Μία ομάδα ερευνητών του πανεπιστημίου Southampton, με επικεφαλής τον καθηγητή Nikolay Zheludev, κατάφερε να αναπτύξει μία τεχνική, η οποία αλλάζει τον τρόπο που ο χρυσός απορροφά και στη συνέχεια αντικατοπτρίζει το φως, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται κόκκινες, πράσινες και άλλες αποχρώσεις.
Όπως αναφέρει το BBC, όλα οφείλονται στη χάραξη μικροσκοπικών εσοχών στο μέταλλο, οι οποίες προκαλούν αυτό το αποτέλεσμα. Σημειώνεται ότι η τεχνική αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε άλλα μέταλλα όπως το ασήμι και το αλουμίνιο.
Ανάλογα με το βάθος, το πλάτος και το σχήμα της εγχάραξης, αλλάζει και το χρώμα που αναπαραγάγει ο χρυσός.
Ο Nikolay Zheludev υποστηρίζει: «Είναι η πρώτη φορά που αλλάζουμε το χρώμα ενός μετάλλου με αυτόν τον τρόπο. Τα χρώματα των αντικειμένων τριγύρω μας χαρακτηρίζονται από τον τρόπο με τον οποίο αλληλεπιδρά το φως μαζί τους. Για παράδειγμα, αν ένα αντικείμενο αντανακλά το κόκκινο φως και απορροφά όλες τα υπόλοιπα μήκη κύματος (αντιστοιχούν στα υπόλοιπα χρώματα), τότε το ανθρώπινο μάτι θα το δει κόκκινο».
Τώρα η ομάδα ψάχνει να βρει καθημερινές εφαρμογές για την τεχνική αυτή. Μία ενδεχόμενη χρήση της θα ήταν για τη βελτίωση της ασφάλειας των χαρτονομισμάτων ή ακόμα και για την παραγωγή κοσμημάτων.
Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν την έρευνα, αναλυτικά, εδώ.
σχόλια