ADVERTORIAL
To moto των παιδιών είναι "Flowers in the air – Passion in the Basement". Ο λόγος για τους Taste the SIN, Αλέξανδρο και Σάκη που θα τους βρείτε στο πολύβουο κέντρο της πόλης. Το ιδιαίτερο γουστόζικο μαγαζί που έφτιαξαν εξυπηρετεί όλους εμάς που εργαζόμαστε και κινούμαστε κάτω από το Σύνταγμα, ενώ μπορείς να απολαύσεις -αν έχεις χρόνο- το γεύμα σου και στο χώρο τους.
Από νωρίς το πρωί μέχρι και το απόγευμα μπορείς να γευτείς το μοναδικό τους καφέ, και λέω μοναδικό καθότι καβουρδίζεται στη Θεσσαλονίκη και συσκευάζεται αποκλειστικά γι' αυτούς, με αρώματα σοκολάτας και αποξηραμένων φρούτων.
Εκτός από διάφορες προτάσεις για brunch όμως έχει και ένα ιδιαίτερα φροντισμένο μενού που (θα) ανανεώνεται κάθε 4 μήνες! Φρυγανισμένο χωριάτικο ψωμί με παστράμι, κατίκι και chutney τομάτας. Πατάτες Νάξου με αυγά και γευστικό στακοβούτυρο Κρήτης. Τραχανάς Μεσολογγίου με ξινομυζήθρα και λουκάνικο Κρήτης, για να πάρετε μια μικρή γεύση. Plus ότι όλα τα πιάτα μπορείτε να τα συνοδεύσετε με κρασί ή μπύρα ελληνικής προέλευσης/παραγωγής. Τα πάντα δε, φτιάχνονται εκείνη τη στιγμή (Open Kitchen).
Εμείς, μιλήσαμε με τους ίδιους και μάθαμε όλα αυτά που προηγήθηκαν και οδήγησαν στη γευστική αμαρτία τους.
—Αλέξανδρε, πότε ξεκίνησες να ασχολείσαι με τη γαστρονομία; Εσύ Σάκη; Σε αυτή τη διαδρομή που συναντήθηκαν οι δρόμοι σας;
Α: Καθαρά επαγγελματικά, ξεκίνησα να ασχολούμαι από την ηλικία των 17, όντας στην σχολή, αλλά είχα μια εικόνα από πιο πριν λόγω εφηβικών ανησυχιών... Η μαγειρική ουσιαστικά με κέρδισε, δεν την κέρδισα.
Σ: Ξεκίνησα να ασχολούμαι επαγγελματικά με την μαγειρική πριν 9 χρόνια, λόγω του ότι η μαγειρική είναι όπως τα ταξίδια: βλέπεις, δοκιμάζεις, ανακαλύπτεις, δημιουργείς...
Α: Συναντηθήκαμε σε ένα από τα "μαύρα" εστιατόρια του Κολωνακίου. Ευτυχώς, η διαδρομή μας εκεί ήταν σύντομη αλλά όλα για κάποιο λόγο γίνονται τελικά.
Σ: Θεωρούμε και οι δύο ότι πρέπει να περάσεις και από "κακές" κουζίνες γιατί και από εκεί έχεις να κερδίσεις και να μάθεις πράγματα.
—Σάκη, ποια πιστεύεις ότι είναι τα δυνατά σημεία του Αλέξανδρου; Εσύ Αλέξανδρε, τι πιστεύεις ότι είναι αυτό που ξεχωρίζει τον Σάκη;
Σ: Τα δυνατά σημεία του Αλέξανδρου είναι η δυναμική που έχει ως άνθρωπος -και όχι μόνο ως επαγγελματίας- και ο αυθορμητισμός του, που σημαίνει ότι είναι ειλικρινής και αληθινός. Επαγγελματικά, τα λόγια είναι περιττά. Οι νεανικές του ιδέες, σε συνδυασμό με την αθώα παραδοσιακή γεύση που όλοι θέλουμε να γευόμαστε γιατί μας ταξιδεύει στα παλιά, ήταν αυτό που μαγειρικά μας ένωσε!!!
Α: Αυτό που ξεχωρίζει τον Σάκη είναι καθαρά η αυτοπεποίθησή του και η μαγειρική του οργάνωση. Για τη γεύση δεν χρειάζεται να σχολιάσω διότι συνεργαζόμαστε χρόνια. Ο χαβαλές του σαν άνθρωπος και ότι είναι η ήρεμη δύναμη σε μη ήρεμες καταστάσεις είναι πολύ μεγάλο προσόν. Γενικά, θεωρώ ότι πρέπει να συνεργάζεσαι και να έχεις στη ζωή σου ανθρώπους που θαυμάζεις... Ο Σάκης είναι καθαρά ένας από τους λίγους!!!
—Βρίσκεστε σε μια περιοχή γεμάτη από επιλογές σε έθνικ κουζίνες. Εσείς όμως επιλέξατε τη δική μας. Γιατί;
Σ: Γιατί ήταν μια συνειδητοποιημένη επιλογή καθώς όπου και να περπατήσεις στο κέντρο δεν θα γευτείς πουθενά τη γεύση της γιαγιάς σου. Το άρωμα της φρέσκιας ρίγανης δε θα το μυρίσεις, ειδικά μέσα στη δυσοσμία του κέντρου. Γι' αυτό μπορείς να απολαύσεις ένα απλό πρωινό, δεκατιανό, μεσημεριανό οσονούπω και βραδινό, με σωστή τεχνική, αγνά υλικά και μοντέρνες ιδέες που θα σου αλλάξουν τη μέρα και θα σου ξυπνήσουν αναμνήσεις και όχι μόνο! Γιατί δεν επιτρέπεται να μη ξέρουν οι νεαρές ηλικίες τι είναι η στραπατσάδα αλλά να γνωρίζουν τα pan-cakes... και όχι επειδή είμαστε εναντίων των ξένων γεύσεων αλλά επειδή είμαστε υποστηρικτές της δικής μας αυθεντικής και μη τυποποιημένης γεύσης!
Α: Είμαστε άλλωστε μια τουριστική χώρα και βρισκόμαστε στο κέντρο της. Είναι πάρα πολύ ωραίο το streetfood και όλη αυτή η απήχηση που έχει γενικά. Προσωπικά, μου αρέσει πάρα πολύ και θεωρώ κρίμα παιδιά της ηλικίας μου να μη γεύονται ή να μη ξέρουν την ελληνική παραδοσιακή κουζίνα. Άλλωστε, θεωρώ ότι και η δική μας γαστρονομία έχει πάρα πολλά πράγματα να γευτούμε και να πειραματιστούμε σε αυτά. Πόσο μάλλον όταν έρχονται τόσοι τουρίστες σε εμάς και εμείς αντί να τους βάζουμε σε διαδικασία να γνωρίσουν τη δική μας γεύση, που είναι κομμάτι του δικού μας πολιτισμού, προσπαθούμε να προσεγγίσουμε το δικό τους φαγητό.
—Μιλάτε για Taste the SIN, ήτοι Δοκίμασε την Αμαρτία, ποια είναι η αγαπημένη του καθένα σας και γιατί;
Α: Υπάρχει άνθρωπος που δεν έχει αμαρτήσει; Αν δεν υπάρχει αμαρτία υπάρχει η συνήθεια και είναι πολύ κακό πράγμα. Είναι μότο ζωής. Αμαρτία σημαίνει όχι ρουτίνα, όχι συνήθεια. Δεν θέλουμε τη ρουτίνα στη ζωή μας ρε παιδί μου, θέλουμε το κίνητρο, το ρίσκο, όλα. Την διαφορετικότητα. Η αμαρτία ταυτίζεται με όλα αυτά, προφανώς δεν είναι μόνο γλυκιά, έχει όλες τις γεύσεις όπως πρέπει να είναι και η ζωή!!!
Σ: Ο αναμάρτητος υμών πρώτος τον λίθον βαλέτω! Μας αρέσει να ζούμε στην αμαρτία είτε συνειδητά, είτε ασυνείδητα. Αυτή είναι η ζωή μας, ακόμα και για το φαγητό που εκτός από ανάγκη είναι και αμαρτία, εξού και το μήλο and life goes on. Ας δημιουργήσουμε, ας γευτούμε, ας αμαρτήσουμε sinners. Η δικιά μου αμαρτία λοιπόν είναι η ζωή μου όλη (ο καθένας μπορεί να το εξηγήσει αυτό όπως θέλει).
Για περισσότερες αμαρτίες επισκεφτείτε τους Βουλής 24, Σύνταγμα. Και βρείτε τους στα social media ως Taste the Sin και στο #tastethesin.
σχόλια