ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Τα χριστουγεννιάτικα foodie δώρα της Two Minutes Angie

Τα χριστουγεννιάτικα foodie δώρα της Two Minutes Angie Facebook Twitter
0

  

Να μερικές ιδέες δώρων για εσάς ή τους φίλους που ενδιαφέρονται για το φαγητό -άρα και αναπόσπαστα για το ελληνικό οικοσύστημα μέσα στο οποίο παράγεται και διακινείται.

Μαζευτείτε δυό τρείς τέσσερις φίλοι μαζί και χαρίστε στον foodie φίλο ό,τι πιστεύετε οτι θα τους αρέσει περισσότερο. Με μιά καρτούλα στον καθένα, που περιγράφει το δώρο ή τη δωρεά σας στις παρακάτω προσπάθειες που κάνουν αποδεδειγμένα αποτελεσματική δουλειά στο τομέα που δραστηριοποιούνται, βάζει ένα μικρό λιθαράκι στη συνέχεια της λειτουργίας τους.

Εναλλακτικά, μερικά ενδιαφέροντα μαθήματα που μπορείτε να παρακολουθήσετε να χαρίσετε ή ένα καλάθι με νοστιμιές από ένα μπαζάρ το οποίο κάθε χρόνο στηρίζουν αδιάκοπα φανατικοί μάγειροι, food bloggers και πιστοί εθελοντές.

Και, τέλος, επειδή και αυτά συμβάλλουν στο οικοσύστημα της διατροφής μας δυό ιδέες προσφοράς για τα ζώα που αν δεν τα φροντίσουμε εμείς δεν θα μπορούν να μας φροντίσουν και κείνα με τη σειρά τους.

Καλές γιορτές σε όλους!

1.

Βοήθησε να χτιστεί η Τράπεζα Παραδοσιακών Σπόρων του Πελίτι

Η Εναλλακτική Κοινότητα Πελίτι ιδρύθηκε το 1995 με σκοπό τη συλλογή, διατήρηση και διάδοση των παραδοσιακών ποικιλιών. Ο εμπνευστής του Πελίτι Παναγιώτης Σαϊνατούδης ταξίδεψε με οτο-στοπ και πεζός όλη την Ελλάδα προκειμένου να συναντήσει αγρότες που κρατάνε παραδοσιακούς σπόρους προσφέροντάς τους σε άλλους καλλιεργητές. Ο λόγος; Οι παραδοσιακές ποικιλίες έρχονται σε μάς απο την αρχαιότητα και είναι ιδανικά προσαρμοσμένοι στο ελληνικό κλίμα , αντέχουν σε ασθένειες και ως έτσι δεν χρειάζονται χημικά ενισχυτικά ή λιπάσματα . Επίσης, χαρίζουν στα λαχανικα και τα φρούτα μας τη πατροπαράδοτη γεύση που όλοι αναγνωρίζουμε στα φαγητά μας συμβάλλοντας έτσι στη συνέχεια της γαστριμαργικής κληρονομιάς μας.
Εκτός από τις ενημερωτικές εκδηλώσεις και τα φεστιβάλ ανταλλαγής αλλά και δωρεάν διανομής σπόρων που διοργανώνει κάθε τόσο σε διάφορες περιοχές της χώρας , το Πελίτι πρόσφατα ξεκίνησε μία διεθνή εκστρατεία ενημέρωσης για το έργο του και συγκέντρωσης χρημάτων για το χτίσιμο μιάς τράπεζας φύλαξης παραδοσιακών σπόρων στην έδρα του στο Μεσοχώρι Παρανεστίου της Δράμας . Σήμερα το Πελίτι έχει 15 τοπικές ομάδες σε όλη τη χώρα και μία στη Βουλγαρία.
Αν θέλεις να βοηθήσεις στη δημιουργία αυτού του κέντρου , μπες στη σελίδα τους, ενημερώσου και κάνε τη δωρεά σου μικρή ή μεγάλη.


Το Πελίτι, www.peliti.gr

2.

Τα χριστουγεννιάτικα foodie δώρα της Two Minutes Angie Facebook Twitter
O Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος

Ο Άλλος Άνθρωπος είσαι εσύ!

Ο Άλλος Άνθρωπος, κατά κόσμον Κωνσταντίνος Πολυχρονόπουλος, έμεινε άνεργος στην αρχή της κρίσης όταν απολύθηκε από τη πολυεθνική εταιρία όπου εργαζόταν. Δεν το έβαλε κάτω, βγήκε στις γειτονιές και μαγείρευε για όλους, όχι μόνο τους πεινασμένους αλλά και τους πεινασμένους για επικοινωνία. Η προσπάθειά του μετά από τρία χρόνια έχει αναγνωρισθεί και πλέον έχει υποστηρικτές που αντιλαμβάνονται τον κοινωνικό του ρόλο. Φέτος, με τη βοήθεια και άλλων επτά μαγείρων και 18 food bloggers δημιούργησε ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με 100 από τις καλύτερες συνταγές τους. Ο ίδιος ακόμα προτιμά να στήνει φουφού και όχι ... μενού όπου τον προσκαλέσουν, όπου τον έχουν ανάγκη. Το βιβλίο κοστίζει 5 ευρώ και διατίθεται από το διαδίκτυο σε μορφή pdf. Εάν το θέλετε σε άλλη μορφή για να το κατεβάσετε στο κινητό σας, στο Kindle, στο tablet, στο ipad κλπ., μπορείτε να το αγοράσετε απευθείας από το Smashwords για $10 Η.Π.Α. βοηθώντας τον Άλλο Άνθρωπο να ταΐσει ακόμα περισσότερους ανθρώπους. Το Σπίτι του Αλλου Ανθρώπου, Πλαταιών 55 και Παραμυθίας στον Κεραμεικό (1ος όροφος) επίσης χρειάζεται την εθελοντική σας εργασία (blog). Στις 15 Ιανουαρίου ξεκινά περιοδεία σε όλη την ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα για την εξάπλωση της ιδέας.

3.

Τα χριστουγεννιάτικα foodie δώρα της Two Minutes Angie Facebook Twitter
Η συμβολική υιοθεσία ενός ποιμενικού σκυλιού κοστίζει 100 ευρώ το χρόνο...

 

Αρκούδες, λύκοι και ελληνικοί ποιμενικοί χρειάζονται τη βοήθειά μας!

Ο Αρκτούρος φροντίζει όλα αυτά τα άγρια ζώα στα καταφύγιά του και εργαζόμενοι και εθελοντές κάνουν εξαιρετική δουλειά. Η αρωγή μας είτε με εθελοντική εργασία, είτε με μιά δωρεά όποιου ποσού μπορούμε (ή απλά με την ετήσια εγγραφή μας σαν μέλη της οργάνωσης Αρκτούρος που ξεκίνησε με κύριο αντικέιμενο τη προστασία της καφέ αρκούδας αλλά πλέον έχει επεκταθεί και στους λύκους και στη παραγωγή και επαναδιάδοση του ελληνικού ποιμενικού σκυλιού) θα βοηθήσει να συνεχιστεί το έργο τους.
Τα ποιμενικά σκυλιά είναι προικισμένα με ένα ιδιαίτερο αίσθημα φροντίδας προς το κοπάδια προβάτων που φυλάνε και γι' αυτό μετά τη διάσωσή τους χαρίζονται σε βοσκούς, κτηνοτρόφους, αγρότες και μελισσοκόμους της περιοχής για να τους προφυλάσσουν από τις επιδρομές αρκούδων και λύκων. Η συμβολική υιοθεσία ενός ποιμενικού σκυλιού κοστίζει 100 ευρώ το χρόνο ενώ για τις συμβολικές υιοθεσίες αρκούδων και λύκων το κόστος ανεβαίνει στα 200 ευρώ που χρησιμοποιούνται για τη τροφή και τη συντήρηση των καταφυγίων τους. Η ετήσια συνδρομή για να γίνεις μέλος κοστίζει 50 ευρώ.
Εξίσου σημαντική είναι και η εθελοντική εργασία που μπορείς να προσφέρεις στον Αρκτούρο που διαθέτει ειδικό χώρο φιλοξενίας για τους εθελοντές στον Αετό Φλώρινας. Το σπίτι, χτισμένο σύμφωνα με την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της περιοχής, διαθέτει 2 χώρους, πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα και τζάκι και μπορεί να φιλοξενήσει έως 8 άτομα.
Σκεφτείτε το αν θέλετε να βοηθήσετε μία οργάνωση που σκοπός της είναι η ελαχιστοποίηση της σύγκρουσης ανάμεσα στον άνθρωπο και τα άγρια ζώα.


Περισσότερες πληροφορίες στο www.arcturos.gr

4.

Με ένα γλυκάκι, ένα βαζάκι, μιά πίτα βοηθάς!

Το πιό ..."γκουρμέ" μπαζάρ της πόλης εδώ και χρόνια είναι αυτό που γίνεται για ενίσχυση της οργάνωσης Δρόμοι Ζωής. Φέτος θα γίνει το Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Δεκεμβρίου (10-10μμ και 10-8μμ. αντίστοιχα). Ισχυρή γαστρονομική παρουσία από όλη τη χώρα, για παράδειγμα, από τη Μύκονο ο συγγραφέας Δημήτρης Ρουσουνέλος θα προσφέρει όχι μόνο τα βιβλία του αλλά και λουκάνικα, κοπανιστή Μυκόνου και λούζα, η Φραντζέσκα Χανιώτη θα επιμεληθεί όπως κάθε χρόνο τις χίλιες τόσες ετικέτες για τα βαζάκια τους και η Μαρία Ι. Χανιώτη θα στείλει μυκονιάτικα γλυκά.

Η food blogger Ξανθή Μπαξεβάνη από μόνη της ετοιμάζει ... 300 βαζάκια με ασυνήθιστες γεύσεις και τολμηρούς συνδυασμούς φρούτων , μπαχαρικών και μυρωδικών, όπως μαρμελάδα σαγκουίνι με τζίντζερ, γλυκό και τουρσί κουμ κουάτ, γλυκόξινη σάλτσα κορόμηλων, μαρμελάδα ροδάκινο με φυστίκι Αιγίνης, πολλά chutney, σπιτική ketchup, πατέ πιπεριάς, γλυκό μανταρινάκι, μαρμελάδα φραγκοστάφυλλο, τομάτα με μέλι...

Συνολικά θα πωληθούν τουλάχιστον 1.000 βαζάκια , προσφορά της Υαλουργίας Γιούλα!

Από τη "Θεία Εύα" (Εύα Λουκάκη) θα αγοράσουμε γλυκόξινα ροδάκινα μαρμελάδα, sweet picallily για ψητά, μαρμελάδα τσίλλι ή από κρεμύδι, σάλτσα με καραμελωμένο αχλάδι, μαρμελάδα από πράσινες τομάτες, πίκλες από πρασινα και κόκκινα σταφύλια, σάλτσα καραμέλας αλλά και κέικ, μπισκότα, μηλόπιττες, κολοκυθόπιττες, ελιόπιττες, και τα γιαουρτοτυράκια που όσα και να φτιάξουν εξαφανίζονται πρώτα.

Η sugarbuzz Αθηνά Πάνου ετοιμάζει σάλτσα καραμέλας, cupcakes, μπισκότα και άλλες γλυκές δημιουργίες για δώρα.
Λειτουργεί και εστιατόριο από το πρωί έως το βράδυ. Όλοι, φίλοι και εθελοντές μαγειρεύουν με βάρδιες αλλά ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι δημιουργίες από τις γυναικείες κοινότητες της Αιγύπτου, των μουσουλμάνων της Θράκης, της Συρίας με τα τοπικά τους φαγητά από φαλάφελ και κίμπε μέχρι μαντί και βάλε...

Απλά λάτρης της έθνικ κουζίνας, ψάχνεις για νοστιμιές για τους foodie φίλους; Το μπαζάρ αυτό σου τα εξασφαλίζει και τα δυό ενώ συνδράμεις στην λειτουργία των δρόμων Ζωής, την οργάνωση όπου οι εθελοντές προσφέρονται ανιδιοτελώς για την διανοητική, ηθική και υλική συμπαράσταση παιδιών, εφήβων, οικογενειών που βρίσκονται σε συνθήκες κοινωνικής περιθωριοποίησης.

87ο Διαπολιτισμικό Σχολείο Αθηνών, Ορφεως 58, Γκάζι. Σάββατο 6 και Κυριακή 7 Δεκεμβρίου (10-10μμ και 10-8μμ. αντίστοιχα).

5.

Τα χριστουγεννιάτικα foodie δώρα της Two Minutes Angie Facebook Twitter
Το εντατικό σεμινάριο Olive Oil Enthusiast σου μαθαίνει τα απαραίτητα μυστικά για να μπορείς να αξιολογήσεις το ελαιόλαδο και τις ελιές σε δύο μέρες μόνον.

Μάθε τα πάντα για το ελαιόλαδο σε δυo μέρες!

Είτε είσαι επαγγελματίας είτε ερασιτέχνης της τροφής, μάγειρας ή σεφ, φοιτητής μαγειρικής σχολής, νοικοκυρά η δημοσιογράφος γεύσης, αν σκέφτεσαι να ανοίξεις ένα μικρό δικό σου ντελικατέσεν, ένα ταβερνάκι ή να εργαστείς σε ένα καλό εστιατόριο , ένα σεμινάριο ελαιογνωσίας είναι ένα από τα χρήσιμα εφόδια που θα σε βοηθήσουν να αναβαθμίσεις τα προσόντα σου και να εφαρμόσεις τις γνώσεις σου στις τεχνικές σου. Και πράγματι πώς νοείται ερασιτέχνης ή επαγγελματίας της ελληνικής κουζίνας χωρίς βαθιά γνώση για το ελαιόλαδο; Το εντατικό σεμινάριο Olive Oil Enthusiast σου μαθαίνει τα απαραίτητα μυστικά για να μπορείς να αξιολογήσεις το ελαιόλαδο και τις ελιές σε δύο μέρες μόνον. Το δε πιστοποιητικό που θα πάρεις στο τέλος θεωρείται επιπλέον προσόν στην ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Στις δύο αυτές μέρες θα μάθεις τα πάντα για τη συγκομιδή, τη τυποποίηση και την επεξεργασία του ελαιόλαδου και της ελιάς, δοκιμάζοντας πολλές ποικιλίες ελαιόλαδου, θα παρακολουθήσεις βίντεο και πολλά παραδείγματα που θα σε κάνουν όχι μόνο να ξεχωρίζεις το καλό από το κακό ελαιόλαδο αλλά να αναγνωρίζεις κάθε οργανοληπτική λεπτομέρεια σε κάθε δείγμα.

Οι τάξεις γίνονται στα γραφεία της εταιρίας Paratus στη Γλυφάδα και διαρκούν συνολικά δύο μέρες και 16 ώρες.


Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνείστε με τον κ. Γιάννη Καρβέλα, Όλγας 13, 16561 Γλυφάδα, Τηλ. 210 99.45.945, 210 99.41.241, fax 210 99.40.408, email: [email protected]

6.

Τα χριστουγεννιάτικα foodie δώρα της Two Minutes Angie Facebook Twitter
O Aθηναγόρας Κωστάκος παρέα με την σκυλίτσα του την Τουλούμπα θα ανακυρήξει και φέτος τον Spaz Chef...

 

Παζάρι για τους καλύτερους φίλους του ανθρώπου

Ο Σύλλογος Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Σ.Π.Α.Ζ) κάνει σοβαρό έργο με τα αδέσποτα σκυλιά και τις γάτες εδώ και χρόνια και το χριστουγεννιάτικο παζάρι τους είναι ένα χαρούμενο πάρτι για ανθρώπους και κατοικίδια! Το σωματείο αυτό βοηθά όποιον θέλει να υιοθετήσει ένα αδέσποτο κατοικίδιο και τον ενημερώνει για όλα τα θέματα υγείας μέσα από το εξαιρετικό σάιτ τους. Τα Χριστούγεννα εξασφαλίζουν μέρος των πόρων τους από το μπαζάρ τους που πουλά οτιδήποτε από βιβλία και ρούχα μέχρι σπιτικά γλυκά. Ο φιλόζωος σεφ Αθηναγόρας Κωστάκος (με τη Τουλούμπα, τη σκυλίτσα του) κάθε χρονιά είναι παρών, ανακυρήσσει και βραβεύει τον ΣΠΑΖ-chef, δηλαδή όποιον εθελοντή έφερε τα νοστιμότερα εδέσματα στο μπαζάρ. ΜΙά ακόμα σημαντική πρωτοβουλία του το κάλεσμα προς τους φιλόζωους εστιάτορες που πλέον με ένα τηλεφώνημα μπορούν να επικοινωνούν με τον ΣΠΑΖ που μαζεύει το περισσευούμενο φαγητό από τα πιάτα για τα αδέσποτα κάποιας γειτονιάς .

Το 28ο Χριστουγεννιάτικο bazaar του ΣΠΑΖ θα γίνει και φέτος στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Δήμου Ελληνικού (πρώην Αμερικανική Βάση) το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Δεκεμβρίου 2014 από τις 10 π.μ.. Περισσότερες πληροφορίες στο www.spazgreece.gr.

 

7.

Τα χριστουγεννιάτικα foodie δώρα της Two Minutes Angie Facebook Twitter
Η chef & food blogger Madame Ginger μαζί με την Λίλα Καραποστόλη, δημιουργό του Cookery Club "Μαθήματα Μαγειρικής".

Μάθε τον/την να μαγειρεύει επιτέλους!

Τί ωραία ιδέα να προσφέρεις μόνος ή με άλλους φίλους μιά σειρά μαθημάτων στο έτερό σου ήμισυ ή τον καλό σας φίλο που έχει χόμπι την μαγειρική ! Η σεφ και food blogger Μαριλού Παντάκη, πιό γνωστή σαν Madame Ginger, παραδίδει μαθήματα μαγειρικής για απλές ή σύνθετες τεχνικές αλλά και ένα μικρό κύκλο μαθημάτων μαγειρικής πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα. Τα μαθήματα στο Cookery Club "Μαθήματα Μαγειρικής" είναι πολλά και ενδιαφέροντα και διδάσκουν με απλό τρόπο τα μαγειρικά μυστικά για ένα απλό κριθαράκι μέχρι για ορεκτικά της μέσης Ανατολής, τσουρέκια, Χριστουγεννιάτικα μπισκότα, από κουραμπιέδες μέχρι cupcakes, σούπες, κρέπες, στρούντελ, τούρτες και ό,τι άλλο θέλετε να μάθετε (όπως και μάθημα για τους σωστούς τρόπους κοπής! ), σαν απλός foodie ή επαγγελματίας που θέλει να συμπληρώσει τις γνώσεις του. Ειδικές προσφορές για ανέργους.

Περισσσότερες πληροφορίες στο www.mathimatamageirikis.gr

0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ