Άλλο το Πολυτεχνείο κι άλλο «η γενιά του Πολυτεχνείου»

Άλλο το Πολυτεχνείο κι άλλο «η γενιά του Πολυτεχνείου» Facebook Twitter
Η αρνητική αξιολόγηση της «γενιάς του Πολυτεχνείου», ό,τι κι αν εννοούμε με αυτό, φαίνεται να υπερισχύει σε όλες τις ηλικίες και να διαπερνά ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, έστω και για διαφορετικούς λόγους κατά περίπτωση.
0

ΤΗΝ «ΧΡΥΣΗ» ΤΟΥ επέτειο γιορτάζει φέτος το Πολυτεχνείο, όσο ανάρμοστος κι αν μοιάζει ένας χαρακτηρισμός που χρησιμοποιείται συνήθως σε γάμους και σε βασιλείες για μια εξέγερση που έτρεφε στα σπλάχνα της ψευδαισθήσεις μεγαλύτερες από την πτώση της χούντας.  

Μισός αιώνας είναι πολύς καιρός, μια ζωή ολόκληρη. Κατά περίεργο τρόπο όμως, έχω την αίσθηση ότι ενώ το 1973 μοιάζει προϊστορικό σχεδόν, το Πολυτεχνείο δεν φαίνεται πιο μακρινό απ’ όσο φαινόταν δεκαετίες πριν. Θυμάμαι την αμηχανία –γονέων, καθηγητών και μαθητών– όταν ξεκίνησε να γιορτάζεται στα σχολεία η επέτειος λίγο μετά την άνοδο του ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Θυμάμαι ως μαθητής γυμνασίου την «μπάντα» του σχολείου (τέσσερα φρικιά από το λύκειο) να παίζει στην πρώτη γιορτή του Πολυτεχνείου τη «Συγκέντρωση της ΕΦΕΕ» και να εμφανίζεται ξανά επί σκηνής όταν η τελετή είχε λάβει επίσημα τέλος και οι «επίσημοι» –ο λυκειάρχης, και οι περισσότεροι καθηγητές και γονείς– είχαν αποχωρήσει, για να παίξει στη ζούλα το Paranoid.

Αυτό που ηχούσε φάλτσα ήδη από τη δεκαετία του ’80 ή και από ακόμα παλιότερα ίσως ήταν η λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» που έμοιαζε να αποτελείται κυρίως από πολιτικούς καριέρας και πάσης φύσεως οπορτουνιστές ινστρούχτορες.

Η εξέγερση του Πολυτεχνείου ως πολύτιμος συμβολισμός και ως μια σπάνια υπερβατική στιγμή πέρα από τον χώρο και τον χρόνο άντεχε και αντέχει ακόμα, κι ας βλέπουμε κάθε χρόνο να βγαίνουν από τις τρύπες τους όλο και περισσότεροι αρνητές που αμφισβητούν όχι μόνο τη σημασία αλλά και την ίδια της την υπόσταση. Αυτό που ηχούσε φάλτσα ήδη από τη δεκαετία του ’80 ή και από ακόμα παλιότερα ίσως ήταν η λεγόμενη «γενιά του Πολυτεχνείου» που έμοιαζε να αποτελείται κυρίως από πολιτικούς καριέρας και πάσης φύσεως οπορτουνιστές ινστρούχτορες.

Το πόσο μοιάζει να έχει κακογεράσει αυτή η «γενιά» στην κοινή συνείδηση προκύπτει και από τις δύο δημοσκοπήσεις για την «κληρονομιά» του Πολυτεχνείου πενήντα χρόνια μετά, που παρουσιάστηκαν αυτή την εβδομάδα.

Στην πρώτη, της Kappa Research, όπου οι μισοί (περίπου) εμφανίζονται να θεωρούν ότι το Πολυτεχνείο σήμερα συμβολίζει την «ενότητα» και οι μισοί (περίπου) τον «διχασμό», ένα βασικό ερώτημα αφορά τον «ρόλο της "γενιάς του Πολυτεχνείου" από την πτώση της δικτατορίας έως σήμερα. Μόλις το 30% συνολικά την αξιολογεί «θετικά» (9%) ή «μάλλον θετικά» (21%) ενώ οι αρνητικές απόψεις υπερτερούν, σε ποσοστό 65%, με το 33% να απαντά «μάλλον αρνητικά» και το 32% «αρνητικά».

Αντίστοιχο είναι και το σχετικό πόρισμα της άλλης δημοσκόπησης για τα 50χρονα του Πολυτεχνείου που έγινε από τη Metron Analysis για λογαριασμό του Βήματος και φέρει το «trendy» χαρακτηριστικό ότι δεν χρησιμοποιεί τις παραδοσιακές ηλικιακές κατηγορίες (17-34, 35-54, 55-64, 65+) αλλά προτιμά την αμερικανική «γενεαλογική» ορολογία.

Η ερώτηση-παγίδα που τέθηκε είναι η εξής: «Κατά τη γνώμη σας, αυτό που λέμε "γενιά του Πολυτεχνείου" και οι πρωταγωνιστές των γεγονότων του Πολυτεχνείου είναι ταυτόσημα πράγματα ή διαφορετικά;». Η Generation Z (17-26 ετών) απαντά «διαφορετικά» σε ποσοστό 56%, οι Millennials (27-42) σε ποσοστό 58%, η Generation X (43-58) σε ποσοστό 61% και οι Boomers (59-77), που εν προκειμένω έχουν λερωμένη τη φωλιά τους, σε ποσοστό 52%.

Η αρνητική αξιολόγηση της «γενιάς του Πολυτεχνείου», ό,τι κι αν εννοούμε με αυτό,  φαίνεται να υπερισχύει σε όλες τις ηλικίες και να διαπερνά ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό φάσμα, έστω και για διαφορετικούς λόγους κατά περίπτωση. Μου φαίνεται όμως λίγο άδικο να τσουβαλιάζονται μέσα σ’ αυτήν τη δυσφημισμένη κατηγορία εκείνοι οι αφανείς ήρωες της εξέγερσης που ακολούθως αποτραβήχτηκαν, μαζεύτηκαν, «κάηκαν», χάθηκαν ανάμεσα στις σκιές και τις ματαιωμένες προσδοκίες της μακράς μεταπολίτευσης.    

Daily
0

ΑΦΙΕΡΩΜΑ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση 

Daily / Ο επαναστάτης του ΝΒΑ που καλούσε τον κόσμο να εναντιωθεί στην αμερικανική κυβέρνηση

Ο Μπιλ Γουόλτον που πέθανε χθες στα 71 του και χαρακτήριζε ο ίδιος τον εαυτό του ως τον «πιο τυχερό τύπο στον κόσμο» ενσάρκωσε στα ‘70s τον χίπικο αλλά και τον μαρξιστικό ιδεαλισμό όσο ελάχιστες διασημότητες, όχι μόνο στον χώρο του επαγγελματικού πρωταθλητισμού αλλά οπουδήποτε.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Daily / Κι εμείς που νομίζαμε κάποτε ότι οι θρησκείες είχαν τελειώσει

Μια ματιά στην διαρκώς εύφλεκτη διεθνή επικαιρότητα είναι αρκετή για να πείσει οποιονδήποτε ότι η θρησκευτική αντιπαράθεση, είτε ως αιτία είτε ως πρόσχημα κλιμάκωσης συγκρούσεων, μοιάζει πιο ισχυρή από ποτέ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Daily / Κάφκα: Εκατό χρόνια μοναξιά

Στις 3 Ιουνίου συμπληρώνεται ένας αιώνας από τον θάνατο του μεγάλου συγγραφέα και μια νέα γερμανική σειρά μυθοπλασίας με θέμα το πέρασμά του από τον μάταιο και παράξενο τούτο κόσμο λειτουργεί ως «επετειακή» προβολή.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Άλις Μανρό και το υστερόγραφο μιας σχέσης

Απώλειες / Η Άλις Μανρό και το υστερόγραφο μιας σχέσης

Η απώλεια της σπουδαίας Καναδής διηγηματογράφου έφερε στη μυαλό μια αριστουργηματική ταινία που είχε βασιστεί σε διήγημά της, με θέμα το λυκόφως της άνοιας και πρωταγωνίστρια την Τζούλι Κρίστι.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Daily / Και οι Bon Jovi έχουν ψυχή

Πέρα από το νοσταλγικό χρονικό της μετεωρικής ανόδου του συγκροτήματος στα ασυνάρτητα ‘80s, το ντοκιμαντέρ «Thank You, Goodnight: The Bon Jovi Story» εστιάζει δραματικά στον αγώνα του Τζον Μπον Τζόβι να διατηρήσει κάτι από τη νεανική φωνή του.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Daily / Conan O’Brien Must Go: Ταξίδι στην άκρη του γέλιου

Η σειρά των σπαρταριστών περιηγήσεων ανά τον πλανήτη του διάσημου κωμικού, νυν podcaster και πρώην βασιλιά των νυχτερινών talk show, ξεφεύγει με ξεκαρδιστικό τρόπο από τα αβάσταχτα κλισέ των ταξιδιωτικών ντοκιμαντέρ.  
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία  στη μνήμη

Daily / The Sympathizer: Όλοι οι πόλεμοι διεξάγονται δύο φορές, μία στο πεδίο της μάχης και μία στη μνήμη

Σατιρικό δράμα και περιπέτεια κατασκοπίας συγχρόνως, η νέα φιλόδοξη σειρά του HBO διαθέτει, ανάμεσα στα άλλα σημαντικά της ατού, τον Παρκ Τσαν-γουκ στη σκηνοθεσία και τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ σε τέσσερις διαφορετικούς ρόλους.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ
Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Daily / Η Παλαιστίνη, η Αμερική και όλοι εμείς: Το κατά Ράμι Γιούσεφ ευαγγέλιο

Ο νεαρός, πολυσχιδής και εξαιρετικά ταλαντούχος ηθοποιός, σεναριογράφος και σκηνοθέτης που πολλοί πρωτογνώρισαν στο Poor Things, λέει τα πράγματα με το όνομα τους στο “More Feelings”, το δεύτερο stand up comedy special που γύρισε για λογαριασμό του ΗΒΟ.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΟΛΙΤΑΚΗΣ