Πολλά πράγματα έχουν αλλάξει τα τελευταία χρόνια στις καταναλωτικές, στις ψυχαγωγικές, και φυσικά και στις γευστικές συνήθειες των Ελλήνων. Μία νέα και όλο και αναπτυσσόμενη τάση που φαίνεται να διαμορφώνεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης είναι και αυτή των νέων ελληνικών μαγειρείων: Παραδοσιακό μαγειρευτό σπιτικό φαγητό σε περιβάλλον μοντέρνας και design αισθητικής.
Την αρχή την έκαναν οι περιβόητοι πια "Μάγειρες", ενώ τον τελευταίο μόνο μήνα δύο ακόμα μαγειρεία νέου τύπου άνοιξαν τις πόρτες τους στο κέντρο της πόλης. Και κάνουν θραύση.
Λίγο πριν φύγει η χρονιά, τα "χαρτογραφούμε" μαζί με τα υπόλοιπα ενδιαφέροντα new entries της πόλης.
Μικρός Βοριάς
Το δεύτερο κατάστημα του "Μικρού Βοριά" (το πρώτο εδρεύει στο Mediterranean Cosmos εδώ και εννιά χρόνια) άνοιξε τις πόρτες του στις αρχές του Δεκεμβρίου στην Ικτίνου, εκεί που για δεκαετίες βρισκόταν το θρυλικό Tiffany's.
Σύμφωνα με τον υπεύθυνο, Δημήτρη Καραγιαννίδη, ο Μικρός Βοριάς ειδικεύεται στην σπιτική κουζίνα και τις παραδοσιακές ελληνικές συνταγές με αγνά υλικά.
Το μενού στηρίζεται στα πιάτα ημέρας -μαγειρευτά, λαδερά, όσπρια, φαγητά κατσαρόλας, ψητά, φρεσκοζυμωμένο ψωμί, και ιδιαίτερες σαλάτες- και η φιλοσοφία του καταστήματος είναι η προσφορά μιας εμπειρίας σπιτικού γεύματος.
"Ό,τι δεν προλαβαίνει σήμερα να ετοιμάσει ένα ζευγάρι ή μια νοικοκυρά, λόγω των απαιτητικών ρυθμών της σύγχρονης ζωής", εξηγεί.
Ένα ακόμα ατού του Μικρού Βοριά είναι η συνεργασία με την διατροφολόγο Μαρία Μπασκίνη για την δημιουργία ενός ειδικού μενού που επικεντρώνεται στις ωφέλειες των υπερ-τροφών και στην υγιεινή διατροφή:
Σαλάτες αντιστρές με βαλεριάνα, μοσχαράκι κατσαρόλας σιγοβρασμένο χωρίς καθόλου τσιγάρισμα, κ.α.
Η στροφή από το γρήγορο στο παραδοσιακό φαγητό, στο φαγητό που τρώγαμε στο σπίτι μεγαλώνοντας, είναι αδιαμφισβήτητη τα τελευταία χρόνια.
Μικρός Βοριάς, Ικτίνου 3
Μάγειρες
Πρόκειται για ένα εστιατόριο κοινωνικού χαρακτήρα, που από την πρώτη στιγμή είχε ως σκοπό να εντάξει την συνάρτηση της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης στον χώρο της εστίασης
Οι "Μάγειρες" άνοιξαν την Άνοιξη του 2014, και ήταν το πρώτο εστιατόριο στην πόλη που πόνταρε στην επιστροφή του μαγειρευτού φαγητού.
Εδώ θα βρεις ένα μεγάλο μενού που ξεκινάει από τρία και φτάνει τα πέντε μόλις ευρώ ανά μερίδα, καθώς και την best seller προσφορά του τεράστιου πιάτου που γεμίζεις από τον μπουφέ με επτά ευρώ.
Όλα τα προϊόντα είναι αποκλειστικά ελληνικά. Δεν υπάρχει λόγου χάρη παρμεζάνα, ιταλικά μακαρόνια, αλλά ούτε καν coca cola. Το ποτήρι κρασί κοστίζει ένα ευρώ, και ακόμα και τα αναψυκτικά είναι ελληνικής προελεύσεως.
Η διαφορά των "Μαγείρων", ωστόσο, έγκειται αλλού.
Πρόκειται για ένα εστιατόριο κοινωνικού χαρακτήρα, που από την πρώτη στιγμή είχε ως σκοπό να εντάξει την συνάρτηση της κοινωνικής ευαισθησίας και αλληλεγγύης στον χώρο της εστίασης. Ο υπεύθυνος, Θάνος Βενιέρης, μας εξηγεί.
"Δεν διαφημιζόμαστε από άποψη, και με τα χρήματα που γλιτώνουμε προσφέρουμε φαγητό σε δέκα συγκεκριμένους άστεγους ανθρώπους. Επιπλέον, το φαγητό που περισσεύει στο τέλος της ημέρας το προσφέρουμε στα συσσίτια της εκκλησίας, ενώ καθημερινά ξεχωρίζουμε τα αποφάγια από τα πιάτα και με τη συνεργασία της Φιλοζωικής εταιρείας Άργος ταΐζουμε τα αδέσποτα και άλλα σκυλιά της πόλης."
"Ακόμα, η επιλογή του προσωπικού γίνεται αυστηρά με κοινωνικά κριτήρια: Γυναίκες που έχουν πέσει θύματα ενδοοικογενειακής βίας, μητέρες μονογονεϊκών οικογενειών, άνεργοι και φοιτητές έχουν προτεραιότητα. Υπάρχουν άνθρωποι που δεν πληρούν τις ηλικιακές και τις ... εμφανισιακές απαιτήσεις που έχουν κάκιστα επικρατήσει στον χώρο του σέρβις τόσα χρόνια, και με αυτούς ακριβώς θέλουμε εμείς να δουλεύουμε", μας εξηγεί.
"Είναι η κατάλληλη εποχή οι επιχειρηματίες να λάβουν υπ' όψη τους και τον παράγοντα της κοινωνικής ηθικής. Ακόμα για λόγους «μαρκετίστικους» να το κάνουν, πάλι σε καλό θα βγει."
"Η τάση στην εστίαση σήμερα είναι να πηγαίνουμε πίσω στο φαγητό και μπροστά στο design. Στους Μάγειρες δεν θα βρεις λόγου χάρη κρέμα γάλακτος. Δεν θα βρεις καν το φαγητό που έκανε η μητέρα σου, αλλά η γιαγιά σου", μου λέει.
"Η ανταπόκριση από τους νέους είναι εντυπωσιακή. Φαίνεται πως ο κόσμος με την επέλαση του πρόχειρου φαγητού από τη μία και του γκουρμέ από τη άλλη είχε ξεχάσει το σπιτικό, και μόλις το είδε το ξαναθυμήθηκε."
Η τάση στην εστίαση σήμερα είναι να πηγαίνουμε πίσω στο φαγητό και μπροστά στο design.
ο κόσμος με την επέλαση του πρόχειρου φαγητού από τη μία και του γκουρμέ από τη άλλη είχε ξεχάσει το σπιτικό, και μόλις το είδε το ξαναθυμήθηκε
Μάγειρες, Βασ. Ηρακλείου 42
Cazzarola
Η φιλοσοφία μας είναι να βάλουμε το σπιτικό φαγητό της μαμάς στη συνήθεια του lunch break
Η Cazzarola άνοιξε τον Οκτώβριο, και πολύ σύντομα επεκτάθηκε και σε δεύτερο κατάστημα στα δυτικά της πόλης.
Σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη, Σάββα Δαμδούμη, δύο είναι οι παράγοντες που έχουν κάνει τον κόσμο να γυρίσει στο σπιτικό μαγειρευτό φαγητό:
Η ανάγκη για μια διατροφή πιο υγιεινή γι' αυτούς που περνούν όλη την ημέρα εκτός σπιτιού, και η έλλειψη χρόνου για σωστό μαγείρεμα στο σπίτι.
"Η φιλοσοφία μας είναι να βάλουμε το σπιτικό φαγητό της μαμάς στη συνήθεια του lunch break. Γι' αυτό βλέπεις και τόσους νέους να έρχονται. Το έχουν ανάγκη"
Στην Cazzarola oι μερίδες ανά πιάτο χωρίζονται στα τέσσερα, πέντε, και έξι ευρώ, ενώ κι εδώ θα βρεις το μεγάλο πιάτο του μπουφέ που κοστίζει επτά ευρώ.
Σήμα κατατεθέν του καταστήματος είναι οι –φυσικά- οι σούπες, ενώ από τα δεκάδες μαγειρευτά αυτά που έχουν αγαπηθεί περισσότερο είναι το κοκκινιστό, και τα all time classic μουσακάς και παστίτσιο.
Cazzarola, Παύλου Μελά 15
Foodporn
Ίσως το καλύτερο burger που σερβίρεται αυτή τη στιγμή στη Θεσσαλονίκη.
Η ομάδα του ΕΡΓΟΝ και του Χαλκιδικιώτικου Spitaki, σε συνεργασία με τον Δημήτρη Σκαρμούτσο, άνοιξε πριν από ένα μόλις μήνα ένα diner που εκτός από το γλαφυρό του όνομα και την εντυπωσιακή διακόσμηση και αισθητική εντυπωσίασε από την πρώτη στιγμή με την κουζίνα του.
Το μενού περιλαμβάνει επτά διαφορετικά burger, τέσσερις σαλάτες, τις απαραίτητες τηγανητές πατάτες – με πάπρικα, και για επιδόρπιο σερβίρεται παραδοσιακό αμερικάνικο παγωτό μηχανής.
Το κρέας που χρησιμοποιείται είναι 100% μοσχαρίσιος black angus κιμάς -ένα από τα πιο ποιοτικά κρέατα διεθνώς - ενώ το απόλυτο γευστικό twist βρίσκεται κατά τη γνώμη μας στο ψωμάκι:
Όλα τα burgers του foodporn σερβίρονται σε μπριός.
Στο Foodporn τα burger ψήνονται μέτρια, το bacon είναι έξτρα crispy, τα αγνά και φρέσκα υλικά είναι αυτά που πρωταγωνιστούν, και δεν υπάρχει τίποτε κατεψυγμένο.
Προσωπικό αγαπημένο:
Cheeseburger με πατάτες και καταπληκτική σπιτική λεμονάδα με μέντα και τζίντζερ.
Αξίζει να δοκιμάσετε:
Steven Spielburger: Ίσως το πιο ξεχωριστό πιάτο απ' όλα. Burger, αυγό, μπέικον, καραμελωμένα κρεμμύδια, και μανιτάρια.
Μark Zuckerburger: Με λάδι τρούφας.
Heisenburger: Burger με καπνιστό προσούτο, καπνιστό τυρί και μαγιονέζα.
Foodporn, Προξένου Κορομηλά 11
meet the ball
Ωδή στα κεφτεδάκια της μαμάς, σε πλείστες γευστικές παραλλαγές.
Στον αριθμό 6 της αγαπημένης Ζεύξιδος, η Κυριακή Σιδηροπούλου -σπάζοντας το στερεότυπο του άνδρα εστιάτορα – άνοιξε πριν λίγες μέρες μαζί με τον σύζυγό της Καλούδη Γιοβανίτσα και τον αδερφό του Κωνσταντίνο ένα ευχάριστο cozy στέκι όπου πρωταγωνιστεί η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, with a twist.
Όπως προδίδει και το όνομά του, το meet the ball και ο σεφ του Δημήτρης Πέτκος σερβίρουν σχεδόν αποκλειστικά κεφτεδάκια, σε έναν ικανοποιητικό αριθμό συνδυασμών για όλα τα γούστα:
Κεφτεδάκια με πατάτες τηγανιτές, με σπιτικό πουρέ, με κους κους, με chips, φαλάφελ, κεφτεδάκια τζουμαγιάς, και φυσικά κεφτεδάκια με σπαγγέτι και κόκκινη σάλτσα (το πιάτο "ναυαρχίδα" του meet the ball) είναι μερικές μόνο από τις γεύσεις που θα βρεις εδώ, μαζί με ένα σωρό σαλάτες και άλλα ορεκτικά.
Στα συν του μικρού και τακτοποιημένου μενού είναι και τα guest πιάτα όπως τα γιουβαρλάκια, οι κεφτέδες φούρνου με πατάτες, κ.α.
Γιατί όμως μόνο κεφτέδες;
"Και ποιος δεν αγαπάει τα κεφτεδάκια;", μου λέει η Κυριακή.
"Είναι η απόλυτη παιδική ανάμνηση, και μία από τις πιο αγαπημένες ελληνικές σύνταγες. Ένα comfort food για όλες τις ηλικίες, από 5 μέχρι 95 χρονών!"
Οι τιμές αλλά και η φιλοσοφία του meet the ball συμβαδίζουν με την εποχή και τα νέα δεδομένα της οικονομίας και της καταναλωτικής συμπεριφοράς όλων μας.
Ενδεικτικά, το ακριβότερο πιάτο κοστίζει 7,50 ευρώ, και όπως τα περισσότερα εστιατόρια που ανοίγουν σήμερα έτσι κι εδώ βασικός άξονας είναι η ελληνική πρώτη ύλη και η συνεργασία με μικρούς Έλληνες παραγωγούς.
Τα κεφτεδάκια είναι η απόλυτη παιδική ανάμνηση, και μία από τις πιο αγαπημένες ελληνικές σύνταγες. Ένα comfort food για όλες τις ηλικίες.
Meet the ball, Ζεύξιδος 6
σχόλια