Οι «πράσινες» ταράτσες πρωτοεμφανίστηκαν στη Γερμανία πριν από δεκαετίες και σήμερα καλύπτουν το 15% των στεγών στις περισσότερες γερμανικές πόλεις. «Ανεβαίνεις σε ένα ψηλό κτίριο και είναι σαν να βλέπεις ένα λιβάδι προς τα κάτω» λέει ο Γιώργος Δέτσης, υπεύθυνος για το sitewww.greenroofs.grπου ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση αυτής της «πράσινης» πρωτοβουλίας. «Ήθελα να προωθήσω αυτό που μου άρεσε. Δεν υπάρχει επιχειρηματικό πλάνο ή λογική πίσω από αυτήν τη σκέψη» εξηγεί. «Έβλεπα ότι υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι που ασχολούνται, είτε αυτοί είναι προμηθευτές είτε ενδιαφερόμενοι, αλλά ήταν μεμονωμένοι και δεν είχαν επαφή. Γι' αυτό και φτιάχτηκε πριν από ενάμιση χρόνο το greenroofs.gr σαν ηλεκτρονική πύλη, ένα portal επικοινωνίας, για να έρθουν αυτοί οι άνθρωποι σε επαφή μεταξύ τους».
Γιατί να φυτέψει κάποιος μια ταράτσα, ποια είναι τα οφέλη; Εκτός από αισθητικά (άσχημοι, αχρησιμοποίητοι και αντιαισθητικοί χώροι γεμάτοι κεραίες μετατρέπονται σε όμορφους και λειτουργικούς κήπους) και περιβαλλοντολογικά (οι πράσινες στέγες βελτιώνουν την ποιότητα της ατμόσφαιρας επειδή παράγουν οξυγόνο και φιλτράρουν τη σκόνη) υπάρχουν και οικονομικά οφέλη: οι φυτεμένες στέγες προσφέρουν άριστη ηχομόνωση, υγρομόνωση, αλλά κυρίως θερμομόνωση, μειώνοντας σε σημαντικό βαθμό τη διείσδυση της θερμότητας στο κτίριο. Αυτό σημαίνει ότι η χρήση του κλιματιστικού (και του καλοριφέρ!) μειώνεται αισθητά και καταναλώνεται μέχρι και 20% λιγότερη ενέργεια.
Ακόμα και οι πιο παλιές κατασκευές μπορούν να αντέξουν πια μια «πράσινη» στέγη. «Σε κάθε περίπτωση πρέπει γίνεται ένας έλεγχος στα στατικά του κτιρίου, αλλά τα σύγχρονα προϊόντα που κυκλοφορούν είναι εξαιρετικά ελαφρά» λέει ο κ. Δέτσης. «Δηλαδή είναι φυτεμένα και με βρεγμένο χώμα, και δεν βαραίνουν πάνω από 35-40 κιλά το τετραγωνικό, που σημαίνει λιγότερο από το να είχες δύο τρεις μεγάλες γλάστρες. Τα φυτά τα επιλέγεις ανάλογα με το πόσο συχνά θέλεις να τα ποτίζεις, πόσα χρήματα θέλεις να δώσεις γι' αυτά και ανάλογα με το μέγεθος που επιθυμείς. Συνήθως βάζουν κάποιες ποικιλίες παχύφυτων που αντέχουν πολύ στην ξηρασία, τα ποτίζεις κάθε δεκαπενθήμερο και είναι ευτυχισμένα. Εξαπλώνονται και πολύ γρήγορα. Το γρασίδι θέλει πολύ νερό και περιποίηση και είναι ευαίσθητο σε θερμούς-ξηρούς αέρηδες, αλλά το χαίρεσαι περισσότερο».
«Οι φυτεμένες ταράτσες αυτή τη στιγμή είναι πολύ λίγες. Αυτός ήταν και ο ρόλος του site. Δεν τις ξέρει ο κόσμος, είναι διάσπαρτες και επειδή δεν έχεις οπτική επαφή λόγω ύψους δεν είναι εύκολο να διαδοθούν. Γι' αρχή, θα μπορούσαν να επιδοτηθούν και να γίνουν "πράσινες" οι στάσεις των λεωφορείων ή οι στέγες των περιπτέρων, για να εξοικειωθεί ο κόσμος. Κάθε περιπτεράς που το καλοκαίρι περνάει δύσκολες ώρες θα μπορούσε να γίνει ζωντανό παράδειγμα για τα οφέλη τους. Έχω την αίσθηση ότι, τελικά, όποιος τη φτιάχνει, σταματάει να ασχολείται και απλά τη χαίρεται».
Πόσο κοστίζει μια πράσινη ταράτσα;
«Δεν είναι αμελητέο το κόστος, αλλά η ζήτηση θα βοηθούσε να μειωθεί, αν υπήρχε βέβαια. Οι εταιρείες που έχουν τα προϊόντα δίνουν πλήρες κοστολόγιο (που περιλαμβάνει από τη στατική μελέτη και τη μόνωση μέχρι τα φυτά), το οποίο κυμαίνεται από 60 έως 100 ευρώ το τετραγωνικό. Επίσης, μπορεί να πάει κάποιος σε μια εταιρεία με το budget που μπορεί να διαθέσει και να του προτείνουν λύσεις. Πιθανόν να υπάρχει κάτι φτηνότερο. Υπάρχουν εταιρείες, 20 με 30 τουλάχιστον καταγεγραμμένες στο site, που μπορούν να του προσφέρουν αυτή την τεχνογνωσία».
Περισσότερες πληροφορίες στο www.greenroofs.gr.
σχόλια