Λίγο ακόμα Εμπρός

Facebook Twitter
0

Κάτι καινούργιο δημιουργήθηκε στο θέατρο “Εμπρός”. Μία κατάληψη χωρίς αναρχία αλλά, αντίθετα με τόσο αυστηρό προγραμματισμό που στο τέλος θύμιζε περισσότερο φεστιβάλ. Μία πολιτική πράξη χωρίς κομματικά υπονοούμενα. Μία καλλιτεχνική πρόταση χωρίς συμβιβασμούς. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Κίνηση Μαβίλη, μία ομάδα επτά καλλιτεχνών οι οποίοι επιχείρησαν μέσα από την κίνηση της κατάληψης ενός ιστορικού αλλά παρατημένου Θεάτρου να προτείνουν ένα νέο μοντέλο λειτουργίας ενός πολιτιστικού χώρου. Η προετοιμασία διήρκεσε περισσότερο από τρεις μήνες. Το τελικό πρόγραμμα του φεστιβάλ-κατάληψη τα είχε όλα: διαλέξεις, παρουσιάσεις, performances, συζητήσεις.

Οι θεατές αποτίναξαν τον ρόλο του παθητικού δέκτη καλλιτεχνικών ερεθισμάτων και συμμετείχαν τόσο στο θέαμα όσο και στην οργάνωση του χώρου. Μέσα σε 12 μέρες η κατάληψη πήρε τη μορφή ενός καλλιτεχνικού - πολιτικού κινήματος. Ίσως γι’ αυτό και την 12η μέρα της κατάληψης στο Εμπρός, στην οποία είχε προγραμματιστεί μία συζήτηση απολογισμού των δράσεων, τα καθίσματα του θεάτρου γέμισαν ασφυκτικά από θεατές - καταληψίες που επέμεναν στη συνέχιση των καλλιτεχνικών δράσεων στο “Εμπρός”. Και απ’ ότι φαίνεται ο λόγος τους πέρασε. Το “Εμπρός” εξελίσσεται σε ένα αυτο-οργανωμένο κέντρο των παραστατικών τεχνών. Είναι άραγε ο νέος πολυχώρος της Αθήνας;

 

 

1.Το θέατρο “Εμπρός” παρέμενε κλειστό από το 2006. Στυλοβάτης του ήταν ο ηθοποιός και σκηνοθέτης Tάσος Mπαντής.

2. Εκεί έχουν γίνει ορισμένες από τις πιο ιστορικές παραστάσεις στην Αθήνα.

3. Στα καμαρίνια και στα γραφεία του θεάτρου υπάρχουν ακόμα σκηνικά παραστάσεων, ρούχα, λογιστικά βιβλία κ.λπ.

4. Για λόγους ασφάλειας ο πρώτος και δεύτερος όροφος των θεάτρου παρέμεινε κλειδωμένος. 

5. Το Υπουργείο Πολιτισμού ήθελε να μετατρέψει τον χώρο σε ένα είδος “πολιτιστικού mall”. Παλιότερα κυκλοφορούσε η φήμη ότι θα γίνει μπαρ ή κλαμπ.

6.  Στο πιλοτικό πρόγραμμα των 12 ημέρων, κάθε βράδυ ο χώρος αφιερωνόταν στα λεγόμενα “αυτογκόλ”. 

7. Στα “αυτογκόλ” ομάδες καλλιτεχνών παρουσίαζαν παραστατικές φόρμες μικρής διάρκειας που στηρίζονται στον πειραματισμό.

8. Το μπαρ του θεάτρου άνοιξε και πάλι μετά από 6 χρόνια. Εκεί σερβίρεται καφές και φαγητό χωρίς οικονομικό αντάλλαγμα. Αν ήθελε κάποιος, άφηνε κέρματα σε ένα γυάλινο δοχείο.

9.Η new age κατάληψη έχει και wifi.

10.Αυτός είναι ο χώρος εργασίας και συνάντησης καλλιτεχνών ή και απλών επισκεπτών που ήθελαν να συμμετέχουν στο πιλοτικό εγχείρημα. 

11. Επικίνδυνα γεμάτο το θέατρο στην ομιλία του Δημήτρη Παπαϊωάννου που εντασσόταν στην ενότητα Live Αρχείο. 

12.Ο Δημήτρης Παπαϊωάννου, θυμήθηκε τα χρόνια της καλλιτεχνικής κατάληψης στο κτίριο Καλλιτεχνών και παρουσίασε το έργο του “Σαπφώ”. 

13. Στο Live Αρχείο οι δημιουργοί παρουσίαζαν ένα προηγούμενο έργο τους χρησιμοποιώντας βίντεο, φωτογραφίες κ.λπ. Η διάθεσή τους ήταν κριτική απέναντι στο δημιούργημά τους. Εδώ από το Live Αρχείο της Γεωργίας Μαυραγάνη για το έργο “Εύθραστον”. 

14.Ζωντανή αναπαράσταση από το Live Αρχείο της Γεωργίας Μαυραγάνη. 

15.Οι πιο ενδιαφέρουσες δράσεις του προγράμματος ήταν οι διαλέξεις που εντάσσονται στην ενότητα “Ανοικτό Μάθημα”. Θέματα των διαλέξεων ήταν: “Το φως στον κινηματογράφο”, από τον Φίλιππο Κουτσάφτη, “Από το βιολογικό στο ψυχικό σώμα” από τον Γιάννη Ντίνο κ.λπ. 

16. Μία από τις πιο ενδιαφέρουσες διαλέξεις ήταν αυτή του Γιώργου Σαμπατακάκη με θέμα: “Η αισθητική κληρονομιά του AIDS από τον Mapplethorpe στον Γ.Κ.” 

17. Στις “Αρχές Πρόβας” δημιουργοί και καλλιτέχνες παρουσίαζαν με τη μορφή πρόβας δικές τους μεθοδολογίες, συνήθειες και διαδικασίες. 

18. Εντυπωσιακή η οργάνωση του χώρου από τα μέλη της Κίνησης Μαβίλη, οι οποίοι για τις ανάγκες του χώρου έγιναν από καθαριστές μέχρι και ηλεκτρολόγοι.

19. Όλοι ήταν ευπρόσδεκτοι στον χώρο, ακόμα και μητέρες με τα μωρά τους. 

20. Η Κίνηση Μαβίλη αποτελείται από τους:  Ανέστης Αζάς(ομάδα Προτζέκτορ), Γκίγκη Αργυροπούλου (ομάδα Mkultra), Κώστας Κουτσολέλος(ομάδα Mag), Γιώργος Κολιός(ομάδα Προτζέκτορ), Γεωργία Μαυραγάνη(ομάδα Χάπι Εντ), Βασίλης Νούλας (ομάδα Nova Melancholia), Αργυρώ Χιώτη(ομάδα Vasistas).

 

Ι:troboukis.tumblr.com

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ