Μέχρι να εμφανιστούν τα καροτσάκια του σουπερμάρκετ στους δρόμους της Αθήνας, το όχημα του σκράπερ ήταν αποκλειστικά το τρίκυκλο.
Η εικόνα του Ρομά σκράπερ με τα τρίκυκλα ήταν πολύ συνηθισμένη στην πόλη: αυτοσχέδια οχήματα φορτωμένα με παλιοσίδερα, πολλές φορές και με γυναίκα, παιδιά, κατοικίδια, ολόκληρη την οικογένεια να τους συνοδεύει στον αγώνα για το μεροκάματο.
Κάποτε ήταν πιο εύκολο να μιλήσεις μαζί τους, από τότε όμως που ο μαχαλάς του Ελαιώνα διαλύθηκε από την καλοκαιρινή πυρκαγιά και τη διαμάχη ανάμεσα στις δύο βασικές φατρίες, οι Ρομά σκράπερ έγιναν επιφυλακτικοί, οι μισοί επέστρεψαν στην Αλβανία και οι υπόλοιποι σκορπίστηκαν σε διάφορα σημεία στο κέντρο της Αθήνας.
Πίσω από την Πειραιώς, στον Κεραμεικό και στο Γκάζι, αρκεί μία βόλτα για να τους πετύχεις σε μικροσκοπικές μονοκατοικίες που συχνά φιλοξενούν περισσότερα από 5 άτομα [στο ίδιο δωμάτιο], στους παράλληλους δρόμους κατά μήκος των γραμμών του τρένου από την πλατεία Βικτωρίας μέχρι τα Κάτω Πατήσια, σε υπόγεια και παλιά κτίσματα. Εκτός από τις μόνιμα κρεμασμένες μπουγάδες με τα ρούχα, αυτό που προδίδει την παρουσία τους είναι τα αυτοσχέδια τρίκυκλα, που είναι δικιά τους πατέντα. Όχι ελληνική, αλλά αποδεικνύεται διαχρονική και πολύτιμη, αφού για αυτούς είναι όλη τους η ζωή.
Σε κάθε σημείο του κόσμου, από το Gujarat της Ινδίας, μέχρι τις αυτοσχέδιες κατασκευές στο Βελιγράδι -με κομμάτια από παλιές φρέζες, παροπλισμένα Lada, Scoda, και εξαρτήματα από παλιά τρακτέρ- τα τρίκυκλα είναι παρόμοια, με ελάχιστες διαφορές και μπόλικες δόσεις φαντασίας. Κανείς δεν είναι σίγουρος ποιος τα έφτιαξε πρώτος, τα ινδικά chakdas πάντως που είναι ακριβώς πανομοιότυπα με τα ελληνικά, εμφανίστηκαν τη δεκαετία του 60, με μηχανές από παρατημένες Royal Enfield Bullet και την προσθήκη μιας καρότσας με ρόδες. Στην Ελλάδα, έχουν κομμάτια από παλιές μηχανές [το πρώτο μέρος, με την μπροστινή ρόδα] και καρότσες που συνήθως κατασκευάζουν μόνοι τους. Το τρίκυκλο για αυτούς είναι πολύ περισσότερα από ένα απλό όχημα, είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους: με αυτά μετακινούνται, σ' αυτά φορτώνουν το σκραπ [κυρίως μέταλλο], με αυτά το κουβαλούν μέχρι τις μάντρες, αυτά τους δίνουν τα δέκα ευρώ μεροκάματο για να ζήσει η οικογένειά τους.
σχόλια