Ο Νίκος Αρβανίτης (από τους καλύτερους ηθοποιούς της γενιάς του) κατάγεται από την Ήπειρο. Εκεί, στα μέρη της Ηπείρου που συνορεύουν με την Αλβανία, σε φυσικό, υπαίθριο σκηνικό, παρουσίασε πέρσι το καλοκαίρι μια θεατρική διασκευή της νουβέλας του Σωτήρη Δημητρίου Τους τα λέει ο Θεός. Αυτή τη σκηνική απόπειρα φιλίας και κατανόησης του εαυτού μας και του «ξένου» θα παρουσιάσει στο «Σχολείον» στις 20, 21, 22 και 23 Ιουνίου. Τέσσερις ηθοποιοί (Νίκος Αρβανίτης, Χρήστος Νίνης, Σπύρος Πούλης και Καραφίλ Σένα) και τρεις μουσικοί (ο Αλέξανδρος Αρκαδόπουλος στο κλαρίνο, ο Δημήτρης Γάσιας στο βιολί και ο Αρμάντο Ντιμιτρίου στο ακορντέον) θα αφηγηθούν, θα υποδυθούν, θα τραγουδήσουν το δράμα των συνόρων και των ανθρώπων που ζουν από τη μία και την άλλη πλευρά τους. Η ιστορία εξελίσσεται από το μεσημέρι της μιας μέρας έως τα χαράματα της επόμενης, στο γιαπί του σπιτιού ενός επαναπατρισθέντος μετανάστη. Εδώ οι μάστορες θα ανταμώσουν μια παρέα γύφτων Αλβανών που έχουν χάσει το δρόμο τους.
Στον ίδιο χώρο στις 9, 10 και 11 Ιουνίου, η αλβανική ομάδα Atelier 31 θα παρουσιάσει τη Μήδεια του Ευριπίδη· είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται η συγκεκριμένη τραγωδία στη γειτονική χώρα και μάλλον η πρώτη στην οποία θα ακούσουμε τον αρχαίο τραγικό λόγο στα αλβανικά. Ο 26χρονος Μικέλ Καλέμι αξιοποίησε παραδοσιακά στοιχεία του τόπου του για τη στιλιζαρισμένη, τελετουργική παράστασή του.
Το στοίχημα βέβαια είναι να πληροφορηθούν και να έρθουν στο θέατρο και θεατές αλβανικής καταγωγής. Αλλιώς το «άνοιγμα στην πολυπολιτισμική Αθήνα» του Φεστιβάλ Αθηνών αυτοακυρώνεται. Ματίνα Καλτάκη
σχόλια