Το νησί με τα χίλια χρώματα! Λαμπερές ώχρες στα δίπατα και τρίπατα αρχοντικά, δίχρωμες προσόψεις, ζωηρή άγρια φύση ολόγυρα και το ακαταμάχητο βαθύ μπλε της θάλασσας κάνουν τη Σύμη ασυναγώνιστη. Η αρχοντιά της δικαιολογείται από τον πλούτο των Συμιακών, όταν στις αρχές του 20ού αιώνα κατείχαν το μεγαλύτερο σπογγαλιευτικό κέντρο της νοτιοανατολικής Μεσογείου. Υπήρξε η «χαρούμενη και χαμογελαστή» πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου και σήμερα κρατιέται πεισματικά μακριά από το μοντέλο του μαζικού τουρισμού. Ολόκληρο το οικιστικό συγκρότημα της Σύμης έχει χαρακτηριστεί «παραδοσιακός οικισμός» και μάλιστα είναι ο μεγαλύτερος της χώρας.
Το νησί έχει δύο οικισμούς, τον Γιαλό και το Χωριό, ή αλλιώς Άνω Σύμη. Ο Γιαλός, το μεγάλο, απάνεμο και ασφαλές λιμάνι της ανεβαίνει ως τους κοντινούς λόφους. Η συνέχειά του πάνω ψηλά στο λόφο και γύρω απ' το παλιό Κάστρο είναι το Χωριό.
Εννοείται πως θα πάρετε την «Καλή Στράτα», τον παλιό εμπορικό δρόμο της Σύμης που ενώνει το λιμάνι με το Χωριό. Πεντακόσια πέτρινα σκαλοπάτια, φαρδιά και ευκολοδιάβατα, σε μια διαδρομή σπαρμένη με διώροφα παλιά, νεοκλασικά σπίτια με ζεστά χρώματα και κεραμιδένιες σκεπές. Κάποτε εδώ έμεναν οι καπεταναίοι κι οι έμποροι του νησιού. Κάποτε αριθμούσε 30.000 μόνιμους κατοίκους και 20 μύλους, σήμερα εδώ ζουν 2.332 κάτοικοι. Η ιταλική κατοχή του νησιού από το 1912 ως το 1944 ήταν άγρια κι οι Συμιακοί αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο τους.
Τι να δω
• Θες δεν θες, το επιβλητικό δημοτικό ρολόι του 1881 στην άκρη της προκυμαίας.
• Το «χαράνι», ο ταρσανάς, το ναυπηγείο πίσω απ' το μόλο όπου παλιά φτιάχνονταν τα καΐκια του νησιού.
• Στη Βίγλα, το ψηλότερο βουνό της Σύμης, την εκπληκτική θέα του δάσους από πεύκα και κυπαρίσσια με τα κατάλευκα διάσπαρτα ξωκλήσια.
• Το Κάστρο των Ιπποτών, με το έμβλημά τους στην είσοδο, χτισμένο στο πιο ψηλό σημείο της πόλης.
• Τις αυλές των μικρών εκκλησιών, στρωμένες με άσπρα και μαύρα βότσαλα και μαρμάρινα καθίσματα.
Πού να μείνω
Στο ανδρικό Μοναστήρι του Πανορμίτη, με το πολύχρωμο καμπαναριό! Διαθέτει ξενώνα με όλες τις ανέσεις και μπορεί να φιλοξενήσει 500 άτομα με χαμηλή χρέωση. Ο ξενώνας του μοναστηριού έχει ωραία δωματιάκια με ψυγείο και κουζινάκι, μπορείς να μείνεις όσες μέρες θες, αρκεί να πληρώνεις 16-20 ευρώ το δίκλινο, 21 ευρώ το τρίκλινο και 30 ευρώ το εξάκλινο. Ξενώνας: 72414 κ. Κώστας Σεϊρλής. Η μονή βρίσκεται στα 24 χλμ. από το λιμάνι, το ΚΤΕΛ πηγαινοέρχεται 3 φορές την ημέρα.
Μια που θα 'στε εκεί, μπείτε και στο ναό του 1783 με το σκαλιστό τέμπλο - αληθινή γλυπτική ξύλου. Οι Συμιακοί λένε τον Πανορμίτη και «κλέφτη», γιατί αν δεν αποδοθεί ένα τάμα ο Άγιος βρίσκει τρόπο και το παίρνει μόνος του.
Τέσσερα τουριστικά γραφεία για accommodation: Καλοδούκας (22460 71077), Σύμη (22460 71307), Sunny (22460 71320), Visitor (22460 72755).
Παραλίες
Το νησί είναι γεμάτο όρμους και κολπίσκους και περιτριγυρίζεται από δεκάδες μικρονήσια. Από το λιμάνι του Γιαλού φεύγουν πολλά τουριστικά σκάφη για τις περισσότερες παραλίες και τα νησάκια.
Αγ. Νικόλαος με αρμυρίκια και άμμο, Νημποριός με βότσαλο και ομπρέλες, Άγ. Γεώργιος Δησάλωνας, τεράστια με τον απόκρημνο βράχο στην πλάτη, Νανού με βότσαλο, Μαραθούντας με γαλαζοπράσινα νερά, Πέδι και οι Άγ. Αιμιλιανός, Άγ. Βασίλειος και Αγ. Μαρίνα, όλες καταπληκτικές με βότσαλο και πέτρα, Σεσκλί και ΝΟΣ, οργανωμένη με ψιλό βότσαλο.
ΠΩΣ ΘΑ ΠΑΩ:
Απέχει 24 ν.μ. από το λιμάνι της Ρόδου, με την οποία συνδέεται με τακτικά δρομολόγια.
ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ:
Λιμεναρχείο: 22460 71205
Δήμος: 22460 70110, 2
Πολυδύναμο ιατρείο: 22460 71316
σχόλια