Οι καλύτερες παραλίες: Σχεδόν όπου και να πάτε θα συναντήσετε πολύ cool και χαλαρό κόσμο. Το Γυαλισκάρι κι ο Οτζιάς είναι οι όμορφες και κλασικές λύσεις (λόγω εύκολης πρόσβασης), αλλά ειδικά τον Αύγουστο υπάρχει αρκετός συνωστισμός. Αν ανήκετε στους τυχερούς που έχουν σκάφος ή τζιπ, τότε θ' απολαύσετε την ανεξαρτησία σας και θα μπορέσετε να προσεγγίσετε εύκολα τις πιο δύσβατες, απομονωμένες παραλίες του νησιού, που αποτελούν τα μαγευτικά, καλά κρυμμένα μυστικά του (συμβουλευτείτε τους ντόπιους). Τα Ξύλα είναι πανέμορφα, ενώ στο Σπαθί, στη Συκαμιά, στο Καλλιδονύχι και στο Καμπί θα κάνετε μπάνιο κυριολεκτικά με την ησυχία σας.
Πού θα φάτε: Στην ταβέρνα του Μαρούλη, στο Βουρκάρι, όπου σταματούν πολλοί επώνυμοι με τα σκάφη τους για την ομολογουμένως καταπληκτική αστακομακαρονάδα του. Επίσης, στην Άννα (στον Οτζιά), που διαθέτει μεγάλη ποικιλία και πάντα εξαιρετική ντόπια κουζίνα, και στην Άκρη με τον καλύτερο μάγειρα, στο κεντρικό λιμάνι. Οι ταβέρνες στον Οτζιά και στη Χώρα προσφέρουν καλό φαγητό με έμφαση στα νόστιμα ντόπια κρέατα κι ενίοτε στα μαγειρευτά που συστήνουμε ανεπιφύλακτα!
Πού θα διασκεδάσετε: Σε γενικές γραμμές, στην Τζια οι νύχτες είναι «χαλαρές» κι αρκετά εναλλακτικές, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει κόσμος που διασκεδάζει μέχρι αργά στα μπαρ στο Βουρκάρι μ’ ένα ποτήρι Jameson στο χέρι, ή άλλοι που αγναντεύουν τη θέα απ' τη γραφική (και πιο cool) Ιουλίδα,πίνοντας ένα απολαυστικό Jameson με ginger ale.
Τips: Η Τζια είναι τόπος διακοπών αρκετών καλλιτεχνών και συγγραφέων που επμνέονται απ' το μαγικό τοπίο του νησιού. Είπαμε: έχει κάτι από Ιρλανδία. Επισκεφτείτε τον Κούνδουρο, οικισμό που ξεχωρίζει για τα όμορφα πέτρινα σπίτια του και τους ανεμόμυλους. Το νησί φημίζεται για τα κρεατικά του, οπότε, εφόσον δεν ανήκετε στο κλαμπ των χορτοφάγων, θα το ευχαριστηθείτε!
Δοκιμάστε την ντόπια σπεσιαλιτέ, τον πασπαλά (κομματάκια χοιρινό, μαγειρεμένο με αυγά και ντομάτα), αλλά και τον περίφημο κρασάτο κόκορα που σερβίρει το μπακάλικο-μανάβικο (μεταμφιεσμένο σε ταβερνάκι) στον γραφικό οικισμό Κάτω Μεριά. Επισκεφθείτε το μεσαιωνικό κάστρο του 13ου αιώνα στην Ιουλίδα (Χώρα), καθώς και τα υπέροχα νεοκλασικά κτίρια του δημαρχείου και του Παλιού Δημοτικού Σχολείου.
Για ένα χαλαρό, απογευματινό ποτό: Jameson & Lemonade στο Βουρκάρι, ατενίζοντας τα απέραντο γαλάζιο. Είναι μια απόλυτα απελευθερωτική εμπειρία. Εμβληματικό αξιοθέατο της Ιουλίδας είναι, επίσης, ο Λέων της Κέας (ένα σκαλισμένο στον βράχο λιοντάρι), ενώ στο αρχαιολογικό μουσείο θα δείτε σημαντικά ευρήματα απ’ τις ανασκαφές που έχουν γίνει στο νησί.
Για όσους έχουν διάθεση για εξερεύνηση, αξίζει η επίσκεψη στην αρχαία πόλη της Καρθαίας, όπου σώζονται ο δωρικός ναός της Αθηνάς και ο ναός του Πύθιου Απόλλωνα. Στο Βουρκάρι σημαντικά είναι ο προϊστορικός οικισμός της Αγίας Ειρήνης (ένας οικισμός που άκμασε από την πρώιμη ως την ύστερη εποχή του χαλκού) και το Μοναστήρι της Παναγίας της Καστριανής, που είναι χτισμένο σ’ ένα εκπληκτικό σημείο δίπλα στη θάλασσα.
Τέλος, αξίζει μια επίσκεψη στο Δάσος της Βελανιδιάς (ένα απ’ τα ελάχιστα δάση βασιλικής δρυός που υπάρχουν στο Αιγαίο), ενώ, για όσους έχουν αντοχές, στο νησί υπάρχουν μονοπάτια 36 χιλιομέτρων που καταλήγουν σε απόμερες παραλίες, πηγές και αρχαιολογικούς χώρους.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ
(ΚΩΔΙΚΟΣ 22880)
Αστυνομία: 21100
Λιμεναρχείο: 21344
Πρώτες Βοήθειες: 22200
Ταξί: 21228
JAMESON & GINGER
•Ποτήρι: Ψηλό
•1 μέρος Jameson
•2 μέρη ginger ale
•1 σπειροειδές κομμάτι από φλούδα λεμονιού η lime
•Γαρνιτούρα: Σπειροειδές κομματι από φλούδα λεμονιού η lime.
Κόβουμε το κομμάτι φλούδας λεμονιού ή lime. To πιέζουμε ώστε τα έλαιά του πέσουν μέσα στο ψηλό ποτήρι μας. Γεμίζουμε το ποτήρι με πάγο, προσθέτουμε το Jameson και το ginger ale κι ανακατεύουμε καλά.
JAMESON & LEMONADE
•Ποτήρι: Ψηλό
•1 μέρος Jameson
•2 μέρη σόδα
•χυμός μισού λεμονιού
•3 κουταλάκια ζάχαρη
•Γαρνιτούρα: Φέτα lime.
Βάζουμε τη ζάχαρη και το χυμό λεμονιού σε ψηλό ποτήρι. Ανακατεύουμε πολύ καλά. Προσθέτουμε το Jameson, ανακατεύουμε και προσθέτουμε πάγο. Γεμίζουμε με σόδα και διακοσμούμε με μια φέτα lime.
JAMESON & CRANBERRY
•Ποτήρι: Ψηλό
•1 μέρος Jameson
•2 μέρη χυμός cranberry
•1 φέτα lime
•1 φέτα μανταρίνι
•Γαρνιτούρα: Φέτα lime.
Βάζουμε το Jameson σε ψηλό ποτήρι. Προσθέτουμε πάγο και γεμίζουμε με τον χυμό cranberry. Πιέζουμε τις φέτες lime και μανταρινιού για να πέσει ο χυμός τους στο ποτήρι κι ανακατεύουμε καλά.
σχόλια