Οδός Απόλλωνος

Οδός Απόλλωνος Facebook Twitter
0

Τα Σουβλάκια του Χασάπη ήταν κάτι ωραία, μεγάλα, ακανόνιστα, χοιρινά καλαμάκια που ο κύριος Φώτης τα έψηνε με πολύ μεράκι και τα σέρβιρε με μια φραντζόλα ψωμί ανά καλαμάκι. Αυτή ήταν όλη κι όλη η γαστρονομική επιλογή στην οδό Απόλλωνος, στο Σύνταγμα, πριν από δέκα χρόνια. Σήμερα, τα ίδια σουβλάκια παραμένουν, τα ψήνει μια κοπέλα, αλλά δεν αποτελούν το μοναδικό προορισμό για βρώση και πόση στο δρόμο αυτό.

Το 1999 ανοίγει το ιαπωνικό Furin Kazan. Sushi ταβέρνα από την κυρία Eyko, κόρη της ιδιοκτήτριας του θρυλικού για το ντεκόρ του Michiko στην Κυδαθηναίων. To Furin θεωρείται με τη μία ένα καλό ιαπωνικό εστιατόριο, με μια πιο σύγχρονη αισθητική και σε πιο προσιτές τιμές. Στην αρχή κερδίζει τους τουρίστες και τους Έλληνες μεγαλοδημοσιογράφους και επιχειρηματίες. Σήμερα, ανακαινισμένο και διπλό, στηρίζεται περισσότερο σε ελληνικά σαγόνια που εμπιστεύονται όλο και περισσότερο το φρέσκο ωμό τόννο και το ξυδάτο ρύζι.

Aκριβώς δίπλα βρίσκεται το Golden Chopsticks. Άνοιξε πρόσφατα και σερβίρει νόστιμη και γρήγορη κουζίνα της Μέσης Ανατολής. Από τα αγαπημένα delivery όσων ζουν στο κέντρο.

Στη θέση ενός γαλακτοπωλείου (τα γαλακτοπωλεία έκαναν θραύση στη γειτονιά, τώρα ζήτημα αν υπάρχει ένα) ανοίγει αργότερα τοNoodle Bar. Κινεζική κουζίνα, ιδωμένη με μοντέρνο τρόπο. Γρήγορα κερδίζει θαυμαστές αφού έχει καλό φαγητό, καλές τιμές και το σέρβις γίνεται στο fast forward. Η επιτυχία το βοηθά ν' αναπτυχθεί και, εκτός από το κατάστημα της οδού Απόλλωνος, έχει απλώσει τα «πλοκάμια» του και σε άλλες γειτονιές, δημιουργώντας ένα franchise στο χώρο της κινεζικής κουζίνας.

Η ανατολίτικη «επιδημία» δεν τελειώνει εδώ. ToDoshirak, γωνία Απόλλωνος και Βουλής, έρχεται να προσθέσει ό,τι λείπει από κορεατική κουζίνα. Πολλοί λένε πως είναι το αδικημένο της περιοχής και πως το φαγητό του είναι καλύτερο από των άλλων δύο. Τσιμπημένες λίγο οι τιμές, αλλά οι λάτρεις του συγκεκριμένου είδους θα φύγουν σίγουρα ικανοποιημένοι.

Το Mono(είσοδος από Απόλλωνος και από Παλαιολόγου Μπενιζέλου) είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα νεοταβέρνας που έδωσε το κάτι παραπάνω στην Απόλλωνος. Εξαιρετικό περιβάλλον, διαχρονικό ντεκόρ με τρέντι αλλά και βιομηχανικές πινελιές στην αυλή του. Φαγητά μιας newage «μαμάς». Δοκιμάστε το φρέσκο ψάρι, την υπερμεγέθη σταβλίσια μπριζόλα και το τρυφερό φιλέτο.

Από ελληνική κουζίνα, το Δίονέχει καταφέρει να σταθεροποιηθεί ως ένα σύγχρονο μαγειρείο που εξυπηρετεί τα γύρω γραφεία και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Η έκπληξη της χρονιάς, όμως, είναι το νέο παράρτημα του Παραδοσιακού Καφενείουτης οδού Βουλής. Μαγειρευτά, φρέσκο ψάρι και κρέας από μια οικογένεια που έχει δημιουργήσει το μαγαζί-σύγχρονο αστικό θρύλο με έμβλημα ένα κόκκινο γαρύφαλλο και βαθιά φροντίδα στις πρώτες ύλες. Το καινούργιο είναι πιο μεγάλο, θυμίζει περισσότερο ταβέρνα παρά κουτούκι και λέγεται πως θα βάλει και σούβλα μέσα στο χειμώνα.

Διάφορα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ