H γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας

H γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
0
H γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Ο διοργανωτής του Athens Digital Arts Festival Ηλίας Χατζηχριστοδούλου.

Ποιο είναι το θέμα του φετινού Athens Digital Arts Festival;
Το 11ο Athens Digital Arts Festival θα πραγματοποιηθεί υπό τον τίτλο «Public Space_s». Θέλαμε στη φετινή διοργάνωση να αναδείξουμε ένα από τα πιο πολύπλοκα ζητήματα των ημερών μας: την έννοια και τις διαφορετικές πτυχές του δημόσιου χώρου, τόσο στο ψηφιακό όσο και στο φυσικό περιβάλλον. Διανύοντας την εποχή της πληροφορίας, το ζήτημα του δημόσιου χώρου και των αντιφάσεων που προκύπτουν από αυτόν μας απασχολεί όλους. Μέσα από διαφορετικές αφηγήσεις, οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να δουν και να αλληλεπιδράσουν με έργα ψηφιακής τέχνης που πραγματεύονται σύγχρονα ζητήματα σε σχέση με την έννοια του «δημόσιου» σήμερα και να γνωρίσουν καλλιτέχνες που παρουσιάζουν τη δουλειά τους για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Τι το διαφορετικό θα δούμε στην 11η διοργάνωση;
Στις αρχές του 2015 η διοργάνωση άλλαξε την ονομασία της από Athens Video Art Festival σε Athens Digital Arts Festival. Μετά την ολοκλήρωση δέκα χρόνων παρουσίας στον χώρο του σύγχρονου πολιτισμού, θέλαμε να εκφράσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την εξέλιξη του φεστιβάλ και το πολυεπίπεδο πρόγραμμά του. Η 11η διοργάνωση, λοιπόν, ξεκινάει με ένα διαφορετικό όνομα. Από την άλλη, κουβαλάει μια μεγάλη ιστορία δέκα χρόνων. Ο συνδυασμός αυτών των δύο με κάνει να πιστεύω πως η φετινή διοργάνωση θα είναι η πιο συμμετοχική που έχουμε πραγματοποιήσει ποτέ, δημιουργώντας, με την καλλιτεχνική κοινότητα και το κοινό, έναν δυναμικό δημόσιο χώρο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

Παράλληλα, θα δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει καλλιτεχνικά έργα και σε άλλες δημόσιες πλατείες της Αθήνας, την πλατεία Μοναστηρακίου και την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Με αυτό τον τρόπο δημόσιοι χώροι τους οποίους ο κόσμος επισκέπτεται στο πλαίσιο της καθημερινότητάς του θα προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία μέσω των έργων που θα παρουσιαστούν.

Για μια ακόμη φορά, λοιπόν, το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο ιστορικό κέντρο της πόλης. Για ποιον λόγο;
Το ιστορικό κέντρο της πόλης αποτελεί έναν δημόσιο χώρο. Λαμβανομένης υπόψη, λοιπόν, της θεματικής του φεστιβάλ, δεν νομίζω ότι υπήρχε καλύτερος τόπος διεξαγωγής της φετινής διοργάνωσης. Αυτήν τη φορά έχουμε ως κεντρικό χώρο το ιστορικό κτίριο της Διπλαρείου Σχολής στην πλατεία Θεάτρου, ώστε η καλλιτεχνική κοινότητα και το κοινό να έχουν ένα συγκεκριμένο σημείο αναφοράς από τις 21 έως τις 24 Μαΐου. Παράλληλα, θα δίνεται η ευκαιρία στο κοινό να παρακολουθήσει καλλιτεχνικά έργα και σε άλλες δημόσιες πλατείες της Αθήνας, την πλατεία Μοναστηρακίου και την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Με αυτό τον τρόπο δημόσιοι χώροι τους οποίους ο κόσμος επισκέπτεται στο πλαίσιο της καθημερινότητάς του θα προσφέρουν μια διαφορετική εμπειρία μέσω των έργων που θα παρουσιαστούν.

H γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Dark Star, Martin Bricejl

Θεωρείτε πως ο δημόσιος χώρος έχει αλλάξει με την εμφάνιση των νέων τεχνολογιών;
Οι νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο έχουν σαφώς ασκήσει μεγάλη επιρροή στον δημόσιο χώρο, καθώς και στον τρόπο που τον αντιλαμβανόμαστε. Πλέον ζούμε και δραστηριοποιούμαστε σε πολλούς και διαφορετικούς εν δυνάμει δημόσιους χώρους, οι οποίοι συνδέονται μεταξύ τους και αλληλεπιδρούν. Η εμφάνιση των νέων τεχνολογιών, μάλιστα, έχει καταργήσει τους περιορισμούς της τοπικότητας και της χρονικότητας που κάποτε τους χαρακτήριζε, δίνοντάς μας την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας σε ελάχιστο χρόνο και με δεκάδες τρόπους. Το ερώτημα που προκύπτει, βέβαια, είναι κατά πόσο οι δεκάδες αυτοί χώροι στους οποίους ζούμε είναι ανοιχτοί και ελεύθεροι. Αυτό καλούμαστε να αναδείξουμε και στη φετινή διοργάνωση.

Πώς καταφέρνετε να έχετε τόσο μεγάλη προσέλευση εθελοντών κάθε χρόνο; Πόσο συμβάλλουν στο έργο σας;
Είναι αλήθεια πως κάθε χρόνο το κάλεσμα για τους εθελοντές βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση και είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε τόσους ανθρώπους να μας βοηθούν σε κάθε διοργάνωση, καθώς η συμβολή τους είναι ανεκτίμητη. Οι εθελοντές προέρχονται από τους ανθρώπους που παρακολουθούν το φεστιβάλ και θα ήθελαν να βιώσουν την εμπειρία της διοργάνωσης και φτάνουν τους 45.000, σύμφωνα με τη βάση δεδομένων μας. Είναι άνθρωποι δημιουργικοί, οι οποίοι συχνά θέλουν να κάνουν και πρακτική εφαρμογή των σπουδών και των ειδικοτήτων τους. Γι' αυτό και μεγάλος αριθμός εθελοντών μας έχει στηρίξει σε περισσότερες από μία διοργανώσεις.

H γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
!Mediengruppe Bitnik, Delivery to Mr Assange

Προτείνετέ μας γεγονότα του φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσουμε.
Φέτος, είμαστε πολύ περήφανοι για τα έργα που θα παρουσιάσουμε, κάποια από τα οποία για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Στον χώρο των εκθέσεων θα φιλοξενηθεί το έργο «Dark Star» του Martin Bricejl, ένα ψηφιακό διαδραστικό μνημείο που δημιουργεί μια οπτικοακουστική εμπειρία, συνδέοντας τους ανθρώπους, την πόλη και τον περιβάλλοντα χώρο με τη Σελήνη! Ακόμα, είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που θα παρουσιάσουμε το έργο «Νo Network» του Julian Oliver, που με το πάτημα ενός διακόπτη σταματάει πλήρως την παρουσία κινητής τηλεφωνίας και δικτύου, και τους !Mediengruppe Bitnik με το πολύ ιδιαίτερο «Delivery to Mr Assange», ένα live mail art έργο διάρκειας 36 ωρών που έστειλαν οι καλλιτέχνες στον ιδρυτή των WikiLeaks, Julian Assange, καταγράφοντας real time την πορεία του.

Τα events που πρέπει οπωσδήποτε να παρακολουθήσετε

1.

H γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
oqpo_oooo, Alex Augier

Η οπτικοακουστική περφόρμανς «oqpo_oooo» του Γάλλου μουσικού Alex Augier που πραγματοποιείται μέσα από έναν κύβο! Οι ψηφιακές ροές δεδομένων λειτουργούν ως πρώτη ύλη για τη σύνθεση της περφόρμανς, ενώ τα δεδομένα μεταφράζονται σε πραγματικό χρόνο, σε ήχους και εικόνες που προβάλλονται πάνω σε μια κυβική κατασκευή. (Πέμπτη 21/05)

2.

H γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Leave a Message, Yoana Buzova

Η guerilla δράση «Leave a Message» από την καλλιτέχνιδα Yoana Buzova, που ξεκινάει ως εργαστήριο στη Διπλάρειο Σχολή και θα ολοκληρωθεί με μια μόνιμη εγκατάσταση ενός «τηλεφωνητή» στο κέντρο της Αθήνας, ο οποίος με τη χρήση πολύ γρήγορου Internet σου επιτρέπει να επικοινωνήσεις real time με άλλα μέρη του πλανήτη. Ήδη έχει τοποθετηθεί σε Ολλανδία, Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία και Βραζιλία. (Κυριακή 24/05)

3.

H γιορτή του ψηφιακού πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Frequencies (synthetic variations), Nicolas Bernier

Η οπτικοακουστική περφόρμανς «frequencies (synthetic variations)» του πολυβραβευμένου Καναδού Nicolas Bernier. Ήχος και φως εκρήγνυνται μέσα σε μικρές ακρυλικές δομές που συνδυάζονται με απόλυτη ακρίβεια, δημιουργώντας στο κοινό την αίσθηση πως μπορεί να «ακούσει» το φως ή να «δει» τον ήχο. (Κυριακή 24/05)

Δείτε το αναλυτικό πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ

11o Athens Digital Arts Festival, 21/5-24/5, Ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Κεντρικός χώρος: ΕΒΕ – Διπλάρειος Σχολή, πλατεία Θεάτρου 3, εξωτερικοί χώροι: πλατεία Θεάτρου, πλατεία Μοναστηρακίου, πλατεία Αγίας Ειρήνης

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ