Παλαιότερα, πριν την ανακάλυψη των αντιβιοτικών, ακόμα και μια απλή γρατζουνιά μπορούσε να αποβεί θανατηφόρα. Έπειτα, τα αντιβιοτικά ήρθαν στην επιφάνεια και έγινε η μεγάλη έκρηξη – η εποχή των αντιβιοτικών είχε μόλις ξεκινήσει.
Η Ellen Sibergeld, μια από τις κορυφαίες ερευνήτριες που μελετούν την αντοχή των αντιβιοτικών, ισχυρίζεται ότι τα βακτήρια κυβερνούν τον κόσμο και ότι μέσα στο ανθρώπινο σώμα υπάρχουν περισσότερα βακτηριακά κύτταρα από ότι ανθρώπινα.
Ο Αλεξάντερ Φλέμινγκ, ο άνθρωπος που ανακάλυψε την πενικιλίνη, συνιστούσε σε πολλές διαλέξεις του, να είμαστε προσεκτικοί με την χρήση των αντιβιοτικών καθώς παρατηρούσε ότι όσο σκοτώνουμε τα βακτήρια, εκείνα βρίσκουν τρόπο να αντεπιτίθενται.
Και πράγματι, "ο εφιάλτης των αντιβιοτικών" είναι η ονομασία εκείνων των βακτηρίων που είναι ανθεκτικά, αν όχι σε όλα, στα περισσότερα αντιβιοτικά. Κατά την χρήση των αντιβιοτικών, κάποια βακτήρια επιβιώνουν. Κάθε φορά λοιπόν που λαμβάνουμε ένα αντιβιοτικό, κινδυνεύουμε να δημιουργήσουμε ισχυρότερα και πιο ανθεκτικά βακτήρια. Ανθεκτικότερα βακτήρια σημαίνουν όλο και λιγότερο αποτελεσματικά αντιβιοτικά. Και εδώ εντοπίζεται το κύριο πρόβλημα, το οποίο είναι η ακαταλόγιστη χρήση αντιβιοτικών.
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά των αντιβιοτικών εκτιμάται σε 40 δισ. δολάρια. Μάλιστα σε πολλές χώρες, η αγορά ενός αντιβιοτικού δεν απαιτεί την συνταγή γιατρού μιας και η διάγνωση του φαρμακοποιού είναι αρκετή για την παροχή του ανάλογου αντιβιοτικού.
Η αλλαγή του τρόπου που χρησιμοποιούμε τα αντιβιοτικά σήμερα καθίσταται αναγκαία καθώς ο συγκεκριμένος τρόπος χρήσης τους τα καταστρέφει και η παραγωγή ενός καινούργιου αντιβιοτικού απαιτεί έως και δέκα χρόνια μελέτης αλλά και δισεκατομμύρια δολάρια.