Μερικοί από τους μεγαλύτερους πολιτιστικούς και ιστορικούς θησαυρούς του κόσμου στεγάζονται στο Βρετανικό Μουσείο του Λονδίνου ενώ είναι γνωστό ότι ένας σημαντικός αριθμός τους αποκτήθηκαν κατά τη διάρκεια της αιώνων της βασιλικής κυριαρχίας.
Ωτσόσο, τα τελευταία χρόνια, πολλές από τις χώρες από τις οποίες λεηλατήθηκαν από άρπαγες στρατηγών και αξιωματούχων των αποικιακών δυνάμεων και των κατοχικών στρατών κομμάτια της πολιτιστικής τους κληρονομιάς ζητούν κάποια από αυτά τα αντικείμενα πίσω.
Το Μπενίν Σίτι στη Νιγηρία είναι ένα από αυτά τα μέρη. Ζητούν την επιστροφή των περίφημων «Μπρούτζινων του Μπενίν»: εκατοντάδες αντικείμενα που λεηλατήθηκαν το 1897 όταν Βρετανοί στρατιώτες τα πήραν στο πλαίσιο μιας τιμωρητικής βρετανικής αποστολής ενώ πολλά από αυτά στεγάζονται σήμερα στο Βρετανικό Μουσείο.
Και αυτό είναι μόνο η αρχή. Καθώς ο κόσμος πλέον αναγνωρίζει τη ζημία που προκλήθηκε κατά την αποικιακρατική πολιτική, οι εκκλήσεις για επιστροφή αυτών των αντικειμένων γίνονται όλο και πιο δυνατές και έχουν υπάρξει μεγάλες εκστρατείες από διάφορες χώρες, για να επιστραφούν τα διάφορα τεχνουργήματα, που βρίσκονται στα βρετανικά μουσεία, στις χώρες καταγωγής τους.
Να θυμήσουμε ότι το ίδιο ισχύει και με Ελγίνεια Μάρμαρα τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν στην Ελλάδα καθώς και αυτά αποτελούν μια πολύ σοβαρή περίπτωση κλοπής.
Πηγή: Vox