ADVERTORIAL
Τα φοιτητικά μου χρόνια τα πέρασα στην Αθήνα. Και παρ’ ότι αυτό σημαίνει ότι ήμουν σε μια τεράστια πόλη με άπειρες επιλογές, στην πραγματικότητα η φοιτητική μου ζωή μάλλον κινείτο σε όχι περισσότερα από 20 τετραγωνικά μέτρα. Τόσο περίπου ήταν το μέγεθος της μικρής γκαρσονιέρας που έμενα και που σημάδεψε την πρώτη περίοδο (ίσως και τελευταία) πραγματικής ανεξαρτησίας.
Το να μένεις σε 20 τετραγωνικά δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο, ειδικά όταν αυτό το εμβαδόν φιλοξενεί κάθε τόσο επισκέπτες που είτε περνούν ώρες ατελείωτες εκεί, είτε διανυκτερεύουν ελλείψει μεταφορικού ή λόγω κατανάλωσης ποτού. Παρ’ όλ’ αυτά, όταν είσαι φοιτητής τίποτα δεν πρέπει να χαλάσει αυτή την περίοδο και καμιά έλλειψη άνεσης ή χώρου δεν πρέπει να σου χαλάει τη διάθεση (και δεν εννοώ μόνο τη διάθεση για διάβασμα...)
Μικρές συμβουλές λοιπόν (λόγω εμπειρίας) για όσους βρήκαν μια πολύ όμορφη γκαρσονιέρα - studio στο σημείο που ήθελαν αλλά δεν βολεύονται σε τόσα λίγα τετραγωνικά:
1.
Το κρεβάτι δεν χρειάζεται να είναι ακριβώς κρεβάτι... Μπορεί να είναι ένας καναπές κρεβάτι ή ακόμα και ένα ντιβάνι που την ημέρα θα χρησιμοποιείται σαν κάθισμα και το βράδυ σαν κρεβάτι. Η μεταμόρφωση γίνεται εύκολα με το κατάλληλο ριχτάρι και μερικά πολύχρωμα μαξιλάρια. Άλλωστε, είναι σίγουρο ότι ο ύπνος είναι το τελευταίο που θα σας απασχολήσει αυτή την περίοδο.
2.
Το τραπέζι θα είναι και γραφείο. Δεν έχει σημασία πόσο σκοπεύετε να διαβάσετε ή αν είστε τύποι που διαβάζουν στο πόδι, το γραφείο είναι απαραίτητο. Μπορείτε να επιλέξετε κάποιο έπιπλο με καπάκι και αποθηκευτικό χώρο από κάτω ώστε όταν έρχεται η ώρα να στρώσετε τραπέζι (ή μπιρίμπα) να μπορείτε με μια κίνηση να εξαφανίζετε τα βιβλία και τις σημειώσεις που μελετούσατε όλη μέρα (λέμε τώρα...)
3.
Οι καρέκλες οπωσδήποτε αναδιπλούμενες. Δεν χρειάζεται να σκοντάφτετε πάνω σε πολλά καθίσματα, αυτό που σας χρειάζεται είναι έξτρα καρέκλες για τις «μεγάλες συγκεντρώσεις». Τις υπόλοιπες μέρες τις κρατάτε στοιβαγμένες και κλειστές ακόμα και στο μπαλκόνι.
4.
Τώρα που είπα μπαλκόνι, εκεί είναι το μεγάλο μυστικό... Προμηθευτείτε οπωσδήποτε ντουλάπα εξωτερικού χώρου και κάντε τη μικρή σας αποθήκη που θα σας λύσει τα χέρια. Όλα τα απορρυπαντικά, χαρτικά, σκούπες και λοιπά καθαριστικά που θα σας αγοράσει σίγουρα η μαμά την πρώτη εβδομάδα (διατηρώντας κάποιες ελπίδες για την τακτική καθαριότητα...) θα μπουν εκεί. Και όχι μόνο. Οτιδήποτε σας είναι λιγότερο χρήσιμο θα παίρνει τον δρόμο προς την εξορία αφήνοντας χώρο για πιο χρήσιμα έπιπλα.
5.
Το μικρό κουζινάκι σας αρκεί για να ετοιμάζετε το φαγητό σας. Αν μάλιστα το στηρίξετε πάνω σε ένα έπιπλο με αρκετά συρτάρια ή ράφια έχετε έτοιμο τον απαραίτητο χώρο για το καθημερινό μαγείρεμα. Μην ξεχνάτε ότι αν δεν σας φτάνουν τα κρεμαστά ντουλάπια, μπορείτε να τοποθετήσετε ράγες κάτω από αυτά για να κρεμάσετε διάφορα στοιχεία της κουζίνας που δεν χωράνε αλλού όπως κούπες κουτάλες, ακόμα και τηγάνια.
6.
Τέλος, αν ψάχνετε για βιβλιοθήκη σκεφτείτε προσεκτικά την επιλογή σας γιατί δεν πρέπει να πιάνει πολύ χώρο. Άλλωστε μια πολύ καλή λύση είναι και τα επιτοίχια ράφια που μπορεί να χωρέσουν ακόμα περισσότερα πράγματα καταλαμβάνοντας λιγότερο χώρο αλλά και δίνοντας την αίσθηση του πιο ανοιχτού χώρου. Οι έξυπνες λύσεις για ένα μικρό σπίτι είναι άπειρες. Από τις μακρόστενες ντουλάπες και παπουτσοθήκες μέχρι τα κρεμαστά αποθηκευτικά gadgets που θα σας λύσουν τα χέρια.
Ευτυχώς για τους σημερινούς φοιτητές υπάρχει ένας μεγάλος σύμμαχος στη διαμόρφωση του χώρου τους. Τα Praktiker στον νέο κατάλογο για το σπίτι έχουν τα πάντα για το σπίτι που ονειρεύεσαι και φυσικά πολλές εξειδικευμένες λύσεις για μικρούς χώρους
Με έπιπλα και προτάσεις που θα βρείτε στα Praktiker η μικροσκοπική γκαρσονιέρα αποκτά μια άλλη εικόνα και η φοιτητική ζωή γίνεται άνετη και ευχάριστη όπως θα έπρεπε... Γιατί είναι σίγουρο ότι μετά από κάποια χρόνια αυτά τα είκοσι τετραγωνικά θα παραμένουν η πιο πολυτελής κατοικία της ζωής σου! Trust me on that!
σχόλια