→
Καταρχάς, τα καλά νέα είναι ότι η Μπιενάλε Αθηνών ξαναγίνεται, παρά τις φήμες που την ήθελαν να καταργείται εξαιτίας των χαλεπών οικονομικών καιρών. Καλά νέα, διότι σε κάθε «έκδοσή» της ο κόσμος της σύγχρονης τέχνης ενεργοποιείται σύσσωμος και συνεργάζεται, με αποτέλεσμα μια σειρά από ενδιαφέροντα, συμπυκνωμένα καλλιτεχνικά γεγονότα να συμβαίνουν κατά τη διάρκειά της. Τα λιγότερο καλά νέα είναι ότι προς διάψευση επιθυμιών μας -κατά τις οποίες θα θέλαμε να ακούσουμε ένα ρίσκο επιτέλους και κάτι ιδιαίτερα πρωτότυπο με παγκόσμια εμβέλεια- ο φετινός επιμελητής θα είναι ο γνωστός θεωρητικός και επιμελητής Nicolas Bourriaud σε συνεργασία με τους XYZ, τους προηγουμένους διευθυντές της Μπιενάλε. Δεν είναι κακό που ανατέθηκε η μπιενάλε σε μια προσωπικότητα όπως ο Bourriaud (πολύ γνωστός για το βιβλίο του Relationa Aesthetics), αλλά περιμέναμε από τα παιδιά κάτι που να έχει να κάνει περισσότερο με εξαγώγιμο προϊόν και όχι με «μπαγιάτικη» εισαγωγή, ειδικά για την «ελλαδική κοινότητα». Ελπίζουμε η εμπλοκή του Bourriaud να μην είναι μια κίνηση στραμμένη προς τους χορηγούς, όπως και η όχι τόσο πετυχημένη εμπλοκή του Παπαϊωάννου. Παρ' όλα αυτά, προσδοκούμε πάντα την έκπληξη, που με κάποιο τρόπο καταφέρνουν από την αρχή της Μπιενάλε να βγάλουν από το καπέλο τους οι ΧΥΖ.
Ακούγεται πως το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ προετοιμάζεται για μια ριζική, δομική αλλαγή στους χώρους του, που θα επιτρέψει στον φρέσκο αέρα να μπει ξανά μέσα και καινούργιες εκθέσεις, που δεν θα μοιάζουν πλέον τόσο πολύ η μία με την, άλλη να απαρτίσουν το πρόγραμμά του. Ήρθε ο καιρός για ανακαίνιση σώματος και πνεύματος του ιδρύματος και ελπίζουμε σε πραγματικά αναπάντεχες προτάσεις, που θα ξανα-ενεργοποιήσουν τον τρόπο με τον οποίο το ΔΕΣΤΕ λειτουργούσε εξαρχής.
Έρχεται στην Ελλάδα, ύστερα από πρωτοβουλία της επιμελήτριας Νάντιας Αργυροπούλου, ο Hans Urlich Obrist, για να στήσει έναν καλλιτεχνικό μαραθώνιο, όπως αυτός που παρουσιάζει εδώ και κάποια χρόνια τον Οκτώβριο, στη Serpentine Gallery, στο Λονδίνο. Από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται στο πλαίσιο του Μαραθωνίου Δρόμου, μία είναι πολύ σημαντική. Στις 31 Οκτωβρίου, λοιπόν, και πιθανότατα στο Παναθηναϊκό Στάδιο, καλλιτέχνες διεθνούς φήμης, όπως η Μαρίνα Αμπράμοβιτς, οι Γκίλμπερτ και Τζορτζ και ο αρχιτέκτονας Ρεμ Κούλχας, που συμμετείχαν στους κατά καιρούς μαραθωνίους λόγου, έκφρασης και εικαστικής δημιουργίας, θα έρθουν στην Ελλάδα για να συμβάλλουν στους εορτασμούς για τα 2.500 χρόνια της Μάχης του Μαραθώνα. Στο ίδιο ύφος με το «τύπου προϊόν εισαγωγής εκθεσιακών δραστηριοτήτων» μεν, χωρίς ρίσκο και ουσιαστική πρωτοβουλία, άλλα παράλληλα ό,τι πιο έξυπνο και γρήγορο θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί γι' αυτό το περιεχόμενο, ευχόμαστε στην Αργυροπούλου να συνεχίσει να ασκεί τέτοια υγιή πειρατεία στις επίσημες πολιτιστικές Αρχές της χώρας!
Καινούργιος χώρος για πρότζεκτ που δεν θα έχουν να κάνουν με τέχνη...! Αλλά με τι; Μέσα στην γκαλερί Breeder ετοιμάζεται, σε σχεδιασμό του Αντρέα Αγγελιδάκη και σε συνεργασία με ένα πολύ πετυχημένο όνομα, το οποίο θέλω πολύ, αλλά δεν επιτρέπεται να αποκαλύψω. Θα πούμε το ψωμί, ψωμάκι... Τέλος, μια σειρά από ομιλίες, πρότζεκτ και residencies καλλιτεχνών και επιμελητών ετοιμάζονται από τοπικό εν τη γενέσει ίδρυμα, τα οποία, επίσης, δεν μπορώ να ανακοινώσω για λόγους δεοντολογίας, αλλά θα μαθευτούν οσονούπω.
Προσέξτε επίσης:
→
Το project-έκθεση «Late summer spectres» είναι μια φαντασματική βραδιά, κατά την οποία 18 καλλιτέχνες θα συναντηθούν ως φαντάσματα, για λίγες μόνον ώρες, σε μια παραθαλάσσια κατοικία στη περιοχή Κόκκινο Λιμανάκι, στη Ραφήνα, και εκεί, εντός και εκτός της οικίας (κήπος), θα τοποθετήσουν κάποια από τα έργα τους, ανάμεσα στα ήδη υπάρχοντα του ιδιοκτήτη», όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου. Η επιμέλεια και ο συντονισμός του εγχειρήματος ανήκουν στον Δημήτρη Ντοκατζή.
Για μια πιο ήσυχη και νοσταλγική καλλιτεχνική αναζήτηση η έκθεση, του Θεόφιλου στο Μουσείο Μπενάκη μοιάζει να συγκεντρώνει πολύ ενδιαφέροντα έργα του «επαναστατικού» εικονογράφου-καλλιτέχνη της ελληνικής καθημερινότητας.
Aν, παρ' όλα αυτά, δεν μπορείτε να προσαρμοστείτε και κάτι σας τραβάει πίσω στο καλοκαίρι, τότε, από τις 27 Σεπτεμβρίου ξεκινάει μια έκθεση με θέμα την απόδραση από τη σύγχρονη πραγματικότητα, στην γκαλερί Κourd (Φαναριωτών και Κασσιανής 2, Λυκαβηττός).
σχόλια