Κόλλυβα

Κόλλυβα Facebook Twitter
0
Κόλλυβα Facebook Twitter
Ο Μπάμπης και η Έλσα εκπαιδεύουν την έφηβη κόρη τους και ένα αγόρι από την γειτονιά ως συνεχιστές της επιχείρησής τους, γιατί κακά τα ψέματα, όσο περνάνε τα χρόνια είναι ένα επάγγελμα που αρχίζει να σπανίζει.

Από όλα τα τελετουργικά φαγώσιμα της ελληνικής παράδοσης τα κόλλυβα είναι ένα φαγώσιμο ταμπού. Παρόλο που δεν είναι σύγχρονη συνήθεια, αλλά η ιστορία τους ξεκινάει από τους προ-χριστιανικούς χρόνους -τα πρόσφεραν από τους αρχαίους χρόνους στους νεκρούς [η πανσπερμία ήταν ένα μίγμα από στάρι και άλλους καρπούς], πάντα ήταν συνδεδεμένα με μνημόσυνα και συνεπώς θάνατο και πόνο, έτσι πολλοί τα αποφεύγουν. Από την άλλη, τα κόλλυβα είναι ένα από τα πιο νόστιμα, γευστικά και θρεπτικά γλυκίσματα της ελληνικής παράδοσης -που έχουν φανατικούς οπαδούς- και είναι το καλύτερο πρωινό για όσους έχουν ανάγκη από πολλές θερμίδες. Κάποια στιγμή εμφανίστηκαν και ως επιδόρπιο σε εστιατόρια, αλλά είναι δύσκολο να παραγγείλεις «κόλλυβα» σε μαγαζί, και ακόμα πιο δύσκολο να πας να αγοράσεις ένα σακουλάκι κόλλυβα. Πολύ κακώς, τα κόλλυβα έχουν εξελιχθεί σε γκουρμέ λιχουδιά και στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ καλύτερα [και πιο «υγιεινά»] από άλλα γλυκά. Κι αν πετύχεις καλά κόλλυβα, τύφλα να ’χουν τα μιλφέιγ και τα τιραμισού [και όχι, μην φτύνεις τον κόρφο σου].

Τα καλά κόλλυβα μπορούν να είναι έργα τέχνης, και ο Μπάμπης Κοτούλας είναι ειδικός στα καλά κόλλυβα. Καλλιτέχνης. Ανεβήκαμε στον Βύρωνα για να το συναντήσουμε στην οικογενειακή επιχείρηση που διατηρεί τα τελευταία 3 χρόνια. Κυριολεκτικά οικογενειακή, γιατί εκεί βρισκόταν και η γυναίκα του με την κόρη του. Και οι τρείς έβγαζαν μια απίστευτα θετική αύρα. “Το ιδιαίτερο” κάνει τα πιο ξεχωριστά κόλλυβα που έχω δοκιμάσει. Με μία απίστευτη γκάμα σχεδίων που τα κάνει να μοιάζουν με τούρτα γενεθλίων και πολύ νόστιμα, επειδή χρησιμοποιεί μια μεγάλη ποικιλία υλικών.

Κόλλυβα Facebook Twitter
Κόλλυβα Facebook Twitter
Κόλλυβα Facebook Twitter

Με το που μπήκαμε στο μαγαζί κάναμε τις συστάσεις και αμέσως οι δυο ιδιοκτήτες φόρεσαν ποδιά, καπέλο, γάντια και ξεκίνησαν δουλειά. Η συνταγή είναι απίστευτα απλή, φτάνει να έχεις συγκεντρωμένα όλα τα υλικά. Φυσικά ο Μπάμπης δεν μετρούσε την δοσολογία, αφού μετά από τόσα χρόνια δουλειάς τα μετράει όλα με το μάτι. Έβαλε το σιτάρι, τρία είδη σταφίδας, πολλούς ξηρούς καρπούς, ζάχαρη, μαϊντανό, ρόδι και μπισκοτάλευρο. Τόσο απλά. Βέβαια στον στολισμό που βοήθησε και η Έλσα, βγήκε από μέσα τους ο πιο δημιουργικός τους εαυτός. Πρωταγωνιστής το απόλυτο λευκό. Ζάχαρη άχνη, δαντέλα, γαρύφαλλα και ρεσώ. Όσο τελειοποιούσε το σχέδιο, μου φαινόταν σχεδόν αστείο ότι κάτω από αυτόν τον στολισμό κρύβονταν κόλλυβα. Λυπόμουν ακόμα και να χαλάσω το σχέδιο για να φάω. Και μιλάμε για κόλλυβα, το τονίζω. Τα οποία απεχθανόμουν, μέχρι που δοκίμασα τα συγκεκριμένα και κατενθουσιάστηκα.

Διάβασε ολόκληρο το θέμα στο site του ΓΚΡΕΚΑ. 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ