Νύχτα, πού πας;

Νύχτα, πού πας; Facebook Twitter
0

Συμβαίνει στην πόλη μας. Θυμίζει τους λαϊκούς θρύλους στα χωριά. Τον λύκο που κλέβει τ' αρνιά, την αλεπού που θερίζει τις κότες, τον μπαμπούλα που μαζεύει τα παιδιά που δεν τρώνε όλο το φαγητό τους. «Έχουν βγει και μετράνε» ψιθυρίζεται από στόμα σε στόμα. Κάποιος τους είδε στο Γκάζι. Άλλος στο Κολωνάκι. Ο τρίτος στην Πανόρμου. Πολλοί μιλούν για μια «προειδοποιητική βόλτα». Άλλοι πάλι λένε πως ένα στέκι στα Πετράλωνα έφαγε ήδη την πρώτη καμπάνα. Οι κύριοι με τα ηχόμετρα βγήκαν την πρώτη παγανιά και σκορπούν τον τρόμο στη νυχτερινή Αθήνα. Μια νύχτα που βιώνει ήδη την κρίση της, περιμένοντας ακόμα πόσο θα επιβαρύνουν την κατάστασή της τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα (αύξηση ΦΠΑ και ειδικού φόρου στα ποτά). Θα πούμε το ποτό ποτάκι ή πάλι όλες οι εξαγγελίες θα ισχύσουν όπως αυτή της απαγόρευσης του καπνίσματος;

«Φιλολογικά» καφενεία...

Στις 8 Μαρτίου του 2010 συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο. Ομόφωνα αποφάσισε πως η μουσική στα μαγαζιά υγειονομικού ενδιαφέροντος (καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια) που χωράνε κάτω από 200 άτομα θα κλείνει στις 11 το βράδυ από Κυριακή μέχρι Πέμπτη και στη 1 την Παρασκευή και το Σάββατο. Στην ουσία φέρνει στο προσκήνιο έναν παλαιότερο νόμο, που έκλεινε τη μουσική, όμως, μισή ώρα πριν από τις παραπάνω προβλεπόμενες ώρες. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου περνάει από την αστική αστυνομία στη δημοτική και για τον σκοπό αυτό παραγγέλθηκαν τα τρομερά και φοβερά ηχόμετρα. Οι υπάλληλοι του δήμου, εφοδιασμένοι με τη συσκευή, θα κάνουν ντου στα καταστήματα, θα μετράνε τον ήχο και αν αυτός ξεπερνά τα 80 ντεσιμπέλ και το μαγαζί δεν έχει μόνωση θα προβαίνουν σε σύσταση, ζητώντας να χαμηλώσουν οι ήχοι. Αν ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί, θα του κάνουν μήνυση και κάπως έτσι θα καταλήγουν να του παίρνουν την άδεια. Μέχρι σήμερα οι καταστηματάρχες έπαιρναν με διάφορους τρόπους παράταση μέχρι τις τρεις το πρωί τις καθημερινές και μέχρι τις πέντε την Παρασκευή και το Σάββατο. Ο έλεγχος ήταν αρμοδιότητα της αστυνομίας και γι' αυτόν το λόγο πολλοί ιδιοκτήτες πέρναγαν τα βράδια τους στο αυτόφωρο. Περιοχές υψηλής «επικινδυνότητας»; Σύμφωνα με τα λόγια του κ. Παπαδάκη (υπεύθυνος Δημοτικής Αστυνομίας) στα «Νέα», «κυρίως η οδός Σκουφά, στους Αμπελοκήπους η οδός Αλέξη Παυλή, στο Θησείο η οδός Ηρακλειδών, στο Γκάζι η οδός Βουτάδων και στου Ψυρή η οδός Σαρρή και ορισμένοι κοντινοί δρόμοι». Εκεί, δηλαδή, που βγαίνουν οι περισσότεροι ψηφοφόροι του Δήμου Αθηναίων.

Η πρώτη επίσκεψη

Την προηγούμενη Παρασκευή, στη 1:30 μετά τα μεσάνυχτα, τρεις άνθρωποι του δήμου επισκέφθηκαν τη Βραζιλιάνα, σνακ-μπαρ στην πλατεία  Σπύρου Μερκούρη στα Πετράλωνα. Χρησιμοποίησαν το ντεσιμπελόμετρο, έκαναν μια κουβέντα με τους ιδιοκτήτες και στο τέλος τούς έκοψαν κλήση για το δικαστήριο. Αν στη δίκη βγουν ένοχοι, τότε θα πληρώσουν πρόστιμο. Στα τρία πρόστιμα σφραγίζεται το μαγαζί (30 με 60 ημέρες). Στα τρία σφραγίσματα αφαιρείται η άδεια. Ένας από τους ιδιοκτήτες, ο Τάκης Καγιαλής, μας λέει πως «είναι άδικο να μας επισκέπτονται χωρίς να μας ενημερώσουν. Δεν μας έστειλαν ούτε μια εγκύκλιο. Δεν είμαστε όλοι υποχρεωμένοι να μαθαίνουμε τις αποφάσεις που μας αφορούν από τον Τύπο ή από το διαδίκτυο». Την κλήση δεν την έκοψαν επειδή η ένταση της μουσικής ξεπερνούσε τα όρια, αλλά επειδή είχε μουσική. «Η μουσική απαγορεύεται τέτοια ώρα», έτσι είπαν στον κ. Καγιαλή. «Τώρα, μέχρι να γίνει η δίκη, την κλείνω την ώρα που πρέπει και έχω χάσει τον μισό κόσμο».

Οι αντιδράσεις...

Ο Στάθης Σιάφης, ιδιοκτήτης της Πρίζας στην πλατεία Καρύτση, δεν πιστεύει πως η συγκεκριμένη περιοχή έχει επηρεαστεί από την κρίση. «Αλλά, αν ήταν ο δήμος να έβγαζε τέτοια απόφαση, να κλείνουν όλα τα μαγαζιά στην επικράτειά του στις 11 και τα υπόλοιπα όποτε θέλουν, ας μας το έλεγε από πριν, ώστε να μην επενδύσουμε τα λεφτά μας». Ισχυρίζεται πως «ο περιορισμός των 200 ατόμων είναι κάτι σχετικό, αφού ο καθένας μπορεί να βρει έναν "τρόπο" να χωρέσει 200 και 300 άτομα στο μαγαζί του. Άσχετα αν αυτό μπορεί να είναι για 60». Ήδη, οι μαγαζάτορες οργανώνονται «και θα προχωρήσουμε σε κοινοποιήσεις στον Τύπο, ζητώντας να ισχύσει το τωρινό ωράριο με τις παρατάσεις. Αλλιώς, για ποιο λόγο να έχουμε ανοιχτό το μαγαζί, αν δεν έχουμε μουσική. Πώς θα κάτσει ο πελάτης μέχρι τις 3 ή τις 5 το πρωί;». Ο κ. Σιάφης υποστηρίζει πως αν ισχύσει αυτό το μέτρο, «θα έχουμε ντόμινο. Θα βρεθούν χιλιάδες άνθρωποι στον δρόμο. Από την κάβα, μέχρι αυτόν που φέρνει τα πατατάκια και αυτόν που πουλάει τον πάγο. Εμείς, από την άλλη, πώς θα επιβιώσουμε; Πώς θα πληρώσουμε τον φόρο επί του τζίρου, την εφορία και τα τέλη για τα τραπεζοκαθίσματα;». Στην ερώτηση «αν τελικά θα ισχύσει αυτό το μέτρο» απαντά: «Δύσκολα! Θα υπάρξουν αντιδράσεις. Μεγαλύτερες και από αυτές του νόμου Παπαθεμελή». Ο Θοδωρής Μπουγιούκας (Void) είναι ιδιοκτήτης μπαρ που χωράει πάνω από 200 άτομα στο Γκάζι. Θεωρεί πως το μέτρο είναι αντισυνταγματικό και καταχρηστικό. «Στο Γκάζι ζητάς άδεια για μπαρ και σου βγάζουν για "αναψυκτήριο και παραδοσιακό καφενείο", γνωρίζοντας, όμως, πως στο τέλος θα κάνεις μπαρ. Μετά έρχονται, σε γράφουν και σε πηγαίνουν στα δικαστήρια διατηρώντας έτσι έναν εισπρακτικό μηχανισμό (δικηγόροι κ.λπ.). Με το νέο μέτρο, που απλά είναι μια εφαρμογή του νόμου Παπαθεμελή, βάζουν και άλλους στο παιχνίδι της είσπραξης». Ως λύση προτείνει «ή να γίνει μια σαφής κατηγοριοποίηση των μαγαζιών ή να πείσουμε τον Έλληνα να βγαίνει από τις 5 το απόγεμα. Γίνεται, όμως, αυτό με τη νοοτροπία που έχει; Επαναλαμβάνω για μια ακόμη φορά πως όλο αυτό γίνεται για εισπρακτικούς λόγους και για να "τσιμπήσει" ψήφους ο κύριος Κακλαμάνης».

Η εποχή της νταμιτζάνας

Εκτός από την ιστορία με τη μουσική, η νύχτα δέχεται κι άλλο ένα χτύπημα. Τα νέα οικονομικά μέτρα έφεραν αυξήσεις στα ποτά που προμηθεύονται τα μπαρ. Σε μια κανονική κάβα ένα μπουκάλι ουίσκι στοιχίζει 3-5 ευρώ ακριβότερα. Εξάλλου, σε μια χώρα όπως η Ελλάδα που ζει από τον τουρισμό (και οι τουρίστες πίνουν), το αλκοόλ είναι το πιο λογικό να αυξηθεί. «Προς το παρόν, τα μαγαζιά προσπαθούν να μην αυξήσουν την τιμή. Μια λύση είναι η μεζούρα και η άλλη είναι να περιορίσουν κάπως τα κεράσματα», μας λέει ο έμπορος ποτών Σταύρος Πανιάς. «Οι τιμές, όμως, μετά το καλοκαίρι μπορεί να φτάσουν και €8,5 με 9 το ποτό (30% αύξηση). Τιμές επιπέδου Αγγλίας. Σίγουρα, όμως, με κάποιο τρόπο θα προσαρμοστεί η αγορά. Μπορεί να γυρίσουμε στην εποχή της "νταμιτζάνας". Αυτό δεν σημαίνει ότι τα ποτά θα είναι "μπόμπες", αλλά ότι δεν θα είμαστε βέβαιοι για το αν είναι καλή ή κακή η απόσταξή τους. Δεν θα γνωρίζουμε αν η βότκα Τσατσάροφκα είναι προϊόν εργοστασίου ή κάποιου υπογείου στο Βλαδιβοστόκ. Πάντως, η μεζούρα δεν είναι αναγκαστικά αρνητική. Βοηθάει τον πελάτη να πίνει όσο πρέπει και όχι όσο θέλει το μερικές φορές θολωμένο μάτι του μπάρμαν». Ο κ. Σιάφης συμπληρώνει πως «δύσκολα θα φτάσουμε να αυξήσουμε τα ποτά, παρότι αυξάνονται όλα γύρω μας. Θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στα μαγαζιά μας». Ο κ. Πανιάς, πάντως, διαπιστώνει πως η κρίση δεν έχει επηρεάσει τον αριθμό εξόδων του Αθηναίου, αλλά το ποσό που καταναλώνει. «Μπορεί να πίνει μια μπίρα σε τέσσερις ώρες από το να χάσει μια μέρα από την έξοδό του». Καλύτερα χαμαιλέοντας παρά αλκοολικός, δηλαδή.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ