Με τι σχετίζεται η έκθεση
H Save the Children δημοσίευσε για πρώτη φορά παρόμοια έρευνα το 2000, για να καταγράψει τις συνθήκες των γυναικών με παιδιά σε όλο τον κόσμο. 15 χρόνια αργότερα, η φετινή έκθεση εξετάζει την ευημερία των μητέρων και των παιδιών σε 178 χώρες - 46 ανεπτυγμένες και 132 αναπτυσσόμενες.
Πώς έγινε η κατάταξη των χωρών
Ο δείκτης βασίστηκε σε πληροφορίες που δημοσιεύονται από έγκυρους διεθνείς οργανισμούς δεδομένων. Οι χώρες κατατάσσονται με βάση ένα σύνθετο σύστημα στο οποίο υπολογίζονται τα εξής πέντε στοιχεία:
α. Μητρική υγεία: Αναφέρεται στις προϋποθέσεις υπό τις οποίες μια μητέρα γεννάει, καθώς και την ίδια της την υγεία και τη διατροφική της κατάσταση.
β. Παιδική ευημερία: Το ποσοστό θνησιμότητας κάτω των 5 ετών, που αποτελεί σημαντική ένδειξη για την ευημερία του παιδιού.
γ. Εκπαιδευτική κατάσταση: Υπολογίζονται τα έτη της επίσημης σχολικής εκπαίδευσης.
δ. Οικονομική κατάσταση: Υπολογίζεται το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα ανά κάτοικο, έτσι ώστε να μετρηθεί η πρόσβαση της μητέρας σε οικονομικούς πόρους και ως εκ τούτου, η ικανότητά της να παρέχει τα χρειώδη για για τα παιδιά της.
ε. Πολιτική κατάσταση: Εξετάζεται η συμμετοχή των γυναικών στις κυβερνήσεις. Όταν οι γυναίκες έχουν φωνή στην πολιτική, τα ζητήματα που είναι σημαντικά για τις μητέρες και τα παιδιά τους είναι πιο πιθανό να μπουν στην πολιτική ατζέντα.
=====
ΑΥΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΕΚΑ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΧΩΡΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΗΤΕΡΕΣ
Όπως βλέπουμε, η Ευρώπη εξακολουθεί να κυριαρχεί στο Top10, με τη Φινλανδία, τη Νορβηγία και τη Σουηδία, να λαμβάνουν τις τρεις πρώτες θέσεις.
Οι χώρες της υποσαχάριας Αφρικής - σε πολλές από τις οποίες γίνονται κατά καιρούς ένοπλες συγκρούσεις - βρίσκονται σε χαμηλές θέσεις, με τη Σομαλία τελευταία ολόκληρης της λίστας.
σχόλια