ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Γιατί κατεβάζει ρολά η Αθήνα τον Αύγουστο;

Γιατί κατεβάζει ρολά η Αθήνα τον Αύγουστο; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Dreyk the Pirate
10

Σε πολλές ταινίες, όπως το I am legend ή το 28 Days Later, εντυπωσιάζουν οι εικόνες από διάσημα σημεία μεγαλουπόλεων τα οποία έχουν μεταμορφωθεί σε «έρημους τόπους». Συνήθως έχει προηγηθεί το ξέσπασμα μιας φοβερής επιδημίας που έχει σκοτώσει το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, αφήνοντας άδειους τους συνήθως γεμάτους ζωή δρόμους της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και άλλων πόλεων. Παρόμοιο σκηνικό, χωρίς μάλιστα τη βοήθεια ειδικών ψηφιακών εφέ, στήνεται κάθε χρόνο στην Αθήνα. Καταστήματα, υπηρεσίες, καφέ-μπαρ και εστιατόρια στην πρωτεύουσα κλείνουν μαζικά το καλοκαίρι, ειδικά τον Αύγουστο, δημιουργώντας μια αίσθηση εγκατάλειψης και μια ατμόσφαιρα που συναντάς σε μικρά λιμάνια της επαρχίας τη στιγμή που φεύγει το μοναδικό πλοίο της γραμμής.

Σε πολλούς από τους συμπολίτες μας αρέσει αυτή η κατάσταση. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η πόλη τον Αύγουστο γίνεται και πάλι ανθρώπινη. Η 25χρονη Πέγκυ Νικολάου προτιμά τις off season διακοπές για διάφορους λόγους και μένει ευχάριστα στην Αθήνα το μεγαλύτερο μέρος του Αυγούστου. Εκείνη την εποχή στην Αθήνα «οι αποστάσεις εκμηδενίζονται και υπάρχει μια περίεργη ηρεμία που ώρες-ώρες μετατρέπεται σε μια ωραία νωχελικότητα» μας λέει. Καθόλου κίνηση, λοιπόν, πιο ήρεμοι ρυθμοί, εύκολο πάρκινγκ σε γειτονιές όπου κανονικά η μόνη επιλογή είναι τα πανάκριβα γκαράζ. Τι να την κάνεις, όμως, την τόση ευκολία, όταν καταφέρνεις να παρκάρεις για πρώτη φορά ακριβώς μπροστά στην είσοδο του μαγαζιού που ήθελες, για να αντικρίσεις μόνο και μόνο τα κατεβασμένα ρολά του;

Θα περίμενε κανείς ειδικά τα τελευταία καλοκαίρια, που η οικονομική κρίση έχει στραγγίξει τραπεζικούς λογαριασμούς, καταργήσει αλήστου μνήμης «διακοποδάνεια» και αναγκάσει εκ των πραγμάτων πολλούς Αθηναίους να παραμείνουν στην πόλη, το φαινόμενο των κλειστών καταστημάτων να έχει εκλείψει. Τα πενιχρά τους έσοδα, άλλωστε, μετά από αλλεπάλληλες αυξήσεις στη φορολογία και την ταυτόχρονη δραματική μείωση στην καταναλωτική κίνηση, θεωρητικά, δεν επιτρέπουν στους ιδιοκτήτες πολυτέλειες του παρελθόντος, όπως κλειστά μαγαζιά για έναν μήνα.

Και όμως, ενώ όντως η κρίση έχει περιορίσει κάπως το φαινόμενο -τουλάχιστον σε σχέση με ό,τι συνέβαινε πριν από 4-5 χρόνια-, η εικόνα της Αθήνας και φέτος τον Αύγουστο πλησίαζε πιο πολύ αυτή μιας μίζερης, επαρχιακής πόλης παρά μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας εν μέσω, μάλιστα, αυξημένων τουριστικών αφίξεων. Ο Κωνσταντίνος Τζούμας, ηθοποιός, συγγραφέας και ραδιοφωνικός παραγωγός του Εν Λευκώ, μας μίλησε για μια Αθήνα «σαν βομβαρδισμένο τοπίο», όπου «περπατούσες και άκουγες την ηχώ των βημάτων σου». Ο κ. Τζούμας πνέει μένεα εναντίον των ιδιοκτητών καφέ-μπαρ που αποφασίζουν με το έτσι θέλω να «διακόψουν» και να πάνε «στον παράδεισό τους», στον οποίο θα ήταν «μάλλον καλύτερα να μείνουν για πάντα», όπως μας είπε. Και συνέχισε: «Υπάρχουν και άνθρωποι που ο παράδεισός τους είναι εδώ, στην Αθήνα, άνθρωποι μοναχικοί, χωρίς άμεση οικογένεια, που έχουν κάνει το χ καφέ προέκταση του σαλονιού τους. Υπάρχουν, μάλιστα, πολλά καταστήματα, ειδικά στην οδό Σκουφά, που τα συντηρούν ακριβώς τέτοια άτομα. Πώς, δηλαδή, αποφασίζεις να κλείσεις το μαγαζί σου, στερώντας από τους θαμώνες σου κάθε επιλογή; Δεν μπορείς να δεχτείς μια μικρή μείωση της πελατείας; Θέλεις μόνο τον συνωστισμό; Δεν μπορούν να έρθουν σε συνεννόηση μαγαζιά που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο, ώστε τουλάχιστον να κλείνουν διαδοχικά και όχι όλα μαζί;».

Γιατί, όμως, κλείνουν τα μαγαζιά; Ο Χάρης Σκούρας, ιδιοκτήτης του μπαρ Huge στο Σύνταγμα, που έκλεισε για δυόμισι μόνο εβδομάδες τον Αύγουστο, έθεσε κι άλλους παράγοντες στη συζήτηση, εκτός της έλλειψης πελατείας. Μια μικρή ανάπαυλα χρειάζεται καταρχάς και ο ίδιος ο χώρος, για να γίνει κάποια συντήρηση, επιδιόρθωση, αλλαγή, ακόμα και ανακαίνιση. Ίσως πιο σημαντικός παράγοντας είναι η απαίτηση και το δικαίωμα των ίδιων των εργαζομένων στις διακοπές. Ειδικά τα μικρά καφέ και μπαρ δεν διαθέτουν τον απαιτούμενο αριθμό υπαλλήλων ώστε να γίνει το απαραίτητο rotation και να πάνε όλοι διακοπές με κάποια σειρά και το μαγαζί να παραμείνει ανοιχτό. Εποχικοί υπάλληλοι που θα εκπαιδευτούν σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα εμπνεύσουν την εμπιστοσύνη ώστε να «τρέξουν» μόνοι τους την επιχείρηση είναι πρακτικά δύσκολο να βρεθούν τον Αύγουστο.

Εκτός των λογικών, ανθρώπινων αναγκών, σίγουρα πολλοί επιχειρηματίες βλέπουν τα μαγαζιά τους και τη σχέση τους με την τοπική κοινωνία μέσω αριθμών και αποδόσεων μεταβλητών, όπως το κέρδος, που αναπόφευκτα «πέφτουν» τους καλοκαιρινούς μήνες. Εργαζόμενοι και κάτοικοι στο Κολωνάκι είδαν με απορία κατεβασμένα ρολά από τον Ιούλιο σε κάποια μαγαζιά όπου κατά τη διάρκεια του έτους σχηματίζονταν ουρές, μόνο και μόνο για να πάνε διακοπές σε in νησί των Κυκλάδων και να δουν μπροστά τους τις εν λόγω επιχειρήσεις, εγκατεστημένες σε σημεία-χρυσωρυχεία, συχνά με το ίδιο προσωπικό. Προφανώς και οι συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες κυνηγάνε το κέρδος, βλέπουν την πελατεία τους ως αριθμούς και αδιαφορούν για το τι θα αφήσουν πίσω δύο ολόκληρους μήνες. Ιδιοκτήτης εξαιρετικού bar-restaurant του ιστορικού κέντρου αποφάσισε φέτος να μεταστεγάσει την επιχείρησή του για τους καλοκαιρινούς μήνες στην παραλιακή, αδιαφορώντας για το αν το συντριπτικό ποσοστό της πελατείας του δεν είναι άνθρωποι που θα βγουν εύκολα στη συγκεκριμένη λεωφόρο - για διάφορους λόγους.

Από την άλλη, η Μαντλέν και ο Δημήτρης του Heteroclito δεν έκλεισαν ούτε μια μέρα, τιμώντας τους θαμώνες που απέκτησαν κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν του wine bar τους. Τελικά, όχι μόνο δεν ζημιώθηκαν οικονομικά, αλλά -όπως μας είπαν- «ο Αύγουστος ήταν ένας καλός μήνας», χάρη και στην τουριστική κίνηση της Αθήνας, που δεν σταματά όταν εμείς πάμε διακοπές. Η λύση στο ζήτημα προφανώς και βρίσκεται στα χέρια της «πελατείας»: ας στηρίξει αυτούς που πραγματικά το αξίζουν, χωρίς να παρασύρεται από μόδες.

Διάφορα
10

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

σχόλια

10 σχόλια
Το ότι κατεβάζουν ρολλά δεν σημαίνει ότι έχουν λεφτά να πάνε και διακοπές. Και το ότι υπάρχει κρίση δεν σημαίνει ότι όσοι εργαζόμενοι έμειναν δεν έχουν το δικαίωμα να κάτσουν στο σπίτι τους για λίγες μέρες να ξεκουραστούν. Ιδίως τον Αύγουστο που έχει συνήθως τον εντονότερο καύσωνα.Γιατί τελευταία διαβάζω τόσα άρθρα που ενοχοποιούν τον απλό κόσμο;
Και εγώ συμφωνώ ότι οι περσινοί σχολιαστές τά είπαν όλα. Οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων είναι άνθρωποι και όπως και οι υπάλληλοι δεν είναι ρομποτάκια και χρειάζονται έστω και κάποιες μέρες διακοπές. Οι περισσότεροι κάτοικοι της Αθήνας φεύγουν το καλοκαίρι αν έχουν κάποιο εξοχικό, γιατί η ατμόσφαιρα γίνεται αποπνικτική φτάνοντας και τους 40 και τους 43 βαθμούς και παραπάνω. Όπως λοιπόν φεύγει ο καθένας διακοπές, έτσι θα φύγει και ο επιχειρηματίας και δεν θα βάλει κάποιον δερβέναγα να τού πει πότε θα ανοίξει και πότε θα κλείσει το μαγαζί του. Μάλλον ο κύριος Τζούμας θεωρεί ότι είναι πανεύκολο να δουλεύεις σε μια καφετέρια ή ένα μπαρ και ότι είναι εξίσου πανεύκολο να τό διαχειρίζεσαι.
Ο Τζούμας έχει ομολογήσει δημοσίως ότι λέει πάντοτε ό,τι του αρέσει εκείνη τη στιγμή, κι ας αλλάξει γνώμη σε 5 μέρες.Κατόπιν τούτου δεν είναι αξιόπιστος σε ρόλο αναλυτή.Οι επιχειρήσεις μπορούν να κλείνουν όποτε θέλουν. Σιγά μην πρέπει να μας υποβάλουν ισολογισμό για να τους απονείμουμε το δικαίωμα.
Τα είπαν όλα οι περσινοί, αλλά να συμπληρώσω ότι δεν βλάπτει να κάνουμε και λίγο κράτει στον καταναλωτισμό πότε-πότε, και ότι η ψυχαγωγία δεν ταυτίζεται με τα ψώνια. Μπορούμε για λίγες μέρες να επιβιώσουμε και χωρίς να ψωνίσουμε, και "ζωή στην πόλη" δεν είναι μόνο τα καταστήματα! Τα μουσεία είναι ορθάνοιχτα, πολλά σινεμά το ίδιο, υπάρχουν πάρκα, πλατείες...
O κατά τα άλλα συμπαθής και πανέξυπνος κ.Κωνσταντίνος Τζούμας νομίζω ότι παραληρεί και δεν ξέρω αν είναι λόγω της αυγουστιάτικης ζέστης ή απλά απόρροια του στερητικού συνδρόμου του λουκεταρισμένου καφενείου του.Θα ήθελα να ήξερα αν ο ίδιος θα μπορούσε να δουλεύει ένα τέτοιο κατάστημα και οποιοδήποτε κατάστημα για 15 ώρες την ημέρα,7 ημέρες την εβδομάδα,365 μέρες τον χρόνο για μια ζωή.Δεν μου φαίνεται και τόσο πιθανό αν κρίνω απο τα όσα έχει κατά καιρούς δηλώσει σε συνεντεύξεις του.Επίσης δεν κατάλαβα ποτέ γιατί συνδέουμε τις καλοκαιρινές διακοπές με χλιδή εκατοντάδων ευρώ σε ακριβά ξενοδοχεία,ξαπλώστρες σε παραλίες πολυδιαφημισμένων νησιών και σπατάλες σε εστιατόρια,κέντρα διασκέδασης ή βλακείες τύπου ρεπορτάζ σε καναλάκια τριτοτέταρτης κατηγορίας.Μπορείτε να ξυπνήσετε απο το όνειρο,υπάρχουν άλλοι 100 τρόποι για να κάνεις ένα 10ήμερο διακοπών χωρίς να χρειαστεί να επέμβει ο Σόϊμπλε και το Σ.Δ.Ο.Ε.Οποιος μπορεί να πάει διακοπές,καλά κάνει και πρέπει να το κάνει,χωρίς να έχει αυτόκλητους τιμητές να κρίνουν το δικαίωμα του Ελληνα της κρίσης στο θέμα διακοπές.Και αν κλείσει τα αγαπημένο σου καφέ,τράβα πάρε καφετιέρα και βάλε στο p/c να παίζει slide show με φωτογραφίες που θα έχεις τραβήξει για μια ώρα ανάγκης.
Δεν έκλεισαν τυχαια τα μαγαζιά στην αθήνα..όσοι είσασταν εδω τον 15αυγουστο ισως παρατηρήσατε οτι δεν υπήρχε ψυχή στην αθήνα..πολύς κόσμος πήγε διακοπές, σχεδόν όλοι έχουν απόθεμα στις τράπεζες, η μαύρη εργασία καλά κρατεί και θα κρατεί για πολύ ακόμα..και κάθε φθινόπωρο, όλοι κλαίγονται οτι δεν έχουν λεφτα, και οτι ειναι ανεργοι..και πριν 10 μερες βρίσκονταν στις παραλίες και πλήρωναν τις ξαπλώστρες 6 ευτώ το ζευγαρι..ας αφήσουν οι έλληνες επιτέλους την μίρλα και την κλάψα....γιατί ΕΚ ΤΟΥ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΟΣ, δεν προκύπτει απο πουθενα οτι πεινάνε..όταν τα ξενοδοχεια ειναι γεμάτα το καλοκαίρι και οι καφετεριες και τα μπουζούκια γεμάτα τον χειμώνα..ΑΥΤΑ βλέπει ο Σόιμπλε, και λέει...'βαράτε τους'...
Ασχετα από την κρίση όλοι χρειαζόμαστε διακοπές - σώμα και νου .Από καφέ δόξα το θεό έχει πήξει ο τόπος . Αν δεν βρεις το ένα ανοιχτό θα είναι ένα άλλο . Και άλλες πόλειτου εξωτερικού είναι ερημες τον Αυγουστο . Όσον αφορά το heteroclito ειναι φυσικό να έχουν κόσμο αφού μαζεψε τους πελάτες από τα αλλα καταστηματα που ηταν κλειστά . Λογικό και πάντα ετσι γινεται . Οταν θα κλεισουν αυτοι , οι υπολοιποι καταστηματαρχες θα λενε πως πηγε καλά η δουλεια τους κτλ κτλ .