Aυτό που δίνει σε κάθε σταθμό το στίγμα του είναι το έργο που ένας σύγχρονος Έλληνας δημιουργός δημιούργησε ειδικά γι' αυτόν.
Εθνική Άμυνα: Κώστα Τσόκλη: «Υπόγειο Πάρκο». Δώδεκα μεταλλικά δέντρα που αντανακλώνται σ' έναν μεγάλο καθρέφτη και πολλαπλασιάζονται, δίνοντας την εντύπωση ενός απέραντου δάσους. Στον ίδιο σταθμό εκτίθενται το έργο του Δημήτρη Καλαμάρα «Ο θνήσκων πολεμιστής», χάλκινο γλυπτό που αποτίνει φόρο τιμής στον Άγνωστο Στρατιώτη, αλλά και τα γλυπτά «Στήλη» του Κλέαρχου Λουκόπουλου και «Νέα Γενιά ΙΧ» (Nouvelle Generation IX) του Κώστα Κουλεντιανού.
Συγγρού-Φιξ: Takis:«Φωτεινά Σινιάλα». Γεωμετρικά σχήματα σε έντονα χρώματα τοποθετημένα σε σκούρο φόντο, μέσα απ' τα οποία ξεπηδούν ηλεκτρικοί λαμπτήρες που αναβοσβήνουν. Επίσης το έργο «Φωτοβολταϊκή Ενέργεια», τοποθετημένο έτσι ώστε να σου τραβάει την προσοχή καθώς ανεβοκατεβαίνεις με τις κυλιόμενες σκάλες, βασίζεται στην έρευνα που έχει κάνει ο καλλιτέχνης γύρω απ' τους νόμους της φυσικής και τη φωτοβολταϊκή ενέργεια.
Πανεπιστήμιο: Γιάvvη Μόραλη: άτιτλο. Αποτελείται από δύο πανομοιότυπες γλυπτικές συνθέσεις, για την κατασκευή των οποίων χρησιμοποιήθηκαν δύο διαφορετικά υλικά, ορείχαλκος και εφυαλωμένα κεραμικά πλακίδια.
Δουκίσσης Πλακεντίας: Κώστα Βαρώτσου: «Μετρώ». Η εγκατάσταση με τις εκατοντάδες μετέωρες πέτρες ξεκινά από τις αποβάθρες του σταθμού και αναπτύσσεται στην κεντρική αίθουσα του επιπέδου έκδοσης εισιτηρίων.
Αμπελόκηποι: Stephen Antonakos «Πομπή». Η εγκατάσταση ανακαλεί τις πομπές των αρχαίων ελληνικών τελετών.
Ευαγγελισμός: Χρύσα: «Mott Street». Σύνθεση από αλουμίνιο και συνθετικό υλικό που τη στολίζουν φωτεινοί σωλήνες. Στον περιβάλλοντα χώρο συναντάμε το έργο «Κολόνα» του Γιώργου Ζογγολόπουλου.
Ομόνοια: Νίκου Κεσσανλή: «Ουρά». Απεικονίζει μια ουρά από ανθρώπους -ή μάλλον τις σκιές τους- που ζουν καθημερινές στιγμές της πόλης.
Ο κατάλογος με τα έργα τέχνης μέσα και έξω από τους σταθμούς του μετρό είναι μακρύς και συνεχίζεται, όπως άλλωστε και το ίδιο το μετρό.
σχόλια