ΔΕΥΤΕΡΑ
>>Βρήκα ένα περίπτερο στην Καλαμαριά που φέρνει την Εστία (την εφημερίδα που συνεχίζει μετά από 116 χρόνια να βγαίνει ασπρόμαυρη και γραμμένη σε λάιτ καθαρεύουσα με πολυτονικό σύστημα) και όταν τους ζήτησα να μου την κρατούν με κοίταξαν λίγο περίεργα. «Για μια ηλικιωμένη θεία μου, ήρθε για μια βδομάδα απ' την Αμερική», είπα προετοιμασμένος.
>>Κάπως δυσκολεύομαι να την πάρω στα σοβαρά μ' αυτές τις ασπρόμαυρες σελίδες γεμάτες μικροσκοπικά γράμματα σε ξεχασμένη γλώσσα. Είναι παρωδία; Είναι αληθινή; Έχει πραγματικά τα σημερινά νέα ή έγινε κάποιο λάθος;
>>Δυσκολεύομαι όμως και να την κοροϊδέψω - μίνι ιεροσυλία. Μου θυμίζει τον ηλικιωμένο παππού μου, που ως παλιός δικηγόρος είχε μεγάλη ιδέα για τον εαυτό του και επαναλάμβανε με γλυκό (και ίσως συγκινητικό) στόμφο τα ίδια και τα ίδια κατορθώματά του και το μόνο που μπορούσες να κάνεις είναι να κουνάς καταφατικά το κεφάλι, κάνοντας ότι εντυπωσιάζεσαι - και ότι συμφωνείς.
ΤΡΙΤΗ
>>Περίμενα ότι δεν θα έβγαζε κανένα νόημα. Περίτεχνα όμως αποφεύγει τις ακρότητες, ίσως με τη σοφία των τριών αιώνων που πέρασαν απ' το πρώτο της φύλλο. Καθετί που διαβάζω είναι συντηρητικό, αλλά και τεκμηριωμένο.
>>Από άποψη σελιδοποίησης και στηλών πάντως είναι τόσο παλιομοδίτικη και μίνιμαλ (σαν «Καθημερινή» των '50ς) που μοιάζει σχεδόν προχωρημένη!
>>Επιφυλλίς για τα προβλήματα της ελληνικής γλώσσας! Την περασμένη εβδομάδα έλεγε για ξένες δυνάμεις που την πολεμούν, και πως το μονοτονικό επινόημα που αποκαλείται δημοτική «απευθύνεται σε διανοητικώς καθυστερημένους». Στο τέλος της επιφυλλίδος υπήρχε μάλιστα με μεγάλα γράμματα η λέξη ΤΕΛΟΣ
ΤΕΤΑΡΤΗ
>>Εκτός απ' την ξεχασμένη τέχνη του χρονογραφήματος, υπάρχει στήλη στο πρωτοσέλιδο που λέγεται «Ο ΚΟΣΜΟΣ» και κάθε μέρα μας ενημερώνει... (κρατηθείτε)... για το τι μέρα είναι αύριο! Πάλι στο πρωτοσέλιδο, καθημερινή στήλη που θυμίζει παμπάλαια επαρχιακή εφημερίδα (ίσως και μαθητική) με τίτλο: «Πεννιές, Ειδησούλες, Περίεργα».
>>ΕΙΔΗΣΟΥΛΕΣ! Πόσο τέλειο είναι το ότι η λέξη «Ειδησούλες» τρυπώνει κάθε μέρα στο δημοσιογραφικό πρωτοσέλιδο καθημερινής εφημερίδας του 2010;!
>>Η «Επιφυλλίς για τα προβλήματα της Ελληνικής Γλώσσας» είναι αφιερωμένη στα διαστημικά ταξίδια. Δεν μπαίνει καν στον κόπο να υφάνει μια συνωμοσιολογική (ή οποιαδήποτε άλλη) σύνδεσή τους με τα προβλήματα της γλώσσας.
>>Σαν σήμερα στην «Εστία» του 1930: «Πλήρης Τάξις εις το Πανεπιστήμιον. Αι αίθουσαι των παραδόσεων ήσαν πλήρεις φοιτητών, παρακολουθούντων ησύχως τα μαθήματα.»
ΠΕΜΠΤΗ
>>Οι διαφημίσεις που μπαίνουν στην εφημερίδα είναι μετρημένες στο ένα δάχτυλο του ενός χεριού, γι' αυτό η «Ε» γράφει: «Διαφημιστείτε στην "Εστία" γιατί διαθέτει: *Αξιοπιστία *Σοβαρό και ποιοτικό αναγνωστικό κοινό *Εξαιρετικά προσιτό τιμοκατάλογο». (Δεν αμφιβάλλω για τα δύο πρώτα, για το τρίτο όμως βάζω το χέρι μου στη φωτιά).
>>Η Επιφυλλίς για τα διαστημικά ταξίδια συνεχίζεται, με μια διόρθωση όμως: «Στην χθεσινή συνέχεια ανεγράφη ο τίτλος και η υπογραφή της προηγούμενης επιφυλλίδος. Λυπούμεθα για το λάθος.» Είναι κάπως ανακουφιστικό: τελικά για την «Εστία» δεν έχουν όλα σχέση με συνωμοσίες εναντίον της υπέροχης γλώσσας μας.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
>>Πρωτοσέλιδο άρθρο του Μανώλη Κοττάκη! Αντιδρά στον νέο εκλογικό νόμο και -κάνοντας την Απλοποίηση της Χρονιάς- τονίζει: «Οι αρχηγοί θα διορίζουν βουλευτές, ο λαός θα ψηφίζει κόμματα και οι μετανάστες θα εκλέγουν κυβερνήσεις» (!!!).
>>Πάνω που πρόσεξα τη σοκαριστική έλλειψη φωτογραφιών διαπίστωσα ότι η Σελίς 5 τις έχει όλες μαζεμένες, και τις επτά , προφανώς για ασπρόμαυρη ευκολία.
>>Η αναζήτηση διαφημίσεων για το σοβαρό και ποιοτικό αναγνωστικό κοινό της εφημερίδας έπιασε! Στην τελευταία σελίδα καταχώριση για βιβλίο των εκδόσεων της Ακαδημίας Αθηνών. Πιο high-brow δεν γίνεται.
ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ
>>Οι ακρότητες θα έκαναν την «Ε» πιο πικάντικη κι ενδιαφέρουσα, τώρα όμως το γλυκό φλασμπάκ με πράγματα που δεν έχεις καν ζήσει είναι πιο πετυχημένο χάρη στην μπρεχτική τεχνική της αποστασιοποίησης: διαβάζεις τις ειδήσεις σαν να μη συμβαίνουν τώρα, κι έτσι τις βλέπεις πιο καθαρά.
>>Η επικαιρότητα όχι εν βρασμώ, αλλά μέσα απ' τα μάτια κάποιου που έχει δει πολλά, δεν εντυπωσιάζεται εύκολα - κι ούτε καταφεύγει σε κραυγαλέους πρωτοσέλιδους εντυπωσιασμούς για κάποια μέτριας σημασίας είδηση. Αυτή ακριβώς είναι η δύναμη της «Εστίας»: ούτε καταστροφολογία ούτε υπέρμετρη χαρά. Μόνο μια (συχνά αστεία) στωική αντιμετώπιση των πραγμάτων, που πάλι μου θύμισε τον παππού μου.
>>Κάποιος που έζησε πολέμους, χούντες, πείνα και εξαθλίωση σιγά μη συγκλονιστεί από νέους φόρους, απ' τον γάμο μιας στάρλετ και απ' το ότι ο Σαμαράς την είπε στον Παπανδρέου.
>>Ο χρόνος σταματά όσο διαβάζεις την «Εστία» και τα νέα παίρνουν τις σωστές τους διαστάσεις. Πλέον όλα τα βλέπεις από απόσταση. Από ψηλά - αλλά, περιέργως, όχι αφ' υψηλού.
* Με την «Εστία» κλείνει ο Α' κύκλος της στήλης με τις καθημερινές εφημερίδες. Στον Β' κύκλο, με τυχαία κάθε φορά σειρά: ενημερωτικές σελίδες του ίντερνετ, ραδιοφωνικοί σταθμοί, κουτσομπολίστικα περιοδικά, δελτία ειδήσεων, μεσημεριανές εκπομπές, κυριακάτικες εφημερίδες και τα ένθετά τους - το Media Trip θα είναι παντού...
σχόλια