Οι πρώτες εκλογές της Αραβικής Άνοιξης

Facebook Twitter
0

Πραγματοποιήθηκαν χτες οι πρώτες δημοκρατικές εκλογές σε χώρα που συμμετείχε στην Αραβική επαναστατική άνοιξη. Η Τυνησία, που ήταν και η πρώτη που έσυρε τον ανατρεπτικό χορό, έζησε μια ιστορική μέρα αφού το ποσοστό των συμμετεχόντων ξεπέρασε το 90% των εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Οι προβλέψεις μιλάνε για νίκη του Ισλαμικού κόμματος Ενχαντά που έχει σαν πρότυπο το αντίστοιχο τούρκικο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Με αφορμή τις εκλογές δημοσιεύω ένα κείμενο που μου έστειλε ο Στέλιος Φωτεινόπουλος, φοιτητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο,  από την πολύ πρόσφατη επίσκεψη του στην αφρικάνικη χώρα για τις ανάγκες ενός συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Οκτωβρίου.

Η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ ακτιβιστών από την Ευρώπη και την Βόρεια Αφρική ήταν ο κεντρικός στόχος του RO2 meetingπου πραγματοποιήθηκε το τετραήμερο μεταξύ 29 Σεπτεμβρίου και 3 Οκτωβρίου στην Πρωτεύουσα της Τυνησίας, Τύνιδα. Στο φόντο των Αραβικών Εξεγέρσεων, ζητήματα όπως ο επαναπροσδιορισμός του δημόσιου χώρου, η ανεξάρτητη ενημέρωση και ο ρόλος της στα κινήματα  κοινωνικά κινήματα, το μεταναστευτικό, το φεμινιστικό κίνημα ως κομμάτι των Αραβικών εξεγέρσεων καθώς και ο ρόλος της αυτοοργάνωσης ως εργαλείο αντιμετώπισης της κρατικής βίας σε περιόδους εξεγέρσεων, είναι μόνο μερικά από τα οποία είχαμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε και να αποτυπώσουμε ένα διεθνές κλίμα το οποίο είναι υπαρκτό και το οποίο οφείλουμε να μεταφέρουμε πίσω στις χώρες μας.

Ακριβώς η διάθεση για επεξεργασία τέτοιων ζητημάτων όπως τα παραπάνω, καταδεικνύει ότι με την λήξη της επανάστασης στην Τυνησία, διαμορφώθηκε ένα έδαφος δημοκρατικών ελευθεριών, για να συζητηθούν ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία και που για πολλά χρόνια λόγω του πρώην καθεστώτος, έμεναν στην αφάνεια.

Ιδιαίτερη σημασία για τους Ευρωπαίους συμμετέχοντες άλλα και για τους Τυνήσιους είχε το workshop με θέμα την αυτοοργάνωση που πραγματοποιήθηκε 400 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Τύνιδα, στην πόλη Ρεγκέμπ, την πόλη από την οποία ξεκίνησε η Τυνησιακή εξέγερση που έμελε να πυροδοτήσει το Αραβικό εξεγερσιακό ντόμινο. Το Ρεγκέμπ, μία επαρχιακή πόλη με έντονο το στοιχείο της εξαθλίωσης, μοιάζει να συμπυκνώνει όλες εκείνες της αιτίες και τις αφορμές που οδήγησαν τον λαό της Τυνησίας να εξεγερθεί σε εθνικό επίπεδο. Ο υψηλός δείκτης ανεργίας, το έλλειμμα δημοκρατίας καθώς και η απουσία προοπτικής για το μέλλον της νεολαίας είναι μερικά μόνο στοιχεία που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Η συζήτηση και τις 2 μέρες κινήθηκε όπως ήταν προγραμματισμένο πάνω στον άξονα της αυτοοργάνωσης και της δημοκρατίας. Ειδικότερα την πρώτη ημέρα κάναμε 2 μεγάλες κουβέντες, στις οποίες τον κύριο λόγο τον είχαν τα μέλη του επαναστατικού συμβουλίου από το Ρεγκέμπ τα οποία συμμετείχαν στην επανάσταση με πολύ ενεργό ρόλο. Εξηγώντας τους ακριβής λόγους του λαϊκού ξεσηκωμού και το πώς ο κοινωνικός αναβρασμός των πρώτων ημερών οδήγησε σε μία επανάσταση σε εθνικό επίπεδο. «Ξεκινήσαμε τις διαμαρτυρίες μόνο 40 άτομα από όλη την πόλη και τελικά αυτό μετατράπηκε μέσα σε 2-3 μέρες σε έναν ποτάμι οργής εναντίον του καθεστώτος.» εξηγεί ο Μοχάμαντ, μέλος του κομμουνιστικού κόμματος της Τυνησίας. Συγκινητική ήταν η παρέμβαση ενός 17χρονου παιδιού, το οποίο είχε χάσει το πόδι του από πλαστική σφαίρα κατά της διάρκεια των μαζικών διαδηλώσεων.

Αυτή την περίοδο , το επαναστατικό στρατόπεδο φαίνεται διασπασμένο ανάμεσα σε πολίτες που υποστηρίζουν άμεσα ή έμμεσα τα κόμματα και άρα και τις εκλογές σαν εργαλείο ομαλοποίησης της πολιτικής ζωής, και σε πολίτες που θεωρούν ότι η μοναδική νίκη της επανάσταση είναι η πτώση του Μπέν Άλι και ότι για αυτό τον λόγο οι εκλογές δεν θα πετύχουν να διώξουν το «σύστημα Μπεν Αλί» άλλα μόνο να αλλάξουν την ηγεσία διατηρώντας παράλληλα τις ίδιες δομές και την ίδια αντιδραστική σύνθεση στο εσωτερικό τους.

Σε κάθε περίπτωση αναμένεται με κάθε ενδιαφέρον το αποτέλεσμα των εκλογών, για το κατά πόσο οι συσχετισμοί δύναμης μεταξύ των κομμάτων θα αποτελέσουν εφαλτήριο για νέους αγώνες ή θα επιτύχουν να ανατρέψουν το ήδη διαμορφωμένο άσχημο κλίμα λόγω κυρίως της διατήρησης του κρατικού μηχανισμού στα ίδια προεπαναστατικά δεδομένα. Το φόρουμ κινούμενο σε αυτή την λογική, θα επιδιώξει το επόμενο χρονικό διάστημα, να έρθει σε συντονισμό και με άλλα κομμάτια του διεθνούς κινήματος, ενώ θα επιχειρήσει να δημιουργήσει ένα αυτόνομο διεθνές δίκτυο ενημέρωσης ώστε να αποτελεί έναν δημόσιο χώρο έκφρασης των κοινωνικών κινημάτων στην Βόρεια Αφρική και την Ευρώπη.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ