Ο χαλβάς είναι ένα γλυκό που έχει ταυτιστεί με τη Σαρακοστή και τις νηστείες και η φήμη του έχει φτάσει εδώ και χρόνια στα γκουρμέ εστιατόρια του εξωτερικού λόγω της θρεπτικής του αξίας. Μια μικρή μονάδα χωμένη κάπου στα Καμίνια με το όνομα Αργουδέλη φτιάχνει εξαιρετικό χαλβά για πολλές δεκαετίες, στο ίδιο πάντα σημείο και με τα ίδια αγνά υλικά, με καθημερινό μόχθο και πολύ μεράκι. Η Ροζίνα Σταθοπούλου, -τέταρτη πλέον γενιά της οικογένειας χαλβαδοποιών από τη Μυτιλήνη- μας μιλάει για το πιο popular γλυκό της Ελλάδας.
Πόσα χρόνια φτιάχνετε χαλβάδες;
Χαλβά φτιάχνουμε επίσημα από το 1919. Είναι η χρονιά που ιδρύθηκε το πρώτο εργοστάσιο στον Πειραιά. Ο προ-προ πάππος μου ξεκίνησε να μαθαίνει την τέχνη του σουσαμιού στη Μυτιλήνη το 1860. Αργότερα οι απόγονοι του περιπλανήθηκαν στις Κυκλάδες. Πέρασαν από Σύρο, Τήνο, Μύκονο και με αυτόν τον τρόπο έκτισαν το «know how» στο λουκούμι και στα γλυκά του κουταλιού. Έτσι με την τέχνη και το μεράκι που είχαν συλλέξει ήρθαν εδώ στον Πειραιά, ο Νικόλαος και η Άννα Αργουδέλη, και δημιούργησαν το πρώτο τους εργοστάσιο στα Καμίνια. Πλέον το εργοστάσιο το έχουμε τρία ξαδέλφια. Ενεργοί είμαστε δύο. Ο Βασίλης Αργουδέλης έχει αναλάβει την διοίκηση της παραγωγής και εγώ το marketing και τις πωλήσεις.
Πού μπορεί κάποιος να βρει τον χαλβά Αργουδέλη;
Μπορεί να έρθει εδώ στο εργοστάσιο ή στο πρατήριο μας. Σε μεγάλα supermarket αλυσίδες δεν έχουμε μπει, γιατί το προϊόν είναι χειροποίητο και δεν μπορούμε να καλύψουμε την παραγωγή που θα μας ζητήσουν. Μόνο στα νησιά, που εκτιμούν περισσότερο το προϊόν, έχουμε κάποιους πελάτες supermarket. Αυτό που θέλουμε είναι να κρατήσουμε την ποιότητά μας και όχι να δημιουργήσουμε κάτι μαζικό. Σκοπός μας είναι να κρατήσουμε την τέχνη του χαλβά έτσι όπως ήταν. Αυτός που θα το αγοράσει θα πει 'έφαγα κάτι και ήταν ξεχωριστό'.
Διαβάστε ολόκληρο τo θέμα εδώ.
________________________________
Ανακαλύψετε μια Ελλάδα που δεν έχετε ξαναδεί στο www.grekamag.gr
σχόλια