To κέντρο σε κατάσταση επανεκκίνησης

To κέντρο σε κατάσταση επανεκκίνησης Facebook Twitter
Η τριλογια αναπνεει. Σύμφωνα με τον καθηγητή και αρχιτέκτονα Παναγιώτη Τουρνικιώτη η Πανεπιστημίου του μέλλοντος θα είναι πεζοδρομημένη και θα ενώνεται με την Πατησίων και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου.
0

Τις πρώτες ημέρες του 2011 ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου έδωσε την εντολή να μαζευτούν μια χούφτα υπουργοί και κάποιοι υφυπουργοί με στόχο να συζητήσουν και να πάρουν κάποια μέτρα για το κέντρο της Αθήνας. Η διυπουργική επιτροπή υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση αναμένεται να πάρει πρωτοβουλίες ώστε η Αθήνα να μετατραπεί, όπως είπαν, σε «πόλη-πρότυπο μέχρι το 2013». Αρκεί, βέβαια, να βρεθούν τα χρήματα. Οι πρώτες συνεδριάσεις της επιτροπής είχαν ως αποτέλεσμα να εξεταστούν οι προτάσεις των φορέων και να εξαχθούν κάποια συμπεράσματα. Η δέσμη μέτρων θα ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Μαρτίου και από ό,τι ακούγεται θα έχει τρεις κατευθύνσεις: επανακατοίκηση του κέντρου με ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους νέους κατοίκους, φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις και έλεγχος της διαρκώς αυξανόμενης παραβατικότητας. Τις τελευταίες προτάσεις τις ακούμε εδώ και χρόνια και αλλαγές δεν βλέπουμε, με αποτέλεσμα το κέντρο της πόλης να έχει μετατραπεί από το δυναμικό της κομμάτι σε μια απέραντη διασκεδασούπολη και παράλληλα σε ένα από τα πιο επικίνδυνα μέρη της Αθήνας. Ο πάτος που έχουμε φτάσει μάς κάνει να ελπίζουμε για μια ακόμη φορά.

Βουλή των Ελλήνων: «Αθήνα, χειρότερη πόλη»

Πολύ καιρό πριν ο «Economist» καταλήξει στο συμπέρασμα ότι η Αθήνα είναι από τις χειρότερες πόλεις του δυτικού κόσμου, το είχαν κάνει η ίδια η Βουλή των Ελλήνων και η Επιτροπή Περιβάλλοντος. Υπό την προεδρία του βουλευτή Κώστα Καρτάλη (ΠΑΣΟΚ) εξέδωσε ένα πόρισμα στις 29/03/2010, στο οποίο έκανε διάφορες προτάσεις για την ανασυγκρότηση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας (scribd.com/doc/29095776). Το κείμενο έχει σταλεί και στη διυπουργική επιτροπή και λογικά θα ληφθεί σοβαρά υπόψη. Ενέπλεκε διάφορα υπουργεία (Εσωτερικών, Υγείας, Προστασίας του Πολίτη, Πολιτισμού, Υποδομών, Περιβάλλοντος), τον δήμο και τη νομαρχία. Επικεντρωνόταν στην ασφάλεια, την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων, την καθαριότητα και την παραβατικότητα. Έναν χρόνο περίπου μετά, ο κ. Καρτάλης επιμένει πως τα προβλήματα παραμένουν τα ίδια, η πίεση είναι μεγάλη και πως αυτό που προέχει αυτή τη στιγμή είναι να «μην κλείσουν οι επιχειρήσεις στην πόλη. Πρέπει να παρουσιαστούν οικονομικά κίνητρα για την προσέλκυση νέων επενδύσεων. Το ζήτημα δεν είναι η ανάπλαση μιας πλατείας, αλλά η πραγματοποίηση μιας συνολικής κίνησης».

Οι προτάσεις του Δήμου Αθηναίων

Η εγκατάλειψη του κέντρου της Αθήνας ήταν ένας από τους κύριους λόγους που η δημαρχία πέρασε από τον Νικήτα Κακλαμάνη στον Γιώργο Καμίνη. Η ανασυγκρότησή του είναι και το στοίχημα του νέου δημάρχου. Και η αλήθεια είναι πως οι κάτοικοι έχουν βαρεθεί να περιμένουν. Από το γραφείο του ο Κώστας Κάρης υποστηρίζει πως είναι μια ευτυχής συγκυρία που κυβέρνηση και δήμος ασχολούνται επιτακτικά με το ίδιο πρόβλημα. Το σχέδιο του δήμου, πέρα από τα κυβερνητικά μέτρα, περιλαμβάνει πέντε παραμέτρους:

1. Αξιοποίηση των άδειων μεγάλων κτιριακών συγκροτημάτων που βρίσκονται στην Ομόνοια και στη Σταδίου, καθώς και των ξενοδοχείων που έκλεισαν πρόσφατα (Fashion Hotel και Acropol). Επίσης, καμιά υπηρεσία του δήμου δεν πρέπει να εγκαταλείψει το κέντρο και το ίδιο προτείνεται και για άλλες δημόσιες υπηρεσίες (υπουργεία) κ.λπ.

2. Αποκέντρωση όλων των κοινωνικών υπηρεσιών του δήμου, εάν και εφόσον βρεθεί η σωστή τοποθεσία. Τα συσσίτια στη Σοφοκλέους θα παραμείνουν, αλλά θα εξυπηρετούν πολύ λιγότερο κόσμο.

3. Έμφαση στην ασφάλεια, ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα μικροεγληματικότητας στην περιοχή (κυρίως κλοπές) με περιπολίες της Δημοτικής Αστυνομίας και καλύτερο φωτισμό. Μετανάστες, ναρκομα- νείς και άστεγοι δεν μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι και δεν αντιμετωπίζονται ως ένα πρόβλημα, αλλά η κάθε περίπτωση θα εξετάζεται ξεχωριστά. Η μετακίνηση

πληθυσμών, όπως συμβαίνει τώρα με τους ναρκομανείς, έχει βραχυπρόθεσμα αποτελέσματα και στην ουσία δεν αποτελεί μακροπρόθεσμη λύση.

4. Οικονομικά και κοινωνικά κίνητρα στους νέους ώστε να επιστρέψουν στο κέντρο. Επανάκτηση του δημόσιου χώρου, απομακρύνοντας τα τραπεζοκαθίσματα, τα κολονάκια και τα Ι.Χ.

5. Υπαίθριες αγορές αλά Camden για την αντιμετώπιση του παρεμπορίου. Πιθανοί χώροι είναι το τέρμα της οδού Ερμού ή η πλατεία Κοτζιά. Πρέπει να ελεγχθούν πρώτα ζητήματα φορολογίας και νομιμότητας των εμπόρων.

Εμπόριο και τουρισμός σε ελεύθερη πτώση

Το Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων  (ΙΤΕΠ) παρουσίασε πρόσφατα μια εκδήλωση με θέμα «Γκετοποίηση τμήματος του Ιστορικού Κέντρου της Αθήνας και οι οικονομικές συνέπειες του φαινομένου στην οικονομική ζωή της πόλης». Διαπίστωσαν πως τα εμπορικά καταστήματα του κέντρου τα δύο τελευταία χρόνια έχουν απώλειες στον τζίρο τους κατά 31%. Τέσσερα ξενοδοχεία έκλεισαν και στην Ομόνοια οι τιμές είναι χαμηλότερες κατά 62% σε σχέση με τα υπόλοιπα ξενοδοχεία της ίδιας κατηγορίας στο υπόλοιπο Λεκανοπέδιο. Για να αλλάξει η κατάσταση πρότειναν μια δέσμη μέτρων. Ορισμένα είναι ιδιαίτερα σκληρά για τους μετανάστες, καθώς προβλέπουν την απομάκρυνσή τους από το κέντρο και την τοποθέτησή τους σε αστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης. Τα καινούργια, σε σχέση με όλα τα παραπάνω, είναι τα εξής: Ισόρροπη κατανομή των κεντρικών λειτουργιών με έλεγχο στις χρήσεις γης. • Περιορισμός των ενοχλητικών δραστηριοτήτων με απομάκρυνση των βιοτεχνιών του χονδρικού εμπορίου και κινητροδότηση για την επαναφορά της κατοικίας. • Δημιουργία ξενώνων μακριά από το κέντρο, στους οποίους θα φιλοξενούνται ευάλωτες ομάδες μεταναστών. • Διπλασιασμός της συχνότητας αποκομιδής των απορριμμάτων στα επίμαχα σημεία της Αθήνας. • Εφαρμογή νέου θεσμικού πλαισίου που να προβλέπει ότι σε περιοχές που χαρακτηρίζονται από τα αρμόδια όργανα τοπικής αυτοδιοίκησης ως επικίνδυνα γκέτο θα αναλαμβάνει η ΕΛ.ΑΣ το σύνολο των ελέγχων, διότι αλλιώς δεν πραγματοποιούνται. • Προγραμματισμός σε τακτική βάση ποικίλων εκδηλώσεων στους κοινόχρηστους χώρους από τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές Αρχές.

Το Πολυτεχνείο σε αναβρασμό

Πατησίων - Πανεπιστημίου - Διονυσίου Αρεοπαγίτου Στο Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνα-Αττική 2014 έχει ανακοινωθεί η πεζοδρόμηση της Πανεπιστημίου. Ο καθηγητής του ΕΜΠ Παναγιώτης Τουρνικιώτης είναι υπεύθυνος για ένα σχέδιο του προγράμματος «Μεταλλασσόμενοι χαρακτήρες και πολιτικές στα κέντρα πόλης Αθήνα και Πειραιά». Στην ουσία, ενώνεται το Αρχαιολογικό Μουσείο με τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου και έτσι απομακρύνονται τα περισσότερα αμάξια από το κέντρο. Όπως μας λέει ο κ. Τουρνικιώτης, στόχος είναι το κέντρο ν' αποκτήσει 24 ώρες ζωή και να απομακρυνθούν όλα τ' αμάξια που έχουν το κέντρο ως πέρασμα και όχι ως κατεύθυνση. Με αυτόν τον τρόπο θα συνδεθούν και τα Εξάρχεια με το Κολωνάκι και το Εμπορικό Τρίγωνο. Στόχος είναι να αναδειχθεί η Τριλογία, να χρησιμοποιηθούν άδεια κτίρια, όπως της Κτηματικής Τράπεζας απέναντι από το Αρσάκειο, για πολυπολιτιστικούς λόγους, να κατοικηθούν από νέους οι επάνω όροφοι κτιρίων στην Πανεπιστημίου και στους γύρω δρόμους και να μειωθεί η ταχύτητα στο κέντρο ώστε να παρατηρήσουμε καλύτερα τις αρετές του». Αν σας φαίνεται η πρόταση ουτοπική, κάνετε λάθος, αφού έχει γίνει για λογαριασμό του Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου. «Στόχος της πρότασής μας δεν είναι να εξωραΐσουμε αλλά να προτείνουμε κάτι πρακτικό που να απευθύνεται κυρίως στους Αθηναίους και όχι στους τουρίστες».

Αθήνα - Βόλος - Λωζάνη

Η αναδιαμόρφωση του κέντρου έχει εξιτάρει και το πρόγραμμα μαθημάτων στο ΕΜΠ. Οι Ανδρέας Κούρκουλας, Αριάδνη Βοζάνη και Ειρήνη Ανδρουτσοπούλου διερευνούν στο 9ο εξάμηνο τους τρόπους και τις στρατηγικές μέσω των οποίων ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός μπορεί να συμβάλει στην αναβάθμιση του κέντρου της πόλης. Μάλιστα, το συγκεκριμένο μάθημα έγινε σε συνεργασία με το τμήμα Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Πανεπιστημίου της Λωζάνης, που έχουν το ίδιο μάθημα στο πρόγραμμά τους. Οι Αθηναίοι φοιτητές επέλεξαν 19 σημεία στο κέντρο, όπου προχώρησαν σε απαλλοτριώσεις για να κατασκευάσουν συγκροτήματα κατοικιών, να διαμορφώσουν τον δημόσιο χώρο και να κατασκευάσουν δημόσια κτίρια. Οι περισσότεροι δραστηριοποιήθηκαν στην περιοχή της Πειραιώς, του Μεταξουργείου και του Κεραμεικού, παρουσιάζοντας πρωτότυπες προτάσεις που ένωναν την Πειραιώς με τη Σταδίου (κατοικίες, βιβλιοθήκες, δημόσιος χώρος). Οι πιο τολμηροί φρόντισαν να μας εκπλήξουν, ενώνοντας τον Λυκαβηττό με τον Λόφο του Στρέφη, φτιάχνοντας μια φουτουριστική πεζογέφυρα. Η δουλειά και των τριών πανεπιστημίων θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της συνέχειας του αρχιτεκτονικού συνεδρίου που είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2010 στο Μουσείο Μπενάκη υπό τον τίτλο «Αθήνα σε κρίση».

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ