Όση ώρα βρίσκομαι με τους δημιουργούς του αμφιλεγόμενου γκέι περιοδικού «Screw» στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κόσμος έρχεται και τους δίνει συγχαρητήρια «για το σουξέ», «για την ειλικρίνεια», «για τον ντόρο». Τα αξίζουν. Ο Γιώργος Τσιτιρίδης και ο Άρης Μπατσιούλας, μαζί βέβαια με τον εκδότη Ανδρέα Ιωαννίδη και τους συνεργάτες τους, κυκλοφορούν κάθε μήνα ένα φρέσκο, σκληρό κι έξυπνο δωρεάν περιοδικό που ξεπέρασε τα σύνορα: και της Θεσσαλονίκης αλλά και της σεξουαλικής ταυτότητας. Απανωτά θέματά του έχουν αναδημοσιευτεί (και απ' το lifo.gr), οι φωτογραφίες του κάνουν εντύπωση, η συνέντευξη του Δημάρχου Θεσσαλονίκης σκανδάλισε και ενθουσίασε σε ίσες δόσεις, κείμενά του έδωσαν την αφορμή για δημόσια κουβέντα.
Λίγο πριν βρεθούμε, ο Γιώργος Τσιτιρίδης είχε διαβάσει το άρθρο της Έλενας Ακρίτα στα «Νέα» αναφορικά με τη συνέντευξη Μπουτάρη στο «Screw». Η Ακρίτα τους καταλόγιζε ότι έθεσαν όλα τα ζητήματα «σάλα τραπεζαρία», ότι δόθηκε η ίδια έκταση σε θέματα σημαντικά και ασήμαντα (κατά τη γνώμη της, το ασήμαντο ήταν μια πιθανή pride παρέλαση στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα του δήμου).
«Δεν είμαι δημοσιογράφος», μου λέει ο Γιώργος, «και δεν γνωρίζω τους κανόνες. Μας μάλωσε η Ακρίτα γιατί ίσως ήθελε να κάνουμε τη συνέντευξη όπως πίστευε εκείνη. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν ερωτήσεις περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές. Πάντως, το ότι δεν είμαι δημοσιογράφος κάνει τους άλλους πιο άνετους απέναντί μου».
Πέρα απ' τα κείμενα, μεγάλο ρόλο στο «Screw» παίζει και η in your face αισθητική του. Πριν από 15 χρόνια ο Άρης Μπατσιούλας έβγαζε μαζί με άλλους το ιστορικό δωρεάν έντυπο «Ο Πόθος». Όταν ξεκίνησε να σχεδιάζει το «Screw» πριν από μερικά χρόνια αισθανόταν πως έπρεπε να εκφράσει την «κοινότητα», σύντομα όμως αποφάσισε να το αφήσει να έχει τη δική του φωνή. Ποια είναι αυτή; «Μια έντυπη φωνή ενάντια στην ομοιομορφία», λέει. «Το περιοδικό εκφράζει ότι δεν είναι όλοι οι γκέι ίδιοι. Κοντεύουμε να ξεχάσουμε ότι ο ελάχιστος κοινός παρονομαστής, και μάλλον το μόνο κοινό σημείο που ενώνει τους γκέι είναι αυτή καθαυτή η σεξουαλική ταυτότητα. Με απασχολεί η μετάβαση, το πώς από μια πράξη συμπεραίνουμε ένα ουσιοκρατικά ορισμένο υποκείμενο. Οι διεκδικήσεις του γάμου και της ισότητας είναι πολύ σημαντικές, τις θεωρώ δεδομένες, αλλά δεν ανήκουν τρόπους δράσης μου».
Το coming out και οι αποκαλύψεις για δημόσια πρόσωπα δεν έχουν πια τη σοκαριστική βαρύτητα που είχαν στο παρελθόν, πιστεύει ο Γιώργος. «Ο Φώτης Σεργουλόπουλος μια χαρά μίλησε στην τηλεόραση και δεν ενοχλήθηκε κανένας. Μερικές φορές και η εμμονή να αποκαλύψουν όλοι οι γκέι το ότι είναι γκέι είναι υπερβολική». Πώς, όμως, βλέπουν τη στήριξη που δίνουν στα δικαιώματα των γκέι όλο και περισσότεροι ετεροφυλόφιλοι; «Άκουσα ότι η Φαίη Ξυλά μίλησε υπέρ των γκέι σε πρωινή εκπομπή. Δεν ξέρω καν ποια είναι, αλλά σύντομα όλες οι αδερφές είπαν "Θεά η Φαίη Ξυλά! Καταπληκτική!"», λέει ο Γιώργος. «Δεν ξέρω αν πρέπει να κρίνουμε τους ανθρώπους γενικότερα απ' τη στάση τους στα γκέι θέματα. Ας πούμε, ο Χάρρυ Κλυνν παρανόησε τη συνέντευξη που μας έδωσε ο Μπουτάρης κι έγραψε ένα ομοφοβικό παραλήρημα. Και πήγαν από κάτω και του έγραφαν για την καριέρα του, ότι πάντα ήσουν χάλια, ότι πάντα ήσουν ατάλαντος... Αν είχε μιλήσει υπέρ μας, θα του γράφαμε "Θεός ο Χάρρυ Κλυνν! Καταπληκτικός!"; Αυτό, πάντως, που πρόσεξα ήταν ότι ο Χάρρυ Κλυνν, δυο μέρες μετά τον ντόρο για τον Μπουτάρη, άρχισε να διαφημίζει τη νέα του επιθεώρηση. Και λέω, έτσι εξηγείται. Όμως στην πλάτη του πούστη ήθελε να κόψει εισιτήρια;».
Ο Αντώνης Κανάκης ήταν άλλος ένας που, με αφορμή την κουβέντα που άνοιξε στα media και την κοινωνία λόγω του «Screw», τάχθηκε υπέρ της αναγνώρισης των γκέι σχέσεων. Πολλοί, ωστόσο, είπαν ότι με την εκπομπή του (όπου σατιρίζει και αναπαράγει και ο ίδιος τα στερεότυπα περί θηλυπρέπειας των γκέι) κάνει κακό στην αποδοχή των ομοφυλόφιλων από την κοινωνία. Ο Γιώργος δεν συμφωνεί: «Γιατί δηλαδή να είναι ok για τους γκέι να παίζουν με τα στερεότυπα, να λένε λέξεις όπως "πούστης" και "αδερφή", όμως αν το κάνει αυτό κάποιος στρέιτ να λέμε ότι μας γελοιοποιεί; Θέλω να πω, γιατί να πρέπει να ξετρελαθούμε αν το κάνει ο Ζαχαράτος και να προσβληθούμε αν το κάνει ο Κανάκης;».
Πολλά μπλογκ (τα λεγόμενα εθνικοπατριωτικά) πολεμούν το «Screw». Ενοχλεί αυτό τους δημιουργούς του; «Μπα, όχι», απαντά ο Άρης. «Μάλιστα, ένα απ' αυτά έκανε ένα κολάζ, κάτι που μου άρεσε πάρα πολύ γιατί συμπύκνωσε όλη μου τη σκέψη, την ιδεολογία και την αισθητική μέσα σε μία φωτογραφία. Είχε πάρει τίτλους άρθρων μας, το "Συμβουλές για ένα καλύτερο γαμήσι", φωτογραφίες κώλων, το "Σε Πήρα", γυμνά και λοιπά και είχε κάνει αυτό το πολύ ωραίο κολάζ και ήταν σαν να έλεγε: "Να, αυτοί είναι!"». Και τι απαντάνε οι δημιουργοί του «Screw» σ' αυτό; «Πολύ απλό», λέει ο Άρης Μπατσιούλας χαμογελώντας. «Αυτοί είμαστε - όχι απαραίτητα όλοι όσοι γράφουμε στο περιοδικό, αλλά εμείς οι δύο απ' τους οποίους παίρνεις συνέντευξη σίγουρα. Απλή είναι η απάντηση: αυτοί είμαστε».
Και κάποιο όνειρο για το μέλλον; «Εγώ έχω ένα», λέει ο Γιώργος Τσιτιρίδης. «Θα μου άρεσε μετά από ένα-δυο χρόνια, αν υπάρχει ακόμα το "Screw", να παίρνουμε και μερικές συνεντεύξεις στις οποίες δεν θα αναφέρεται ούτε μια φορά η λέξη γκέι. Να μην υπάρχει ούτε μία ερώτηση για τα γκέι θέματα. Να μη χρειάζεται καθόλου. Θα μπορούσαμε να το κάνουμε αυτό;».
σχόλια