John Bock, "No Time No Screws", 2009, Installation view at Eleni Koroneou Gallery, Mixed Media, Dimensions variable
Το ReMap που ξεκίνησε το 2007, είναι μια διεθνής διοργάνωση σύγχρονης τέχνης που γίνεται κάθε δύο χρόνια στην Αθήνα. Λειτουργεί ως πλατφόρμα συνύπαρξης και ανάδειξης, νέων αλλά και καταξιωμένων, καλλιτεχνών, επιμελητών, φορέων και γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό και στόχο τη συστηματική συμβολή του στη διαμόρφωση της σύγχρονης πολιτιστικής ταυτότητας της Αθήνας, αλλά και της Ελλάδας. Έχοντας καθιερωθεί για τον καινοτόμο τρόπο με τον οποίο προσεγγίζει τησύγχρονη τέχνη εντός του αστικού ιστού, στο ReMap έχει μέχρι σήμερα παρουσιαστεί η δουλειά περισσότερων από 700 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο με καταξιωμένες γκαλερί και καλλιτέχνες να συνυπάρχουν με «πρωτοεμφανιζόμενους» που στηνπορεία έχουν αναδυθεί σε παγκόσμιο επίπεδο στο πλαίσιο διεθνών διοργανώσεων και θεσμών (Μπιενάλε της Βενετίας, Whitney Μπιενάλε, Palais de Tokyo, Unlimited της Art Basel, Kunsthalle Ζυρίχης κά). Aξίζει δε, να σημειωθεί ότι το ReMap3, που διοργανώθηκε το 2011 είχε πάνω από 20.000 επισκέπτες.
Φέτος το πρόγραμμα του ReMap είναι πιο πολυσυλλεκτικό, διεθνές και ανοιχτό από κάθε άλλη φορά. Θα παρουσιαστούν περισσότερες από 60 εκθέσεις, ανεξάρτητα project και ειδικές εκδηλώσεις, με συμμετοχές από την Ελλάδα, την Ευρώπη(Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ελβετία, Ιταλία, Γαλλία), αλλά και την Αμερική και την Τουρκία, σε ετερόκλητους αστικούς χώρους με ιδιαίτερο ενδιαφέρον: από οικόπεδα και υπόγεια μέχρι νεοκλασικά κτίρια και διαμερίσματα της δεκαετίας του ʼ60. Το πρόγραμμα παραμένει όπως πάντα ανοικτό και δωρεάν για το κοινό, ενώ περιλαμβάνει και μια σειρά εκδηλώσεων εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Κύριος στόχος παραμένει η ανάδειξη της δημιουργικής και διεθνούς δυναμικής της Αθήνας ως κέντροπαραγωγής πολιτισμού στον παγκόσμιο πολιτιστικό χάρτη.
peake, delineated only by currency, 2012, pink neon, 80 x 80 cm – Courtesy Galleria Lorcan O'Neill Roma
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος το ενδιαφέρον συμμετοχής της καλλιτεχνικής κοινότητας στο ReMap υπήρξε εντονότερο από ποτέ, γεγονός που καταδεικνύει ότι η διοργάνωση έχει λειτουργήσει και συνεχίζει να λειτουργεί ως μια ιδιότυπη και μη-συμβατική πλατφόρμα ανάδειξης νέων καλλιτεχνών, επιμελητών αλλά και γκαλερί,μέσα στον αστικό ιστό, στην καθημερινότητα, στα προβλήματα αλλά και στην αληθινή ζωή της πόλης της Αθήνας, ως μοναδικό σημείο συνάντησης Ελλήνων και ξένων δημιουργών.
Όπως και στο προηγούμενο ReMap, το σημείο έναρξης της διαδρομής αλλά και συνάντησης των επισκεπτών είναι το ReMap4 Info Point, σε σχεδιασμό και επιμέλεια του αρχιτεκτονικού γραφείου Mark Οffice (Κατερίνα Αποστόλου, Μίννα Κολάκη, Αργυρώ Πουλιόβαλη) το οποίο και φέτος βρίσκεται στην αυλή μιας παλιάς κατοικίαςστην Πλατεία Αυδή.Οι αυλές των παλιών αθηναϊκών σπιτιών και κυρίως οι αυλές που ήταν κοινές και τις μοιράζονταν πάνω από δύο σπίτια αποτελούσαν τον ιδιωτικό υπαίθριο χώρο στην πόλη. Λειτουργούσαν ως σύνδεσμος ανάμεσα στα σπίτια που τις περιέβαλαν και οι δραστηριότητες μέσα σ' αυτές ήταν εξαιρετικά ζωντανές. Ήταν χώροι της απομόνωσης από την πόλη,της συνάθροισης, της ξεκούρασης, του πλυσίματος και απλώματος των ρούχων, της συναναστροφής, του φαγητού, της γιορτής, της κηπουρικής και ποικίλων άλλων δραστηριοτήτων. Για το info point του ReMap4, οι Μark Office έχουν στήσει μία αυλή με ευτελή ανακυκλούμενα οικοδομικά υλικά - τάβλες οικοδομής, τσιμεντόλιθους, λάμπες εργοταξίου και καλώδια - τα οποία αλλάζουν προσωρινά χρήση και λεξιλόγιο με σκοπό την αναβίωση της αίσθησης της παλιάς αθηναϊκής αυλής ως δοχείο υπαίθριου ιδιωτικού βίου. Η χρήση των οικοδομικών υλικών υποδηλώνει πως κάτι καινούργιο και δημιουργικό είναι σε εξέλιξη. Στο χώρο του Info Point οι επισκέπτες μπορούν να βρουν πληροφορίες για το πρόγραμμα, να έχουν πρόσβαση σε δωρεάν wifi internet, αλλά και να δουν έντυπο υλικό και εκδόσεις των επιμέρους εκθέσεων και καλλιτεχνών που συμμετέχουν στο ReMap4.Παράλληλα στο Info Point θα φιλοξενηθούν και ειδικές δράσεις σε όλη τη διάρκεια τουReMap4, όπως τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης κά.
Caitlin Keogh, Worker in Summer 2012, acrylic on MDF, 40.65×30.50 cm
Οι βασικοί άξονες του προγράμματος του ReMap4 είναι:
Gallery Shows: 23 καταξιωμένες αλλά και ανερχόμενες διεθνείς και ελληνικές γκαλερί έχουν προσκληθεί και θα παρουσιάσουν εκθέσεις σε διαφορετικές τοποθεσίες της περιοχές του Κεραμεικού – Μεταξουργείου (ΚΜ). Μέσα σε αυτές βρίσκονται και 11 ελληνικές γκαλερί (a.antonopoulou.art, CAN Christina Androulidaki gallery, Eleni Koroneou Gallery, Elika Gallery, Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Ιλεάνα Τούντα,Kalfayan Galleries, Melas Papadopoulos, Qbox Gallery, Αίθουσα Τέχνης Ρεβέκκα Καμχή,The apartment, The Breeder) αλλά και γκαλερί από την Ιταλία (Federico Vavassori,Galleria Franco Noero, Galeria Lorcan ΟʼNeill, T293) την Ελβετία (Galerie EvaPresenhuber, RaebervonStenglin), την Αμερική (Μaccarone), την Τουρκία (Rodeo), τη Γερμανία (Peres projects), τη Bρετανία (Jonathan Viner, Τhe Modern Institute) και τη διεθνή Gagosian.
Giorgos Gripeos, Of People I Love and Things I don't Know, 2013 (Oda, printed photograph)
Independent projects: 34 ανεξάρτητα projects από επιμελητές και ομάδες καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο με ιδιαίτερη έμφαση στη συνύπαρξη του ελληνικού στοιχείου με το διεθνές, μέσα στους ιδιαίτερους χώρους του ReMap και της περιοχής ΚΜ. Ανάμεσα σε αυτές εκθέσεις και projects από γκαλερί, φορείς και ομάδες κατοίκων και καλλιτεχνών που έχουν μόνιμη έδρα στην περιοχή που είναι μια από τις πλέον δυναμικές και δημιουργικές περιοχές του ιστορικού κέντρου (Ε.Δ.Ω, Kunsthalle Athena,Παραμυθίας χωρίς όνομα, Θέατρο Συνεργείο).
Institutions: Φέτος το ReΜap4 συνεργάζεται με 4 σημαντικούς φορείς πολιτισμού. Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, το Ίδρυμα ΔΕΣΤΕ, τον Πολιτιστικό και Αναπτυξιακό Οργανισμό ΝΕΟΝ και την Kunsthalle Athena που έχει μόνιμη έδρα στην περιοχή. Το ίδρυμα ΔΕΣΤΕ θα παρουσιάσει τα billboards του Αντρέα Αγγελιδάκη για το ίδρυμα σε 3 διαφορετικά σημεία του Κεραμεικού-Μεταξουργείου. Η Kunsthalle Athena, την ομαδική έκθεση «Ιn the Studio», η οποία είναι το αποτέλεσμα της on-line καταγραφής που έκανε η ομάδα DailyLazy Projects παρουσιάζοντας φωτογραφικό υλικό από στούντιο καλλιτεχνών, δίνοντας έμφαση στο περιβάλλον του ατελιέ και το χώρο εργασίας ενός καλλιτέχνη. Ο Οργανισμός ΝΕΟΝ παρουσιάζει την έκθεση “ Echoes of Silence” σε ένα αναπαλαιωμένο νεοκλασικό της Οδού Αγησιλάου, σε επιμέλεια των Douglas Fogle και Δημήτρη Παλαιοκρασσά – συμμετέχουν με έργα τους μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της σύγχρονης τέχνης (Joseph Beuys, Louise Bourgeois κά). Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης συμμετέχει με ένα πρωτότυπο κυνήγι θησαυρού με Κυκλαδικά ειδώλια στoυς χώρους του ReΜap4 (19/9), καθώς και με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Τα Πρόσωπα του Χρόνου» για παιδιά και γονείς στο Info Point τουReMap4 στην Πλατεία Αυδή (28/9).
Alex Dordoy, Untitled (stolen handbag) 2012. Courtesy of The Modern Institute/Toby Webster Ltd, Glasgow. Photo: Malle Madsen
Events: Ο τελευταίος άξονας του προγράμματος έχει σχέση με ειδικές δράσεις και εκδηλώσεις, όπως συναυλίες, performances και εκπαιδευτικά προγράμματα, που θα εμπλουτίσουν το βασικό εκθεσιακό πρόγραμμα. Για παράδειγμα, η γκαλερί The Breeder θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό τα στούντιο 4 καλλιτεχνών που ζουν και εργάζονται στο Μεταξουργείο και στον Κεραμεικό σε συνέχεια της έκθεσης The Bohemians που είχε παρουσιαστεί στην γκαλερί τους, τον Ιανουάριο του 2013. Το Camp Contemporary Art Meeting Point θα παρουσιάσει τη σειρά προβολών “An urban film map”, μια έρευνα στην αστική τοπιογραφία και στην καταγραφή της μέσα από φιλμ, σε επιμέλεια Κίκας Κυριακάκου και Ανδρέα Κίκηρα. Παράλληλα, τo Ελληνο-Αυστριακό project Dada Da Academy and Psychonavigation, θα ντύσει μουσικά το ReΜap4 εμπλουτίζοντας το με διαδραστικές παραστάσεις. Τη βραδιά των εγκαινίων στις 8/9 από τις 17:00 έως τις 22:00, θα πραγματοποιηθεί μια σειρά performances σε διάφορους εκθεσιακούς χώρους του ReMap4, όπως αυτή της ομάδας SοuzyTros με μια ομάδα φοιτητών από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που θα πραγματοποιήσει το performance Choco Bam Bam από τις 18:00, μοιράζοντας στο κοινό σοκολατένιες εκπλήξεις στην Πλατεία Αυδή. Για τα events ισχύουν ειδικές ώρες αλλά και ημέρες λειτουργίας, για τα οποία μπορείτε να ενημερώνεστε διαρκώς στην ιστοσελίδα του ReMap4.
Nick Darmstaedter, Rice Rocket, 2013, Car on rice, 197 x 165 x 71inches
Kάποια συνοπτικά στοιχεία για τo ReMap
● Το ReMap διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια από τον μη κερδοσκοπικό φορέα ReMapKM σε συντονισμό με τη Μπιενάλε της Αθήνας.
● Μέχρι σήμερα έχουν συμμετάσχει πάνω από 300 Έλληνες και 400 ξένοι
καλλιτέχνες.
● Στο ReMap4 θα συμμετάσχουν 23 γκαλερί από την Ελλάδα και το εξωτερικό, 34
ανεξάρτητα projects και 4 μεγάλα ιδρύματα τέχνης.
● Στο ReMap4 θα παρουσιαστούν περισσότερα από 1500 έργα τέχνης σε περίπου 88 οικοδομικά τετράγωνα της περιοχής Κεραμεικού-Μεταξουργείου.
● Οι τρεις βασικοί δρόμοι του Κεραμεικού- Μεταξουργείου τους οποίους γίνεται το ReMap είναι οι οδοί Λεωνίδου, Κεραμεικού, Ιάσονος, Θερμοπυλών και Αγησιλάου.
Ωράριο Λειτουργίας των εκθέσεων
Δευτέρα έως Παρασκευή: 17:30-21:00
Σάββατο και Κυριακή: 12:00-21:00
Διάρκεια: 8 έως 30 Σεπτεμβρίου
Εγκαίνια: 8 Σεπτεμβρίου, 17:00-22:00
Είσοδος Δωρεάν
Για περισσότερες πληροφορίες www.remapkm.org . Aκολουθήστε μας στο Facebook, το Twitter και το Ιnstagram
σχόλια