Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
0

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Η μικρή, ξύλινη βιτρίνα του είναι γεμάτη ολόφρεσκα γλυκά.... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

 

Αν και συναντώ καθημερινά το Le Greche στον δρόμο μου, η αλήθεια είναι ότι δεν είχα περάσει μέχρι τώρα την πόρτα του. Λίγο ο κόσμος που παρατηρώ να μπαινοβγαίνει αδιάκοπα, λίγο οι ενθουσιώδεις προτροπές των συναδέλφων που μιλούσαν για το το «καλύτερο παγωτό που έχεις φάει», πείστηκα να το επισκεφθώ, να μιλήσω με την ιδιοκτήτριά του Εύη Παπαδοπούλου και, φυσικά, να το δοκιμάσω.

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
H ιδιοκτήτρια Εύη Παπαδοπούλου με τη βοηθό της Μαριλού. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Καθώς την περιμένω να έρθει από το εργαστήριό της στην Αγία Παρασκευή, κάθομαι για λίγο στον μικρό, ξύλινο πάγκο που υπάρχει απέναντι από το μαγαζί, επάνω στο πεζοδρόμιο της Μητροπόλεως. Το βλέμμα μου πέφτει πρώτα σ' ένα μεγάλο, ψεύτικο παγώνι που ανήκει στο διπλανό ανθοπωλείο και δεν έχω ιδέα τι ακριβώς κάνει εκεί κι έπειτα στην πρόσοψη του Le Greche. Είναι ένα προσεγμένο, μακρόστενο μαγαζάκι όπου κυριαρχούν τα γήινα χρώματα (σάπιο μήλο, ανοιχτό πράσινο). Η μικρή, ξύλινη βιτρίνα του είναι γεμάτη ολόφρεσκα γλυκά. Σεμιφρέντο, τούρτες, «πειραγμένα μηλοπιτάκια», σάντουιτς με παγωτό που έρχονται κατευθείαν από κάποιες παιδικές αναμνήσεις, όλα φτιαγμένα στο εργαστήριο του Le Greche, ανάλογα με την έμπνευση και την εποχή.

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Σεμιφρέντο, τούρτες, «πειραγμένα μηλοπιτάκια», σάντουιτς με παγωτό που έρχονται κατευθείαν από κάποιες παιδικές αναμνήσεις... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Λίγα λεπτά μετά φτάνει και η Εύη μαζί με τη βοηθό της, τη Μαριλού. «Έχεις δοκιμάσει το παγωτό μας;» με ρωτάει, αφού γίνονται οι απαραίτητες πρώτες συστάσεις. «Τιραμισού να πάρεις» προτείνει ο Πάρις, ο φωτογράφος, και αφού δεν έχω ιδέα, τους αφήνω να διαλέξουν για μένα – κι έχουν δίκιο. Το τιραμισού είναι μαγικό. « Είναι φτιαγμένο από 100% αυθεντικές πρώτες ύλες. Το μασκαρπόνε, ο κρόκος αυγού, η κρέμα γάλακτος, το Κahlua, ο καφές. Ακόμη και το παντεσπάνι το έχω φτιάξει εγώ στο εργαστήριο» λέει η Εύη, καθώς σκαλίζω με το κουταλάκι τον πάτο στο κυπελλάκι με το παγωτό που έχει τελειώσει εδώ και ώρα.

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

H Eύη Παπαδοπούλου δεν είναι άσχετη με τον χώρο της γαστρονομίας και του παγωτού, αφού έχει περάσει από μερικά από τα σημαντικότερα περιοδικά γαστρονομίας της χώρας. Από το «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας» στις «Γλυκές Ιστορίες» του Στέλιου Παρλιάρου και από εκεί στο «Cook Book» του «Έθνους», όπου διατηρεί μέχρι σήμερα τη στήλη των γλυκών. Από τις πρώτες κουβέντες μαζί της και τις εκφράσεις που παίρνει όταν μιλάει γι' αυτό, καταλαβαίνεις ότι είναι κάτι που κάνει με αγάπη. Διακρίνεις αληθινό ενθουσιασμό και πραγματική έγνοια για τη ζαχαροπλαστική. Πώς, όμως, αποφάσισε να κάνει το βήμα και να περάσει από την άλλη πλευρά; Από τη θέση του κριτή σε αυτήν του κρινόμενου;

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

«Η ζαχαροπλαστική είναι για μένα μεγάλη αγάπη. Στην αρχή ήταν χόμπι, κάτι που κάνεις με ευχαρίστηση. Μετά ανακάλυψα ότι μπορούσα να το πάω πολύ παραπέρα, να το εξελίξω. Η Ιταλία ήταν η έμπνευσή μου. Πήγαινα συχνά εκεί επειδή την αγαπούσα πολύ – έμαθα και τη γλώσσα. Αυτό που πάντα με εντυπωσίαζε και συνεχίζει να μ' εντυπωσιάζει στους Ιταλούς είναι ότι σε όλο το φάσμα της κουζίνας τους χρησιμοποιούν τα ίδια υλικά μ' εμάς, αλλά με πολύ πιο εκλεπτυσμένο τρόπο. Και αυτό που με εντυπωσίασε πολύ ήταν το παγωτό, ειδικά ο τρόπος με τον οποίο γίνεται, που δίνει ένα αποτέλεσμα τελείως διαφορετικό από αυτό που έχουμε στην Ελλάδα».

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Η ζαχαροπλαστική είναι για μένα μεγάλη αγάπη. Στην αρχή ήταν χόμπι, κάτι που κάνεις με ευχαρίστηση. Μετά ανακάλυψα ότι μπορούσα να το πάω πολύ παραπέρα, να το εξελίξω. Η Ιταλία ήταν η έμπνευσή μου... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Το επόμενό της βήμα ήταν να φοιτήσει σε μια κορυφαία σχολή της Ιταλίας που απευθύνεται σε επαγγελματίες.«Είχα το θράσος να πάω και να τους πω: "γεια σας, θέλω να μάθω να φτιάχνω αυτό το παγωτό". Και με δέχτηκαν. Έμαθα φοβερά πράγματα. Ήταν ένας καινούργιος κόσμος για μένα. Σπουδάζοντας αυτή την τέχνη με τον Παλμιέρι, έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους στον τομέα του παγωτού παγκοσμίως, έμαθα πράγματα που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι υπήρχαν. Και είπα ότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να φύγει από τα χέρια μου. Αφού είχα τη δυνατότητα να το μάθω, ήθελα πάρα πολύ να το φέρω εδώ».

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Η απόφασή της ήταν η αφετηρία μιας καινούργιας περιπέτειας που ακούει στον τίτλο «επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα». «Υπάρχει ένας δημόσιος τομέας που λειτουργεί εναντίον σου και ταυτόχρονα ένας ιδιωτικός τομέας που υπολειτουργεί. Εντυπωσιάστηκα με το πόσο δύσκολο είναι να βρεις στην Ελλάδα πρώτες ύλες. Εγώ χρειάζομαι πρώτες ύλες from scratch. Αυτές δεν υπήρχαν στην αγορά. Αναγκάστηκα να τις εισαγάγω. Αυτό μου απέδειξε ότι οι πιο πολλές τζελατερίες δεν χρησιμοποιούν πρώτες ύλες».

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Όπως είναι όμως λογικό, η εισαγωγή πρώτων υλών ανεβάζει το κόστος. Τι λέει η ίδια γι' αυτό;

«Για μένα ήταν δεδομένο πως θα είχα ένα παγωτό με μεγαλύτερο κόστος από αυτό του μέσου παγωτού, αλλά δεν μπορούσα να κάνω κάτι λιγότερο. Είναι θέμα χαρακτήρα. Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που αναφέρουμε. Ό,τι γεύση πάρεις, θα είναι αυτή που γράφει το καρτελάκι. Η Πάβλοβα έχει τις μαρέγκες που φτιάχνονται καθημερινά, τα φρούτα μας είναι αυτά που ψωνίζουμε δύο φορές την εβδομάδα από τη λαϊκή, όπου θα πάω, θα τα μυρίσω κι έτσι θα δω ποιο μου αρέσει. Ας πούμε, αν αυτήν τη φορά μυρίσω τα ροδάκινα και δεν μου αρέσουν, δεν θα τα πάρω, συνεπώς δεν θα κάνω καθόλου ροδάκινο. Οι γεύσεις είναι πολλές και αλλάζουν συνέχεια, για να μη βαριόμαστε. Κι εμείς τρώμε το παγωτό μας, δεν το πουλάμε μόνο. Γλείφουμε όλες τις κουτάλες, μαζεύουμε ό,τι έχει κολλήσει μέσα στα μηχανήματα. «Αυτό λέγεται έλεγχος ποιότητας» λέει η Μαριλού που ακούει τη συζήτηση και γελάμε και οι τρεις.

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Τα υλικά που χρησιμοποιούμε είναι αυτά που αναφέρουμε. Ό,τι γεύση πάρεις, θα είναι αυτή που γράφει το καρτελάκι... Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Όσο για το μέλλον, δεν είναι σίγουρη ότι θέλει να μεγαλώσει αυτήν τη στιγμή. «H φιλοδοξία μου είναι να έχουμε πάντα το καλύτερο παγωτό και η επιθυμία μου είναι να γίνει μια σχολή για να μπορέσω να μάθω την τέχνη αυτή σε πολλούς νέους ανθρώπους. Να γίνει μια καλή ομάδα, δημιουργική, που θα φτιάχνει το ωραιότερο παγωτό έχουμε φάει ποτέ. Χωρίς να το χαλάσουμε, μόνο θα το βελτιώνουμε». Tη διακόπτω για να σχολιάσω το γεγονός ότι μιλάει συνεχώς για το «καλύτερο παγωτό που θα φάμε ποτέ» κι ελπίζω να είναι έτοιμη ν' ανταποκριθεί στον κόσμο που θα έρθει, ζητώντας να φάει το καλύτερο παγωτό. Η απάντησή της, αφοπλιστική: «Αφού το έχουμε, τι να κάνουμε;».

Αυτή η μικρή τζελατερία σίγουρα θα βρει τη θέση της στην καρδιά της πόλης.

Mια μικρή τζελατερία υπόσχεται ότι προσφέρει το καλύτερο παγωτό στο κέντρο της Αθήνας Facebook Twitter
Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO

Le Greche, Μητροπόλεως 16Α (και Βουλής), 216 7006458, www.legreche.gr

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ