«Προσπαθήσαμε να είμαστε αρκετά αντιπροσωπευτικοί. Έχουμε συμπεριλάβει στην έκδοση μερικές από τις μεγαλύτερες βιβλιοθήκες του κόσμου, καθώς και κάποιες ιδιωτικές, πανεπιστημιακές και μικρές κοινοτικές» εξηγεί η Maeve Convery, εκδότρια της νέας ανθολογίας Reflections: Libraries που κυκλοφόρησε πρόσφατα. «Κάποιες επιλέχθηκαν εξαιτίας του εξαιρετικά ιδιαίτερου σχεδιασμού τους, ενώ άλλες διαθέτουν ασυναγώνιστη ιστορική σημασία».
Η ιστορία των βιβλιοθηκών εξελίσσεται μέσα στους αιώνες παράλληλα με τον εκδημοκρατισμό της γνώσης. Το βιβλίο των εκδόσεων Roads εξετάζει αυτή την εξέλιξη μέσα από κτίρια, μοντέρνα ή παλαιότερα, που ωστόσο έχουν ένα κοινό: είναι απόλαυση να τα χαζεύεις και να τα επισκεφθείς. Από το αρχέτυπο της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο, μέχρι τον μινιμαλισμό των βιβλιοθηκών σε Ασία και Σκανδιναβία και την κλασική πολυτέλεια των κτιρίων των ΗΠΑ και της Δυτικής Ευρώπης, καταλήγουμε στους σύγχρονους ναούς της γνώσης που ανταποκρίνονται πλήρως στις απαιτήσεις της ψηφιακής τεχνολογίας και της ταχύτητας που χαρακτηρίζει τον 21ο αιώνα.
Πολλοί προβλέπουν ότι το τέλος του χαρτιού είναι κοντά. Κόντρα σε αυτή την πρόβλεψη, οι αρχιτέκτονες που ασχολούνται με την ανέγερση νέων, υπερ-μοντέρνων βιβλιοθηκών βασίζονται στην αυξανόμενη ανάγκη του κοινού για ευέλικτους και προσβάσιμους χώρους μάθησης που ενθαρρύνουν παράλληλα τη χαμένη κοινωνικοποίηση. - Α.Δ.
σχόλια