ΚΙΝΗΣΗ

To «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου στην Αθήνα

To «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου στην Αθήνα Facebook Twitter
Τα λιτά σκηνικά / κοστούμια αποδίδουν μοναδικά τη σκηνή της επιστροφής στο χωριό με τη δημοτική μουσική να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στο όλο δρώμενο...
0

Η παράσταση του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος «Γκιακ», η θεατρική μεταφορά της βραβευμένης συλλογής διηγημάτων του Δημοσθένη Παπαμάρκου, σε σκηνοθεσία Γεωργίας Μαυραγάνη, ταξιδεύει στην Αθήνα φιλοξενούμενη του Εθνικού Θεάτρου. «Η συγκλονιστική εξομολόγηση ψυχής» που έδρεψε δάφνες από κοινό και κριτικούς, θα παρουσιαστεί για τέσσερις μόνο παραστάσεις, από την Πέμπτη 5 έως και την Κυριακή 8 Οκτωβρίου στο Εθνικό Θέατρο, στη Σκηνή «Νίκος Κούρκουλος», Κτίριο Τσίλλερ.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

«Και για πες μας ρε Αργυράκο και πώς ήτανε εκεί στον πόλεμο που ήσουνα;»
Ρωτάει τον τιμώμενο στρατιώτη, πάνω στο γλέντι του γυρισμού του, ένας μπάρμπας του. Ρωτάει με την ενοχλητική απορία του «φιλήσυχου» πολίτη, που δεν «ξέρει» από πόλεμο και «τέτοια». Ρωτάει και σε καμία περίπτωση δεν περιμένει και ούτε επιθυμεί μια λεπτομερή απάντηση.


Εδώ όμως στην παράσταση του Γκιακ θα απαντηθεί λεπτομερώς τούτη η ερώτηση θα βγουν στην επιφάνεια όλα τα τραύματα, όλες οι ανομολόγητες πράξεις και τέλος όλη η «φιλήσυχη» υποκρισία όλων μας. Μια υποκρισία που είναι όμως ταυτόχρονα και το ζωτικό μας ψεύδος. Ο τρόπος μας για να αντέχουμε.


Ευχαριστώ θερμά όλους τους συνεργάτες-συνοδοιπόρους σε αυτή την παράσταση. Μένει να δούμε στην πράξη της ζωής τη συνέχεια.


Δημοσθένης Παπαμάρκος

To «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου στην Αθήνα Facebook Twitter

Συντελεστές

Διασκευή-Σκηνοθεσία: Γεωργία Μαυραγάνη
Σκηνικά-Κοστούμια: Άρτεμις Φλέσσα
Φωτισμοί: Τάσος Παλαιορούτας
Μουσική σύνθεση-Αυτοσχεδιασμοί: Μιχάλης Σιώνας
Βοηθοί σκηνοθέτη: Βασίλης Καλφάκης, Σμαρώ Κώτσια
Β' βοηθός σκηνοθέτη: Στυλιανή Δάλλα
Βοηθός σκηνογράφου: Κατερίνα Σταύρου
Οργάνωση παραγωγής: Μarleen Verschuuren

Παίζουν με αλφαβητική σειρά: Ιωάννα Δεμερτζίδου, Νικόλαος Κουσούλης, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Δημήτρης Μορφακίδης, Παναγιώτης Παπαιωάννου, Μιχάλης Σιώνας, Άννη Τσολακίδου

Η παράσταση είναι ακατάλληλη για ανηλίκους

To «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου στην Αθήνα Facebook Twitter

Έγραψαν για την παράσταση:

«... Η Μαυραγάνη, που είναι σπουδαία περίπτωση, μαζί με επτά ηθοποιούς του ΚΘΒΕ στήνουν μια παράσταση που καρφώνεται στο μυαλό σου σαν πρόκα, σαν ένα έντομο που μπήκε λαθραία από το αυτί και ακούς το δυνατό του βουητό μες το κεφάλι σου, να σε βασανίζει. Να δείτε το Γκιάκ. Είναι θεάτρο με τα όλα του και μαζί μια πολαρόιντ από αυτές που οι άνθρωποι δεν θα έβγαζαν ποτέ και δεν θα κουβαλούσαν ποτέ στο πορτοφόλι τους. Γιατί τα πρόσωπα κάποιων δεν θα ήταν χαμογελαστά. Θα τα σκίαζε ένα σκοτάδι. Σπουδαία δουλειά».
Parallaxi, Γιώργος Τούλας

«Από την είσοδο στο «Μικρό» ο θεατής εισπράττει την αύρα ενός θεατρικού επιτεύγματος... Μέσα στη συνθήκη οικογενειακής μάζωξης, η Γεωργία Μαυραγάνη καθοδήγησε επτά εξαιρετικούς ηθοποιούς του Κ.Θ.Β.Ε σε μια ξέφρενη εξιστόρηση γεγονότων... Η δραματουργία έχει κανόνες. Η σκηνοθέτις τους σεβάστηκε μεν, πλούτισε δε την αφήγηση με τόσα ευφάνταστα ευρήματα, τόσες αναπάντεχες ανατροπές, τόσους άψογους συγχρωτισμούς.. Της αξίζουν έπαινοι και θαυμασμός, επειδή δεν ήταν διεκπεραιωτική. Κατέθεσε εμφανώς πολλή και σκληρή δουλειά, δίνοντάς μας μια κάθε άλλο παρά επίπεδη αφήγηση. Συγκρουσιακές καταστάσεις κι η αδρεναλίνη στα ύψη. Ευφυή ευρήματα...».
Επί Σκηνής, Παύλος Λεμοντζής

To «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου στην Αθήνα Facebook Twitter

«Ένα από τα πιο δυνατά θεατρικά «δώρα» που έλαβα τον χειμώνα ήταν το συναρπαστικό «Γκιάκ» που φιλοξενεί το Μικρό Θέατρο της Μονής Λαζαριστών στη Θεσσαλονίκη... Η Γεωργία Μαυραγάνη μετέφερε με οίστρο στη σκηνή τη συλλογή έξοχων διηγημάτων του καίριου Δημοσθένη Παπαμάρκου «Γκιάκ».Δυνατή η διασκευή που έκανε και εμπνευσμένος ο τρόπος που «φώτισε»τις ιστορίες αλλά και που κίνησε τους εξαίρετους ηθοποιούς της. Τι ομαδάρα είναι αυτή; Τι χημεία! Τι δέσιμο –ψυχής...".
Enikos.gr, Απαγορευμένη αντζέντα, Βασίλης Μπουζιώτης

«Αγόγγυστα οι αρβανίτικες ιστορίες που φέρουν γέλια και δάκρυα στα πρόσωπα. Λόγια καθαρά, κουβέντες ξάστερες. Αφέσου στο "φεύγα" της παράστασης που διασκεύασε και σκηνοθέτησε με τον πιο μαγικό τρόπο η Γεωργία Μαυραγάνη. Στον πόλεμο σαν πας, όταν γυρίσεις, τίποτα δεν θα είναι ίδιο. Έτσι και η Γεωργία. Παίδεψε, παιδεύτηκε, έξυσε πληγές και πήγε παραπέρα την καλλιτεχνικής της ιδιότητα. Εκεί που σπάνε οι μπάρες και λυγάνε οι φραγμοί...».
Rejected, Γιώργος Παπανικολάου

To «Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου στην Αθήνα Facebook Twitter

«Μια ιστορική στιγμή του Μικρού Θεάτρου της Μονής Λαζαριστών που αξιώνει σε όποιον μετέχει να βγαίνει αλλαγμένος και βαθιά προβληματισμένος-ειδικά μετά την τελευταία επωδό που απευθύνεται άμεσα στο θεατή και που εύλογα δεν αποκαλύπτουμε. Γίνεται ένας ΑΛΛΟΣ... Η ευρηματική αφήγηση του βιβλίου του Δημοσθένη Παπαμάρκου απογειώθηκε από την εξ' ίσου ευρηματική σκηνοθεσία και διασκευή της Γεωργίας Μαυραγάνη. Τα λιτά σκηνικά / κοστούμια αποδίδουν μοναδικά τη σκηνή της επιστροφής στο χωριό με τη δημοτική μουσική να έχει ρόλο πρωταγωνιστή στο όλο δρώμενο...».
Life-Events.gr, Φαίδρα Φουντουλάκη

«Γκιακ» του Δημοσθένη Παπαμάρκου
«Σκηνή Νίκος Κούρκουλος»- Κτίριο Τσίλλερ, Εθνικό Θέατρο
Πέμπτη 5 έως Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2017, στις 21.00

Τιμές εισιτηρίων:
15€ κανονικό
10€ Φοιτητικό/νεανικό

 

Σημεία Προπώλησης:

ΤΑΜΕΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΘΕΑΤΡΟΥ

τηλεφωνικά: 210 5288170 – 171

ΑΓ.ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ 22-24 (Ομόνοια)

TICKET SERVICES
τηλεφωνικά: 210 7234567
online: www.ticketservices.gr

Εκδοτήριο: Πανεπιστημίου 39 (Στοά Πεσμαζόγλου)

ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ PUBLIC
Προπώληση σε όλα τα καταστήματα PUBLIC

Διάφορα
0

ΚΙΝΗΣΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ