Τι κερδίζει απ' την εκεχειρία η κάθε πλευρά

Τι κερδίζει απ' την εκεχειρία η κάθε πλευρά Facebook Twitter
H Χαμάς αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια και οι Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν
0

 

H κατάσταση στη Γάζα παρέμεινε ειρηνική το πρώτο 12ωρο της εκεχειρίας, γράφει το New York. Λίγα μοιάζουν να κερδήθηκαν απ' τις συγκρούσεις που κράτησαν σχεδόν 50 ημέρες. Αντιθέτως, ο πόλεμος άφησε πολλούς νεκρούς: 64 Ισραηλινούς στρατιώτες (και έξι πολίτες), και 2.139 Παλαιστινίους (μεταξύ των οποίων και 490 παιδιά). 

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι αποδυνάμωσε αποφασιστικά τη Χαμάς, καταστρέφοντας τα τούνελ της στα σύνορα, αλλά το κλίμα στη χώρα -μετά την ανακοίνωση της εκεχειρίας- δεν είναι και τόσο ενθουσιώδες.

Εν τω μεταξύ, η Χαμάς αυτοανακηρύχθηκε νικήτρια και οι Παλαιστίνιοι ξεχύθηκαν στους δρόμους για να πανηγυρίσουν. "Τα συναισθήματά μας είναι ανάμικτα" δήλωσε στο Reuters ο δάσκαλος από τη Γάζα Ahmed Awf, καθώς πήγαινε στους πανηγυρισμούς με τον δίχρονο γιο του. "Θρηνούμε για τις απώλειες, αλλά ταυτόχρονα νιώθουμε περηφάνια που πολεμήσαμε ολομόναχοι και δεν λυγίσαμε."

Η εκεχειρία που συμφωνήθηκε στην Αίγυπτο περιλαμβάνει κάποιες άμεσες βελτιωτικές κινήσεις:

Καταρχάς σταματά ο πόλεμος και απ' τις δύο πλευρές.

Έπειτα αποφασίστηκε να ανοίξουν τα συνοριακά περάσματα προς και από την Γάζα - μόνο που τώρα δεν θα είναι υπεύθυνη η Χαμάς για το ποιος μπαίνει και τι θα φέρνει στη Γάζα, αλλά η Παλαιστινιακή Αρχή με επικεφαλής τον Mahmoud Abbas. Το Ισραήλ ελπίζει πως έτσι δεν θα περνούν πια όπλα και πυρομαχικά απ' την Αίγυπτο στη Γάζα.

Επίσης η ζώνη στην οποία οι Παλαιστίνιοι ψαράδες θα μπορούν να αλιεύουν επεκτείνεται, απ' τα τρία ναυτικά μίλια από την ακτή στα έξι, ενώ το Ισραήλ θα 'χαρίσει' και 200 μέτρα γης (κατά μήκος της συνοριακής γραμμής, δηλαδή μεγάλο αριθμό στρεμμάτων συνολικά) στους Παλαιστίνιους αγρότες, για να την καλλιεργούν. 

Υπάρχουν όμως και θέματα ανοιχτά, που θα συζητηθούν όταν συνεχιστούν οι συνομιλίες τις ερχόμενες εβδομάδες. Οι Παλαιστίνιοι ζητούν την απελευθέρωση εκατοντάδων φυλακισμένων, την κατασκευή λιμανιού στη Γάζα, αλλά και να ξανανοίξει το Διεθνές Αεροδρόμιο "Γιασέρ Αραφάτ".

Το Ισραήλ από την πλευρά του ζητά την αποστρατικοποίηση της Λωρίδας της Γάζας, τον αυστηρότατο έλεγχο των εισαγωγών για να σιγουρευτεί ότι η Χαμάς δεν θα ξαναχτίσει την πολεμική της υποδομή, και την επιστροφή των σορών των Ισραηλινών στρατιωτών. 

Η τραγική ειρωνεία είναι πως η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, είναι σχεδόν ίδια μ' αυτήν που συζητήθηκε (αλλά απορρίφθηκε) μία βδομάδα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών. Αν είχε γίνει δεκτή τότε, θα είχαν σωθεί χιλιάδες ανθρώπινες ζωές. Όπως λένε μάλιστα οι New York Times "πρακτικά, η συμφωνία σημαίνει -και για τις δύο πλευρές- επιστροφή στην κατάσταση του 2012, στη συμφωνία που είχε γίνει μετά το τέλος του οκταήμερου πολέμου." 

Προφανώς, το τέλος της βίας είναι ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι νωρίς ακόμα για να πούμε με σιγουριά πόσο θα κρατήσει η ειρήνη.

Εξάλλου ο Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών Ban Ki-moon προειδοποίησε: "Κάθε απόπειρα για ειρήνευση στην περιοχή, θα πέφτει στο κενό και θα προετοιμάζει τον επόμενο κύκλο βίας, αν δεν λυθούν τα βαθύτερα προβλήματα που υπάρχουν στην περιοχή".

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Δ. Πολιτάκης / Όχι άλλο κάρβουνο: Αφήστε το αναρχικό άστρο να λάμπει στην πλατεία Εξαρχείων και καλές γιορτές

Μπορεί να έχει άμεση ανάγκη κάποιου είδους ανάπλασης η Πλατεία Εξαρχείων, το τελευταίο που χρειάζεται όμως είναι ένα μίζερο χριστουγεννιάτικο δέντρο με το ζόρι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Β. Βαμβακάς / Δεκαετία του 2010: Δέκα χρόνια που στην Ελλάδα ισοδυναμούν με αιώνες

Οποιοσδήποτε απολογισμός της είναι καταδικασμένος στη μερικότητα, αφού έχουν συμβεί άπειρα γεγονότα που στιγμάτισαν τις ζωές όλων μας ‒ δύσκολο να μπουν σε μια αντικειμενική σειρά.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΒΑΜΒΑΚΑ
Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Β. Στεργίου / Τα χρόνια των μετακινήσεων και η κουβέντα για το brain drain που δεν μου αρέσει καθόλου

Αντί να βλέπουμε τη χώρα σαν άδεια πισίνα όπου πρέπει να γυρίσουν τα ξενιτεμένα της μυαλά για να γεμίσει, ας αλλάξουμε τα κολλημένα μυαλά σ' αυτόν εδώ και σε άλλους τόπους.
ΤΗΣ ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ