων στο περιοδικό «Science» για την καταγωγή του σημερινού ανθρώπου από την Αφρική ανακηρύχθηκε από το «Time Magazine» ως μία από τις 10 καλύτερες δημοσιεύσεις του 2007. Η απόδειξη για την καταγωγή του ανθρώπου από την Αφρική βασίστηκε στην ανάλυση ενός κρανίου που βρέθηκε στη Νότιο Αφρική και εκτιμάται ότι είναι 65.000 με 25.000 χρόνια παλαιό. Η Κατερίνα Χαρβάτη σπούδασε στο Columbia University και εκπόνησε τη διδακτορική διατριβή της στο City University της Νέας Υόρκης και στο American Museum of National History. Γεννήθηκε στην Αθήνα όπου έζησε ως τα 19 της. Ξεκίνησε σπουδές στη Νομική αλλά δεν της άρεσε καθόλου και έτσι έφυγε για τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου, όπως δηλώνει, το εκπαιδευτικό σύστημα επιτρέπει την ελευθερία επιλογών, κάτι που «δεν συμβαίνει στην Ελλάδα, όπου στα 17 σου σε αναγκάζουν να αποφασίσεις τι θα κάνεις στη ζωή σου, εγκλωβίζοντάς σε». Από το 2004 ζει στη Λειψία μαζί με το σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά.

Διάφορα
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ